Buddy Valastro gotuje – Lodowe espresso, Bruschetta z białą fasolą, Zupa z ciecierzycy z makaronem, Makaron z fasolą i kiełbaskami (odc. 15, sezon 2)

Lodowe espresso

Lodowe espresso (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowywania: 10 minut

Składniki:

  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • wrząca woda
  • 1 butelka schłodzonej wody sodowej (500 ml)
  • 1,5 szklanki lodów
  • 2 szklanki śmietamy kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanych ziaren kawy

Sposób przygotowania:

  1. Do małego dzbanka wsyp łyżeczkę espresso i brązowego cukru. Dodaj 2 łyżki gorącej wody i mieszaj aż cukier się rozpuści. Następnie dolej wody sodowej.
  2. W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem i resztą espresso aż będzie puszysta, odstaw ją na bok.
  3. Podziel wywar espresso na 2 szklanki.
  4. Przy pomocy łyżki do lodów podziel lody pomiędzy szklankami. Przyciśnij je łyżką aby zanurzyły się w kawie.
  5. Na wierzch połóż kilka łyżek bitej śmietany. Posyp posiekanymi ziarenkami kawy.

Bruschetta z białą fasolą

Bruschetta z białą fasolą (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • bochenek chrupiącego włoskiego chleba, pokrojony w kromki o grubości 1 cm
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz
  • 2 dojrzałe pomidory, pozbawione nasion i posiekane
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, zgniecionej
  • 1/2 szklanki posiekanego selera
  • 1 puszka białej fasoli, odcedzonej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj kromki chleba czosnkiem z obydwu stron, skrop oliwą z oliwek i solą i pieprzem.
  2. Połóż chleb na grillu lub patelni grillowej na średnim ogniu i tostuj przez chwilę.
  3. W misce wymieszaj pomodory, cebulę, seler, fasolę, ocet balsamiczny, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli i pieprzu.
  4. Połóż tosty na talerzu, wyłóż na wierzch fasolę z warzywami oraz posyp parmezanem.

 

Zupa z ciecierzycy z makaronem

Zupa z ciecierzycy z makaronem (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 średnia marchewka, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1/2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 puszki (po 400 g) ciecierzycy, odcedzonej
  • 3 szklanki domowego bulionu drobiowego lub niskosolonego bulionu z puszki
  • 100 g makaronu ditalini lub tubetti (rurek)
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia, posiekana
  • stary parmezan do przybrania potrawy

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu, wrzuć cebulę, marchewkę, czosnek, rozmaryn i szczyptę soli. Smaż aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj ciecierzycę i pomidory oraz wlej bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie odlej 3 szklanki zupy do osobnego naczynia i odstaw na bok.
  3. Przy pomocy blendera zmiksuj całą zupę aż powstanie gładka masa.
  4. Wlej z powrotem 3 szklanki odlanej wcześniej zupy, wrzuć makaron i gotuj aż makaron będzie al dente (8-10 minut). Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać trochę gorącej wody.
  6. Zupę podawaj skropioną oliwą i posypaną posiekaną bazylią i startym parmezanem.

 

Makaron z fasolą i kiełbaskami

Makaron z fasolą i kiełbaskami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
czas przygotowywania: 5 minut
czas gotowania: 25 minut

Składniki:

  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
  • 225 g makaronu muszelki (tzw. orchiette)
  • 225 g ostrych włoskich kiełbasek, z usuniętymi osłonkami
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 duże ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych listków rozmarynu
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 puszki (po 400 g) fasoli Cannellini, odcedzone
  • 1 pęczek młodego szpinaku, umytego
  • sól i pieprz
  • świeżo starty parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj od czasu do czasu mieszając aż będzie miękki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Rozgrzej dużą patelnię, wrzuć na nią kiełbaski i smaż rozdrabniając ją przy pomocy drewnianej łyżki ok. 5 minut. Dodaj cebulę, czosnek, rozmaryn i smaż aż cebula będzie półprzezroczysta (ok. 5 minut).
  3. Dodaj białego wina, bulionu drobiowego, fasoli i doprowadź do wrzenia.
  4. Wrzuć szpinak i gotuj aż zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć do ugotowanego makaronu.
  5. Przełóż na talerz i podawaj makaron posypany startym parmezanem.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: buddy valastro przepisy na zupa fasolowa z makaronem,bruschetta buddy valastro