Składniki:
- 200 g mąki tortowej
- 350 g rabarbaru (6-7 łodyg)
- 250 g brązowego cukru
- 200 ml maślanki *
- 50 g masła
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 jajka
* należy dodać taką maślankę, która najbardziej nam pasuje, gdyż jej smak jest mocno wyczuwalny w placku
Rabarbar myjemy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego 125 g cukru i smażymy na wolnym ogniu przez 5 min. Wyłączamy ogień, wrzucamy na patelnię rabarbar i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego.
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę proszek do pieczenia, sodę i sól. Natomiast w oddzielnej misce mieszamy maślankę z jajami, olejem i pozostałą ilością cukru (125 g), na koniec dodając 1 łyżeczkę startego imbiru. Mokre wlewamy do sypkich i dokładnie łączymy. Następnie wylewamy ciasto na przygotowany wcześniej rabarbar.
Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest w środku ścięte. Jeżeli nie, to pieczemy do suchego patyczka.