Zapiekanki z chleba z serem Asiago
Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 bochenek wiejskiego włoskiego chleba, przekrojonego wzdłuż na pół
- 1 osełka niesolonego masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3/4 szklanki startego sera Asiago
Sposób przygotowania:
- Wyłóż formę do pieczenia folią lub papierem. Rozgrzej mocno opoiekacz.
- W małej misce wymieszaj miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pół szklanki sera Asiago.
- Wyłóż chleb przekrojoną stroną do góry w formie do pieczenia, wysmaruj wierzch masła z ziołami. Posyp resztą sera Asiago.
- Włóż chleb do opiekacza i piecz aż ser stopi się i zbrązowieje (ok. 10 minut).
- Wyjmij z piekarnika, pokrój na mniejsze kawałki i podawaj na ciepło.
Sałatka z makaronu z ciecierzycą i oliwkami
Ilość porcji: dla 8-10 minut
Czas przygotowywania: 25 minut
Czas gotowania: 5 minut
Składniki:
- 500 g makaronu fusilli, ugotowanego, odcedzonego i przelanego zimną wodą
- 0,5 l pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
- 1/2 średniej czerwonej cebuli, cienko pokrojonej na plasterki
- 2/3 szklanki oliwek bez pestek
- puszka ciecierzycy (400 g), odcedzonej
- 100 g pokruszonego sera ricotta lub feta
- 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 szklanki grubo posiekanej nastki pietruszki
- 1/4 szklanki octu z białego wina
- 1 czubata łyżka musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek ectra virgin
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj makaron, pomidory, cebulę, oliwki, ciecierzycę, ser, bazylię i natkę pietruszki.
- W małej miseczce wymieszaj ocet winny, musztardę i czosnek. Powoli wlewaj oliwę z oliwek mieszając aż do połączenia składników i zgęstnienia.
- Wlej sos do miski z makaronem i wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.
Włoskie kiełbaski z gotowanymi warzywami
Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowywania: 45 5minut
Czas gotowania: 50 minut
Składniki:
- 3 litry bulionu drobiowego
- 2 litry wody
- 2 szklanki wytrawnego włoskiego wina, np. Pinot Grigio
- 2 duże łodygi selera, grubo posiekane
- 6 listków laurowych
- 3 gałązki tymianku
- 3 cytryny, przekrojone na pół
- 3 główki czosnku, przekrojone na pół przez „równik”
- 1 duża hiszpańska cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
- 4 łodygi natki pietruszki
- 500 g kapusty, umytej i z wydrążonym głąbem
- 4 świeże karczochy, przekrojone na pół, usunięty głąb
- 16 małych czerwonych ziemniaków
- 500 g słodkich włoskich kiełbasek, pokrojonych na kawałki
- 500 g ostrych włoskich kiełbasek, pokrojonych na kawałki
- Saszetka następujących przypraw:
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonej włoskiej przyprawy
- sos musztardowo-cytrynowy (przepis poniżej)
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wlej bulion drobiowy, wodę i wino. Dodaj seler, liść laurowy, tymianek, połówki cytryn, czosnek, cebule, pietruszkę i saszetkę z przyprawami. gotuj przez 20 minut.
- Dodaj kapustę, karczochy, ziemniaki, kiełbaski i gotujkolejne 20 minut.
- POdawaj z sosem musztardowo-cytrynowym.
Sos musztardowo-cytrynowy
Ilość porcji: 1,5 szklanki
Składniki:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- skórka i sok z jednej cytryny
- 3 szalotki, zmielone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce. Przechowuj w lodówce do czasu podania.
Pudding z ciemnej czekolady i chleba
Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
czas gotowania: 45-50 minut
Składniki:
- 1 bochenek podsuszonego (wczorajszego) wiejskiego chleba, pokrojony na małe kawałki (ok. 6-8 szklanek)
- 225 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki lub chipsy czekoladowe
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
- szczypta soli
- 4 szklanki mieszanki mleka i śmietanki do kawy
- 8 dużych jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki gruboziarnistego cukru
- masło do nasmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Nasmaruj formę do pieczenia masłem. Wyłóż na spód kawałki chleba a następnie połowę kawałków czekolady.
- Postaw rondelek na średnim lub wolnym ogniu, wsyp cukier, kakao, sól, wlej 2 szklanki mieszanki mleka i śmietanki do kawy i pozostałą część czekolady. Gotuj mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. Zdejmij z ognia.
- W dużej misce wymieszaj pozostałe 2 szklanki mieszanki mleka i śmietanki do kawy, jajka, ekstrakt waniliowy. Wlewaj powoli do gorącej masy czekoladowej i wylej do formy na wierzch chleba.
- Pozwól chlebowi aby nasiąknął czekoladą przez godzinę w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
- Posyp wierzch formy cukrem gruboziarnistym, włóż do piekarnika i zapiekaj w gorącej kąpieli ok. 45-60 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.