Lodowe espresso
Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Składniki:
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- wrząca woda
- 1 butelka schłodzonej wody sodowej (500 ml)
- 1,5 szklanki lodów
- 2 szklanki śmietamy kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki drobno posiekanych ziaren kawy
Sposób przygotowania:
- Do małego dzbanka wsyp łyżeczkę espresso i brązowego cukru. Dodaj 2 łyżki gorącej wody i mieszaj aż cukier się rozpuści. Następnie dolej wody sodowej.
- W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem i resztą espresso aż będzie puszysta, odstaw ją na bok.
- Podziel wywar espresso na 2 szklanki.
- Przy pomocy łyżki do lodów podziel lody pomiędzy szklankami. Przyciśnij je łyżką aby zanurzyły się w kawie.
- Na wierzch połóż kilka łyżek bitej śmietany. Posyp posiekanymi ziarenkami kawy.
Bruschetta z białą fasolą
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- bochenek chrupiącego włoskiego chleba, pokrojony w kromki o grubości 1 cm
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
- 2 dojrzałe pomidory, pozbawione nasion i posiekane
- 1/2 małej czerwonej cebuli, zgniecionej
- 1/2 szklanki posiekanego selera
- 1 puszka białej fasoli, odcedzonej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Natrzyj kromki chleba czosnkiem z obydwu stron, skrop oliwą z oliwek i solą i pieprzem.
- Połóż chleb na grillu lub patelni grillowej na średnim ogniu i tostuj przez chwilę.
- W misce wymieszaj pomodory, cebulę, seler, fasolę, ocet balsamiczny, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli i pieprzu.
- Połóż tosty na talerzu, wyłóż na wierzch fasolę z warzywami oraz posyp parmezanem.
Zupa z ciecierzycy z makaronem
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 45 minut
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 średnia marchewka, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 1/2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 puszki (po 400 g) ciecierzycy, odcedzonej
- 3 szklanki domowego bulionu drobiowego lub niskosolonego bulionu z puszki
- 100 g makaronu ditalini lub tubetti (rurek)
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
- świeża bazylia, posiekana
- stary parmezan do przybrania potrawy
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu, wrzuć cebulę, marchewkę, czosnek, rozmaryn i szczyptę soli. Smaż aż warzywa zmiękną.
- Dodaj ciecierzycę i pomidory oraz wlej bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie odlej 3 szklanki zupy do osobnego naczynia i odstaw na bok.
- Przy pomocy blendera zmiksuj całą zupę aż powstanie gładka masa.
- Wlej z powrotem 3 szklanki odlanej wcześniej zupy, wrzuć makaron i gotuj aż makaron będzie al dente (8-10 minut). Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać trochę gorącej wody.
- Zupę podawaj skropioną oliwą i posypaną posiekaną bazylią i startym parmezanem.
Makaron z fasolą i kiełbaskami
Ilość porcji: dla 6 osób
czas przygotowywania: 5 minut
czas gotowania: 25 minut
Składniki:
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
- 225 g makaronu muszelki (tzw. orchiette)
- 225 g ostrych włoskich kiełbasek, z usuniętymi osłonkami
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 4 duże ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżeczka drobno posiekanych listków rozmarynu
- 1 szklanka białego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 puszki (po 400 g) fasoli Cannellini, odcedzone
- 1 pęczek młodego szpinaku, umytego
- sól i pieprz
- świeżo starty parmezan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj od czasu do czasu mieszając aż będzie miękki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzej dużą patelnię, wrzuć na nią kiełbaski i smaż rozdrabniając ją przy pomocy drewnianej łyżki ok. 5 minut. Dodaj cebulę, czosnek, rozmaryn i smaż aż cebula będzie półprzezroczysta (ok. 5 minut).
- Dodaj białego wina, bulionu drobiowego, fasoli i doprowadź do wrzenia.
- Wrzuć szpinak i gotuj aż zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do ugotowanego makaronu.
- Przełóż na talerz i podawaj makaron posypany startym parmezanem.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: buddy valastro przepisy na zupa fasolowa z makaronem,bruschetta buddy valastro