Buddy Valastro gotuje – Zielona fasolka po śródziemnomorsku, Pieczony okoń morski w solnej skorupie, Hiszpańska Paella (odc.19, sezon 2)

W tym odcinku Buddy przygotuje potrawy kuchni śródziemnomorskiej.

Oryginalne nazwy przepisów: Mediterranean Green Beans, Roasted Branzino With A Salt Crust, Spanish-style Paella.

Zielona fasolka po śródziemnomorsku

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 600g zielonej fasolki (umyj i obetnij końce)
  • 1-2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
  • 1 puszka 400 g ciecierzycy (odsączonej i osuszonej)
  • 2 pomidory pokrojone w kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnie rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj fasolkę i zalej bulionem.
  2. Dodaj sól, pieprz, ciecierzycę i pomidory.
  3. Gotuj aż wszystko zmięknie (5-7 minut) i odparuje nadmiar płynu.

 

Pieczony okoń morski w solnej skorupie

Ilość porcji: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 35 min

Składniki:

  • 10-12 białek
  • sól koszerna
  • 600 g okonia morskiego lub innej białej ryby (oczyszczonej i wypatroszonej)
  • 2 liście laurowe
  • 4 gałązki oregano
  • 4 gałązki pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 cienkie plastry cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż folią.
  3. W misce wymieszaj białka z solą (mieszanka powinna mieć konsystencję grubego piasku).
  4. Rybę wypełnij liśćmi laurowymi, oregano, pietruszką, czosnkiem i plasterkami cytryny.
  5. Rozłóż grubą warstwę (ponad centymetr) mieszanki solnej na blasze do pieczenia. Połóż rybę, którą z wierzchu należy przykryć mieszanką solną.
  6. Umieść rybę w rozgrzanym piekarniku i zmniejsz temperaturę, tak żeby podczas pieczenia spadła do 70 stopni (piecz około 15-20 min).
  7. Wyciągnij gorącą rybę z solnej skorupy i wyciągnij mięso (najpierw ściągnij skórę a następnie oddziel delikatnie widelcem mięso od kręgosłupa i ości). Podawaj polaną ciepłym sosem maślano-cytrynowym.

 

Sos maślano cytrynowy

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • skóka i sok z połowy dużej cytryny
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż czosnek do miękkości. Dodaj skórkę cytrynową, sok, oregano, pietruszkę, sól i pieprz. Zdejmij z ognia, mieszaj jeszcze przez chwilę. Gorącym sosem polej rybę.

Hiszpańska Paella

Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (pokrojone w małe kawałki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu włoskiego (bazylia, oregano, czosnek, rozmaryn, tymianek)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta szafranu
  • 2-3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 kg kiełbasy chorizo, grubo pokrojonej
  • 1 średnia biała cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • puszka całych pomidorów
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 kg słodkich włoskich kiełbasek pokrojonych w plastry
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 250 g dużych krewetek, oczyszczonych i obranych
  • 250 g małży

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu podgrzej bulion, dodaj szafran. Utrzymuj ciepły.
  2. W małej misce wymieszaj kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, włoską przyprawę i paprykę.
  3. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmaż przygotowanego wcześniej kurczaka z chorizo na rumiany kolor.
  4. Wyjmij mięso, a w tej samej patelni podsmaż cebulę czosnek i pietruszkę, dolej oliwy.Smaż około 3 minuty na średnim ogniu. Dodaj ryż i podsmażaj mieszając, aż ziarna staną się perłowo białe. Dolewaj powoli białe wino i gotuj aż płyn zredukuje się. Jak dodasz całe wino gotuj jeszcze 15 minut na delikatnym ogniu.
  5. Równocześnie odsącz pomidory z sosu, rozdrobnij i w oddzielnej patelni podsmaż z wcześniej przygotowanym kurczakiem z chorizo. Po 15 minutach dodaj mięso do ryżu, dodaj słodkie kiełbaski, groszek, krewetki i małże.
  6. Wszystko razem gotuj, aż owoce morza będą miękkie. Na koniec duś przez 40 sekund pod przykryciem.Przed podaniem
    udekoruj natką pietruszki.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: fasolka śródziemnomorska budy valastro