Buddy przygotowuje pyszną chińską ucztę. Na stole pojawią się solone krewetki, azjatyckie pierożki jiaozi z wieprzowiną, wołowina z kapustą bok choy i smażony ryż.
Oryginalne nazwy przepisów: Asian Pork Potstickers with Hoisin Dipping Sauce, Beef with Bok Choy, Buddy’s Fried Rice, Salt and Pepper Shrimp.
Azjatyckie pierożki z wieprzowiną i sosem hoisin
Ilość porcji: dla 4 osób (ok. 24 sztuki)
Czas przygotowywania: 40 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki:
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki drobno posiekanej szalotki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu z wina ryżowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków w proszku (gwiazdka anyżowa, czosnek, cynamon, koper, pieprz)
- 1 żółtko
- 24 okrągłe kawałki ciasta pierogowego lub ciasta Gyoza (+kilka dodatkowych w przypadku rozerwania się ciasta)
- przegotowana woda
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj mieloną wieprzowinę z szalotkami, imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, octem winnym, przyprawą 5 smaków i żółtkiem aż do wymieszania się wszystkich składników.
- Połóż kawałek ciasta pierogowego na czystej powierzchni (pozostałe kawałki nakryj ścierką aby zapobiec wysychaniu). Nałóż łyżeczką mięsne nadzienie na środek ciasta, zwilż brzegi ciasta wodą i złóż ciasto rogami do siebie. Przy zagnataniu upewnij się, że nie ma powietrza wewnątrz pieroga.
- Połóż gotowe pierogi na blasze i przykryj ścierką aby zapobiec wysychaniu.
- Rozgrzej dużą nieprzywieralną patelnię i dodaj olej. Połóż na rozgrzanym tłuszczu pierogi łączeniem na górze i smaż aż spody będą złote i chrupiące (ok. 4 minut).
- Dodaj bulion drobiowy, zmniejsz ogień i gotuj aż cały rosół zostanie wchłonięty przez pierożki (wtedy wieprzowina wewnątrz będzie już gotowa).
- Wyłóż pierożki na talerz i podawaj z dipem.
Dip (sos) Hoisin
Składniki:
- 1/4 szklanki sosu hoisin
- 1 łyżeczka octu z wina ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz orzeszków. Na koniec posyp sos orzeszkami.
Wołowina z kapustą bok choy
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Składniki:
- 0,5 kg polędwicy wołowej
- 3,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki sherry
- 1 łyżeczka azjatyckiego oleju sezamowego
- 340 g (ok. 5-8 główek) kapusty bok choy
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy
- sok z połówy pomarańczy
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżka świeżego obranego imbiru
Składniki:
- Mroź wołowinę przez 30 minut. W międzyczasie zrób marynatę: w dużej misce wymieszaj 1,5 łyżki sosu sojowego, cukier, 2 łyżkę sherry, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i wymieszaj aż cukier się rozpuści.
- Przy użyciu dużego noża cienko pokrój ukośnie wołowinę w cienkie plasterki. Włóż mięso do marynaty, obtocz mięso ze wszystkich stron marynatą. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej lub przez 3 godziny w lodówce.
- Odetnij po pół centymetra dolnej części kapusty bok choy a resztę pokrój na 4 części. Umyj bok choy kilka razy zmieniając wodę a następnie wysusz na durszlaku lub przy pomocy wirówki (suszarki) do sałaty.
- W małej miseczce wymieszaj skórkę i sok z pomarańczy, 3 łyżki sherry, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu hoisin, skrobię kukurydzianą. Odstaw na bok.
- W woku lub dużej patelni rozgrzej olej z orzeszków ziemnych. Wrzuć czosnek i imbir smaż aż zmiękną (ok. 30 sekund). Dodaj mięso i smaż aż zbrązowieje z zewnątrz (ok. 35 sekund).
- Dodaj kapustę i smaż aż liście staną się ciemno zielone i zwiędłe (ok. 2 minuty). Wlej sos z soku z pomarańczy i smaż aż sos trochę zgęstnieje. Zdejmij z ognia, skrop potrawę olejem sezamowym i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Smażony ryż Buddy’ego
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 duże jajka
- 1/2 selera (lub pietruszki), pokrojonego w plasterki
- 1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w plasterki
- 6 szalotek (cebulka i szczypior), pokrojonych w plasterki
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- kawałek (ok. 2,5 cm) startego imbiru
- 3 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1 łyżka sosu Hoisin
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1,5 szklanki gotowanego mięsa pokrojonego w 1 cm kostkę (wieprzowina, szynka, wołowina lub kurczak)
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
Składniki:
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku lub dużej patelni na dużym ogniu.
- W miseczce rozbij widelcem jajko ze szczyptą soli. Wlej jajko na patelnię i smaż jajko kręcąc patelnią aby powstało coś na kształt cienkiego naleśnika.
- Lekko wymieszaj jajko, aby usmażył się całkowicie, po czym delikatnie wyjmij go i połóz na desce. Kiedy wystygnie, pokrój na 2,5 cm kawałki.
- Odlej olej, wytrzyj patelnię, wlej olej z powrotem, rozgrzej go na dużym ogniu.
- Wrzuć seler, marchewkę i szalotki i smaż przez 3 minuty. Dodaj czosnek i imbir i smaż minutę. Dodaj ryż i wymieszaj. Dodaj sos sojowy, sos Hoisin, olej sezamowy, smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj ugotowane mięso, groszek i pokrojone jajko i smaż aż wszystko dobrze się wysmaży (ok. 3 minuty). Podawaj natychmiast.
Solone krewetki z pieprzem
Ilość porcji: dla 6 osób jako przystawka
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 0,5 kg dużych krewetek, ze skorupkami
- sól morska lub koszerna
- 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego lub białego pieprzu lub ziarna pieprzu seczuańskiego
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- olej z orzeszków ziemnych lub oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 2 zielone cebule, posiekane
Składniki:
- Zanurz krewetki na 5 minut w zimnej wodzie z jedną łyżką soli. Następnie opłucz je w zimnej wodzie, odcedź i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz krewetki w mączce kukurydzianej.
- W małej misce wymieszaj łyżeczkę soli z pieprzem i przyprawą 5 smaków, odstaw na bok.
- Rozgrzej olej w głębokim rondlu do temperatury 180 stopni. Wrzucaj krewetki do oleju i smaż aż będą miały jasno-pomarańczowy kolor (ok. 40 sekund). Wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i wyłóż na ręczniku papierowym.
- Rozgrzej wok lub głęboką patelnie na średnim ogniu, wsyp miksturę z soli, czosnek i krewetki. Smaż mieszając, aż krewetki pokryją się miksturą i będą miękkie (20-30 sekund).
- Dodaj zielone cebule, wyjmij wszystko z woka i podawaj ciepłe. Podczas jedzenia usuwaj skorupki.