Buddy Valastro gotuje – Zapiekane jabłka z kruszonką, Puree z ziemniaków z serem, Makaron z serami (odc. 14, sezon 2)

Siostra Buddy’ego przychodzi pochwalić się swoim klopsem, do którego Buddy dorzuca puree z ziemniaków z serem. Na deser – jabłka zapiekane pod chrupiącą, migdałową kruszonką.

Oryginalne nazwy przepisów: Apple Crisp a la Mode, Buddy’s Mashed Potatoes, Grace’s Meatloaf, Ultimate Mac and Cheese.

Zapiekane jabłka z kruszonką

Zapiekane jabłka z kruszonką (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 35-45 minut

Składniki do jabłek:

  • 6 szklanek jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki (Macintoshe, Maccoun, Jonagodl itp.)
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Składniki do kruszonki:

  • 1/2 szklanki staromodnych okrągłych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki migdałów (można użyć orzechów włoskich lub orzechów pekan)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek zimnego, niesolonego masłam pokrojonego w kostkę.
  • karmel, wanilia lub lody rumowe z rodzynkami

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
  2. Wrzuć plasterki jabłka do miski z sokiem z cytryny i wymieszaj je aby pokryły się sokiem. Wyłóż plasterki jabłek na formę do pieczenia.
  3. Wymieszaj wszystkie skłądniki do przystrojenia ze sobą w misce z sokiem z cytryny i przy pomocy rąk wymieszaj i rozdrobnij składniki (w szczególności kawałki masła, ale nie roztapiaj ich całkiem).
  4. Wyłóż całą polewę na wierzch jabłek. Włóż formę do piekarnika i piecz 35-45 minut aż jabłka zaczną bulgotać a skłądniki na wierzchu lekko zbrązowieją.
  5. Wyjmij danie z piekarnika i pozostaw na kilka minut aby ostygło. Podawaj na ciepło z kulkami lodów na wierzchu.

Puree z ziemniaków z serem

Puree z ziemniaków z serem (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1350 g ziemniaków Yukon, obranych ze skórki
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g kremowego serka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pomidory na 2-5 cm kawałki i wrzuć do głębokiego garnka. Zalej wodą aby przykrywała pomidory. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
  2. Zagotuj, zmniejsz goień i gotuj 15-20 minut aż pomidory zmiękną w środku. Wyjmij pomidory, odcedź na durszlaku i przełóż do miski od miksera.
  3. Podgrzej mleko.
  4. Zacznij miksować pomidory, dodaj masło, kremowy serek, śmietanę, sól i pieprz. Gdy skłądniki się połączą, powoli wlewaj mleka.
  5. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.

 

Klops

Klops (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 900 g mieszanki mięs mielonych (po równo cielęcina, wieprzowina i wołowina)
  • 1 średnia hiszpańska cebula, posiekana
  • 1 szklanka startego sera Romano
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka koszernej soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 5 kromek białego chleba
  • 2 duże jajka
  • 900 g startego pełnomlecznego sera mozzarella

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Natłuść formę do pierzenia.
  3. W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę, ser Romano, bułkę tartą, pietruszkę, sól i pieprz.
  4. Zamocz w wodzie kromki chleba, gdy nasiąkną, wygnieć je i dodaj do mięsa. Dodaj 2 jajka i mozzarellę. Wymieszaj rękami wszystkie składniki i pozostaw masę na 5 minut.
  5. Uformuj klops w formie do pieczenia. Polej wierzch sosem pomidorowym i resztą startej mozzarelli.
  6. Piecz 45 minut. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło z puree z ziemniaków z serem.

Makaron z serami

Makaron z serami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 450 g słodkich włoskich kiełbasek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 szklanka startego sera Gruyere
  • 1 szklanka startego półmiękkiego sera Fontina
  • 1/2 szklanki startego sera Parmezan
  • 1 opakowanie Kraft Cooking Cream (kremowego serka)
  • sól i pieprz
  • 220 g makaronu typu kolanka, ugotowanego według przepisu na opakowaniu i odcedzonego
  • 1 puszka włoskich pomidorów cherry, odcedzonych
  • 1/3 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
  • 3 łyżki masła, podzielonego na małe kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Natłuść formę do pieczenia masłem.
  2. Rozgrzej średniej wielkości patelnie z oliwą na średnim ogniu. Rozdrobnij włoskie kiełbaski i smaż je aż będą dobrze przysmażone i lekko brązowe (3-5 minut). Przełóż usmażone kiełbaski do dużej miski.
  3. W drugiej misce wymieszaj musztardę, ser Gruyere, Fontina, Parmezan i Kraft Cooking. Dopraw do smaku solą i pieprzem (miej na uwadze słony smak kiełbasek). Wymieszaj.
  4. Wymieszaj mieszankę serów, kiełbaski i makaron w jednej misce.Dodaj pomidory i wyłóż na formę do pieczenia.
  5. Posyp wierzch potrawy bułką tartą i powrzucaj kawałki masła.
  6. Piecz 20 minut, wyjmij z piekarnika, poczekaj 5 minut aż danie lekko przestygnie i serwuj do jedzenia.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: pieczone jabłka z kruszonką