Oryginalne nazwy przepisów: Fresh Mozzarella From Scratch, Marinated Bocconcini, Tuscan Tri-colored Salad With Fresh Mozzarella, Frittelle.
Świeża Mozzarella
Ilość porcji: 4 kulki po 200g
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
- 8 litrów wody
- sól koszerna
- 1 kilogram twarogu mozzarella
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlej wodę, dodaj tyle soli, żeby woda była słona i zagotuj.
- Czekając aż woda się zagotuje pokrój twaróg i włóż do dużej miski.
- Kiedy woda się zagotuje zalej twaróg w misce (tak żeby woda go przykryła). Po pięciu minutach zlej wodę i zalej ponownie. Zalewania powtarzaj, aż twaróg zacznie się ciągnąć.
- Uformuj z twarogu kulki, po uformowaniu zamocz je w zimnej wodzie, aby ser stwardniał.
Marynowany ser Bocconcini
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 5 minut
Czas marynowania: conajmniej 4 godziny
Składniki:
- 300g odsączonego sera Bocconcini
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 szklanki świeżo posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanych kaparów z zalewy z oleju
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
- 1 średniu ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i w misce zalej nimi ser.
- Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki co najmniej na 4 godziny, a najlepiej na noc.
- Przed podaniem ogrzej do temperatury pokojowej, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Toskańska trójkolorowa sałatka z Mozzarellą
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
- 4 szklanki rukoli (bez twardych łodyg)
- 4 szklanki czerwonej cykorii
- 2 szklanki endywii (rodzaj sałąty) posiekanej w małe kawałki (około 3 cm)
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry, moczona 10-15 minut w zimnej wodzie
- 1 szklanka małych kulek mozarelli pokrojonych w plastry
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- migdały
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj cykorie, sałaty cebulę i mozzarellę.
- Zrób sos mieszając w małej miseczce ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
- Delikatnie polej sałatę sosem. Rozłóż sałatkę na talerzach i posyp migdałami.
Smażone pierożki z mozzarellą
Ilość porcji: około 12 pierożków
Czas przygotowania: 2.5 h
Składniki:
- 2.5 szklanki mąki
- opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 szklanka rozdrobnionej mozzarelli
- 1/2 szklanki pomidorów obranych ze skórki, pokrojonych w małe kawałki
- 1/4 szklanki kaparów odsączonych i osuszonych
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj 2 1/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę i rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie aby powstało gładkie ciasto, w razie potrzeby dosyp mąki. Posyp blat mąką i ugniataj ciasto przez 4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulkę, przełóż do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzin, żeby ciasto wyrosło.
- Na blacie posypanym mąką rozwałkuj cisto na duży prostokąt. Wytnij z ciasta 12 kółek o średnicy około 8 cm. Na każdym kawałku ciasta umieść łyżeczkę mozzarelli, łyżeczkę pomidorów i pół łyżeczki kaparów. Sklej dokładnie pierożki ( możesz pomóc sobie widelcem), tak aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. W głębokim naczyniu rozgrzej olej do temperatury 200 stopni C,
smaż pierożki przez 3-4 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik, abyodsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudź lekko przed podaniem.
Możesz zrobić również nadzienie z Ricotty
Składniki :
- 2 szklanki ricotty
- 1 jajko
- 1 szklanka rozdrobnionej mozzarelli
- 1/4 szklanki posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i wypełnij pierożki w ten sam sposób jak w nadzieniu z mozzarellą.