Buddy Valastro gotuje – Ostrobok z pomidorami, czosnkiem i cebulą, Makaron linguini z małżami, Zupa rybna z kurka, Kruche ciasto z truskawkami, Ciasto waniliowe (odc. 11, sezon 2)

Buddy gotuje swoje ulubione nadmorskie dania: ostroboka z czosnkiem, cebulą i pomidorami, linguini z małżami, zupę rybną z makaronem orzo i kruche ciasto z truskawkami.

Oryginalne nazwy przepisów: Blue Fish With Tomato, Garlic and Onions, Dad’s Linguini and Clams, Sea Robin Soup, Buddy’s Strawberry Shortcake.

Ostrobok z pomidorami, czosnkiem i cebulą

Ostrobok z pomidorami, czosnkiem i cebulą (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut + całonocne moczenie
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:

  • 100-150 g ryby ostroboka (można zastąpić ją makrelą, lucjanem, strzępielem)
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, przekrojona przez pół i pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka oliwek bez pestek
  • 1/2 szklanki opłukanych kaparów
  • 3 świeże pomidory, posiekane lub 1 puszka pomidorów w kawałkach

Sposób przygotowwania

  1. Mocz ostroboka (lub inną rybę) przez całą noc aby wyciągnąć tłuszcz z ryby. Następnie odcedź rybę i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej 4 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu, wrzuć cebulę i podsmażaj aż będzie półprzezroczysta.
  3. Dodaj czosnek, oliwki, kapary i pomidory. Smaż przez kilka minut.
  4. Połóż rybę na patelni przykrywając ją warzywami. Smaż aż zacznie się rozwarstwiać.
  5. Podawaj ciepłe z ryżem.

Makaron linguini z małżami

Makaron linguini z małżami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki:

  • ok. 1 kg świeżych małż z muszlami
  • zimna woda
  • sól
  • 0,5 kg makaronu linguini (ewentualnie spaghetti)
  • 2 łyżki oliwy z olweik
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka soku z małży
  • 1 puszka małży, odcedzonych
  • 1/2 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • starty parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Namocz małże w osolonej wodzie tak aby woda przykrywała wszystkie muszle, aby wypłukać piasek. Odcedź małże, wyszoruj je i odstaw na bok.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu al dente. Odcedź i odstaw na bok.
  3. Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni lub naczyniu żaroodpornym na dużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 30 sekund.
  4. Dodaj małże świeże i z puszki, wino, sok, z małży i gotuj aż wino się zredukuje a małże się otworzą (ok. 305 minut).
  5. Dodaj makaron, natkę pietruszki, wymieszaj składniki i podawaj na ciepło. Możesz posypać wierzch potrawy startym parmezanem.
  6. Uwaga: Jeśli małż przed gotowaniem jest otwarty a po puknieciu w górną część muszli się nie zamyka, oznacza że jest nieświeży i należy go wyrzucić. Jeśli sie zamknie, oznacza że jest świeży. Przed gotowaniem wszystkie małże powinny być zamknięte.

Zupa rybna z kurka z makaronem orzo

Zupa rybna z kurka z makaronem orzo (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 2,5 godziny

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek + trochę do chleba
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 1 średni korzeń fenkuła (kopru włoskiego), posiekany
  • 1 duża marchewka, posiekana
  • 1 gałązka natki selera, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane + 1 ząbek do chleba
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 listek laurowy
  • 4 średniej wielkości ryby kurki, wypatroszone i grubo posiekane
  • 1 puszka całych pomidorów, grubo posiekanych
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki + trochę dodatkowo do posypania
  • 0,5 kg makaronu orzo
  • 1 kromka wiejskiego chleba
  • świeżo starty parmezan

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondelku lub naczyniu żaroodpornym rozgrzej oliwę na dużym ogniu, dodaj cebule, fenkuł, marchewkę, seler, czosnek, liść laurowy, pastę pomidorową, przypraw solą i pieprzem. Gotuj ok 5 minut a następnie dodaj kawałki ryby.
  2. Gotuj, od czasu do czsu mieszając, aż warzywa zmiękną (ok. 8 minut).
  3. Dolej wina, dodaj pomidory z puszki i dolej wody aby przykrywała wszystkie składniki. Zagotuj i gotuj powoli przez 2 godziny.
  4. Przecedź zupę przez sito. Przelej wywar z powrotem do naczynia i dodaj makaron. Gotuj aż będzie miękki.
  5. Rozgrzej patelnię grillową lub grill w piekarniku. Skrop chleb oliwą z obydwu stron. Grilluj chleb aż będzie chrupiący, raz obracając. Natrzyj jedną stronę tosta ząbkiem czosnku.
  6. Przelej zupe do miseczek i posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj z przygotowanymi tostami.

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 8-10 osób
Czas przygotowywania: 45 minut
Czas składania: 10 minut

Składniki:

  • 1,5 litra truskawek
  • 2 ciasta waniliowe Buddy’ego według przepisu poniżej
  • 2 litry schłodzonej śmietany kremówki
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Odłóż 8 najładniejszych truskawek do przyozdobienia góry ciasta, zaś pozostałe truskawki umyj i przekrój na połówki.
  2. Odkrój górę ciast aby były równe.
  3. Ubij śmietanę z cukrem na sztywno.
  4. Połóż spód jednego ciasta na blacie, posmaruj bitą śmietaną, wrzuć trochę truskawek i znowu posmaruj bitą śmietaną.
  5. Przykryj bitą śmietanę drugim kawałkiem ciasta, posmaruj go bitą śmietaną i przystrój wierzch ciasta odłożonymi wcześniej truskawkami.

Ciasto waniliowego Buddy’ego

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki do wypieków (np. tortowej) + trochę do posypania formy
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 4 duże jajka, o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • niesolone masło do natłuszczenia formy do pieczenia (lub tłuszcz w sprayu lub olej roślinny)
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw półkę w piekarniku na środkowym położeniu.
  2. Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, olej, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj składniki na wolnych obrotach (ok. 1 minuty).
  3. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku. Gdy jajka się już wymieszają, wlej mleko (2 razy po pół szklanki) i miksuj.
  4. Przed pieczeniem upewnij się, ze ciasto ma temperaturę ok. 21-22 stopnie. Jesli jest zbyt zimne, pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Jeśli jest za ciepłe, włóż na chwilę do lodówki. Do mierzenia temperatury ciasta użyj tempometru cukierniczego.
  5. Nasmaruj 2 formy do pieczenia tłuszczem i obsyp mąką. Podziel ciasto na 2 części i włóż do piekarnika. Piecz ok. 25-30 minut zanim ciasto ucieknie bokami z formy i będzie sprężyste przy dotyku.
  6. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia na 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
  7. Ciasto powinno być wyjmowane z formy tylko w temperaturze pokojowej. Połóż na blacie papier do pieczenia, potrzep go cukrem a następnie odwróć szybko formę do góry nogami i wyciągnij ciasto na papier z cukrem (dzięki temu ciasto nie przyklei się do papieru).
  8. Włóż do lodówki lub zamrażarki na chwilę zanim przystąpisz do dekorowania ciasta.