Buddy gotuje swoje ulubione nadmorskie dania: ostroboka z czosnkiem, cebulą i pomidorami, linguini z małżami, zupę rybną z makaronem orzo i kruche ciasto z truskawkami.
Oryginalne nazwy przepisów: Blue Fish With Tomato, Garlic and Onions, Dad’s Linguini and Clams, Sea Robin Soup, Buddy’s Strawberry Shortcake.
Ostrobok z pomidorami, czosnkiem i cebulą
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut + całonocne moczenie
Czas gotowania: 15 minut
Składniki:
- 100-150 g ryby ostroboka (można zastąpić ją makrelą, lucjanem, strzępielem)
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, przekrojona przez pół i pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka oliwek bez pestek
- 1/2 szklanki opłukanych kaparów
- 3 świeże pomidory, posiekane lub 1 puszka pomidorów w kawałkach
Sposób przygotowwania
- Mocz ostroboka (lub inną rybę) przez całą noc aby wyciągnąć tłuszcz z ryby. Następnie odcedź rybę i odstaw na bok.
- Rozgrzej 4 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu, wrzuć cebulę i podsmażaj aż będzie półprzezroczysta.
- Dodaj czosnek, oliwki, kapary i pomidory. Smaż przez kilka minut.
- Połóż rybę na patelni przykrywając ją warzywami. Smaż aż zacznie się rozwarstwiać.
- Podawaj ciepłe z ryżem.
Makaron linguini z małżami
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki:
- ok. 1 kg świeżych małż z muszlami
- zimna woda
- sól
- 0,5 kg makaronu linguini (ewentualnie spaghetti)
- 2 łyżki oliwy z olweik
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 szklanka soku z małży
- 1 puszka małży, odcedzonych
- 1/2 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki
- starty parmezan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Namocz małże w osolonej wodzie tak aby woda przykrywała wszystkie muszle, aby wypłukać piasek. Odcedź małże, wyszoruj je i odstaw na bok.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu al dente. Odcedź i odstaw na bok.
- Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni lub naczyniu żaroodpornym na dużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 30 sekund.
- Dodaj małże świeże i z puszki, wino, sok, z małży i gotuj aż wino się zredukuje a małże się otworzą (ok. 305 minut).
- Dodaj makaron, natkę pietruszki, wymieszaj składniki i podawaj na ciepło. Możesz posypać wierzch potrawy startym parmezanem.
- Uwaga: Jeśli małż przed gotowaniem jest otwarty a po puknieciu w górną część muszli się nie zamyka, oznacza że jest nieświeży i należy go wyrzucić. Jeśli sie zamknie, oznacza że jest świeży. Przed gotowaniem wszystkie małże powinny być zamknięte.
Zupa rybna z kurka z makaronem orzo
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 2,5 godziny
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek + trochę do chleba
- 2 duże cebule, posiekane
- 1 średni korzeń fenkuła (kopru włoskiego), posiekany
- 1 duża marchewka, posiekana
- 1 gałązka natki selera, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane + 1 ząbek do chleba
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 listek laurowy
- 4 średniej wielkości ryby kurki, wypatroszone i grubo posiekane
- 1 puszka całych pomidorów, grubo posiekanych
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 4 szklanki wody
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki + trochę dodatkowo do posypania
- 0,5 kg makaronu orzo
- 1 kromka wiejskiego chleba
- świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania:
- W dużym rondelku lub naczyniu żaroodpornym rozgrzej oliwę na dużym ogniu, dodaj cebule, fenkuł, marchewkę, seler, czosnek, liść laurowy, pastę pomidorową, przypraw solą i pieprzem. Gotuj ok 5 minut a następnie dodaj kawałki ryby.
- Gotuj, od czasu do czsu mieszając, aż warzywa zmiękną (ok. 8 minut).
- Dolej wina, dodaj pomidory z puszki i dolej wody aby przykrywała wszystkie składniki. Zagotuj i gotuj powoli przez 2 godziny.
- Przecedź zupę przez sito. Przelej wywar z powrotem do naczynia i dodaj makaron. Gotuj aż będzie miękki.
- Rozgrzej patelnię grillową lub grill w piekarniku. Skrop chleb oliwą z obydwu stron. Grilluj chleb aż będzie chrupiący, raz obracając. Natrzyj jedną stronę tosta ząbkiem czosnku.
- Przelej zupe do miseczek i posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj z przygotowanymi tostami.
Kruche ciasto z truskawkami
Ilość porcji: dla 8-10 osób
Czas przygotowywania: 45 minut
Czas składania: 10 minut
Składniki:
- 1,5 litra truskawek
- 2 ciasta waniliowe Buddy’ego według przepisu poniżej
- 2 litry schłodzonej śmietany kremówki
- 2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Odłóż 8 najładniejszych truskawek do przyozdobienia góry ciasta, zaś pozostałe truskawki umyj i przekrój na połówki.
- Odkrój górę ciast aby były równe.
- Ubij śmietanę z cukrem na sztywno.
- Połóż spód jednego ciasta na blacie, posmaruj bitą śmietaną, wrzuć trochę truskawek i znowu posmaruj bitą śmietaną.
- Przykryj bitą śmietanę drugim kawałkiem ciasta, posmaruj go bitą śmietaną i przystrój wierzch ciasta odłożonymi wcześniej truskawkami.
Ciasto waniliowego Buddy’ego
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki do wypieków (np. tortowej) + trochę do posypania formy
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 4 duże jajka, o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka pełnego mleka
- niesolone masło do natłuszczenia formy do pieczenia (lub tłuszcz w sprayu lub olej roślinny)
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw półkę w piekarniku na środkowym położeniu.
- Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, olej, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj składniki na wolnych obrotach (ok. 1 minuty).
- Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku. Gdy jajka się już wymieszają, wlej mleko (2 razy po pół szklanki) i miksuj.
- Przed pieczeniem upewnij się, ze ciasto ma temperaturę ok. 21-22 stopnie. Jesli jest zbyt zimne, pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Jeśli jest za ciepłe, włóż na chwilę do lodówki. Do mierzenia temperatury ciasta użyj tempometru cukierniczego.
- Nasmaruj 2 formy do pieczenia tłuszczem i obsyp mąką. Podziel ciasto na 2 części i włóż do piekarnika. Piecz ok. 25-30 minut zanim ciasto ucieknie bokami z formy i będzie sprężyste przy dotyku.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia na 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
- Ciasto powinno być wyjmowane z formy tylko w temperaturze pokojowej. Połóż na blacie papier do pieczenia, potrzep go cukrem a następnie odwróć szybko formę do góry nogami i wyciągnij ciasto na papier z cukrem (dzięki temu ciasto nie przyklei się do papieru).
- Włóż do lodówki lub zamrażarki na chwilę zanim przystąpisz do dekorowania ciasta.