Siostra Buddy’ego przychodzi pochwalić się swoim klopsem, do którego Buddy dorzuca puree z ziemniaków z serem. Na deser – jabłka zapiekane pod chrupiącą, migdałową kruszonką.
Oryginalne nazwy przepisów: Apple Crisp a la Mode, Buddy’s Mashed Potatoes, Grace’s Meatloaf, Ultimate Mac and Cheese.
Zapiekane jabłka z kruszonką
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 35-45 minut
Składniki do jabłek:
- 6 szklanek jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki (Macintoshe, Maccoun, Jonagodl itp.)
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Składniki do kruszonki:
- 1/2 szklanki staromodnych okrągłych płatków owsianych
- 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki migdałów (można użyć orzechów włoskich lub orzechów pekan)
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek zimnego, niesolonego masłam pokrojonego w kostkę.
- karmel, wanilia lub lody rumowe z rodzynkami
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
- Wrzuć plasterki jabłka do miski z sokiem z cytryny i wymieszaj je aby pokryły się sokiem. Wyłóż plasterki jabłek na formę do pieczenia.
- Wymieszaj wszystkie skłądniki do przystrojenia ze sobą w misce z sokiem z cytryny i przy pomocy rąk wymieszaj i rozdrobnij składniki (w szczególności kawałki masła, ale nie roztapiaj ich całkiem).
- Wyłóż całą polewę na wierzch jabłek. Włóż formę do piekarnika i piecz 35-45 minut aż jabłka zaczną bulgotać a skłądniki na wierzchu lekko zbrązowieją.
- Wyjmij danie z piekarnika i pozostaw na kilka minut aby ostygło. Podawaj na ciepło z kulkami lodów na wierzchu.
Puree z ziemniaków z serem
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 1350 g ziemniaków Yukon, obranych ze skórki
- 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 80 g kremowego serka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
- Pokrój pomidory na 2-5 cm kawałki i wrzuć do głębokiego garnka. Zalej wodą aby przykrywała pomidory. Dodaj 1 łyżeczkę soli.
- Zagotuj, zmniejsz goień i gotuj 15-20 minut aż pomidory zmiękną w środku. Wyjmij pomidory, odcedź na durszlaku i przełóż do miski od miksera.
- Podgrzej mleko.
- Zacznij miksować pomidory, dodaj masło, kremowy serek, śmietanę, sól i pieprz. Gdy skłądniki się połączą, powoli wlewaj mleka.
- Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.
Klops
Ilość porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Składniki:
- 900 g mieszanki mięs mielonych (po równo cielęcina, wieprzowina i wołowina)
- 1 średnia hiszpańska cebula, posiekana
- 1 szklanka startego sera Romano
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka koszernej soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 5 kromek białego chleba
- 2 duże jajka
- 900 g startego pełnomlecznego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Natłuść formę do pierzenia.
- W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę, ser Romano, bułkę tartą, pietruszkę, sól i pieprz.
- Zamocz w wodzie kromki chleba, gdy nasiąkną, wygnieć je i dodaj do mięsa. Dodaj 2 jajka i mozzarellę. Wymieszaj rękami wszystkie składniki i pozostaw masę na 5 minut.
- Uformuj klops w formie do pieczenia. Polej wierzch sosem pomidorowym i resztą startej mozzarelli.
- Piecz 45 minut. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło z puree z ziemniaków z serem.
Makaron z serami
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 450 g słodkich włoskich kiełbasek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 szklanka startego sera Gruyere
- 1 szklanka startego półmiękkiego sera Fontina
- 1/2 szklanki startego sera Parmezan
- 1 opakowanie Kraft Cooking Cream (kremowego serka)
- sól i pieprz
- 220 g makaronu typu kolanka, ugotowanego według przepisu na opakowaniu i odcedzonego
- 1 puszka włoskich pomidorów cherry, odcedzonych
- 1/3 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
- 3 łyżki masła, podzielonego na małe kawałki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Natłuść formę do pieczenia masłem.
- Rozgrzej średniej wielkości patelnie z oliwą na średnim ogniu. Rozdrobnij włoskie kiełbaski i smaż je aż będą dobrze przysmażone i lekko brązowe (3-5 minut). Przełóż usmażone kiełbaski do dużej miski.
- W drugiej misce wymieszaj musztardę, ser Gruyere, Fontina, Parmezan i Kraft Cooking. Dopraw do smaku solą i pieprzem (miej na uwadze słony smak kiełbasek). Wymieszaj.
- Wymieszaj mieszankę serów, kiełbaski i makaron w jednej misce.Dodaj pomidory i wyłóż na formę do pieczenia.
- Posyp wierzch potrawy bułką tartą i powrzucaj kawałki masła.
- Piecz 20 minut, wyjmij z piekarnika, poczekaj 5 minut aż danie lekko przestygnie i serwuj do jedzenia.