Buddy Valastro gotuje – Zapiekanka z ziemniaków i pora, Makaron z brokułami, Pieczeń wołowa z sosem cebulowym (odc. 28, sezon 2)

Oryginalne nazwy przepisów:

Zapiekanka z ziemniaków i pora

Zapiekanka z ziemniaków i pora (źródło: TLC)Składniki:

  • 0,5 kg zwykłych ziemniaków (np. russet)
  • 0,5 kg słodkich ziemniaków
  • 2 duże pory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3/4 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Nasmaruj masłem szklane lub ceramiczne naczynie żaroodporne.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój na cienkie plasterki. Umieść w misce.
  4. Umyj pory usuwając piasek i pokrój na cienkie talarki.
  5. Rozgrzej patelnie na średnim odniu, dodja oliwę z oliwek, por, szczyptę soli i smaż powoli aż por zmięknie i skarmelizuje się (7-10 minut). Zdejmij z ognia.
  6. W rondelku powoli zagotuj śmietanę z czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Pogotuj chwilę, następnie zdejmij z ognia i utrzymuj ciepłe.
  7. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę zwykłych ziemniaków. Posyp ziemniaki solą i pieprzem i przykryj je warstwą z części smażonego pora. Nakładaj na zmianę warstwę ziemniaków i pora aż do wyczerpania.
  8. Na wierzch wylej ciepłą śmietanę i posyp startym parmezanem.
  9. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut. Zdejmij folię i piecz następne 20 minut. Ziemniaki powinny być miękkie.
  10. Włącz grill w piekarniku i podpiekaj przez kilka minut aż wierzch zbrązowieje. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 10 minut przed podaniem.

 

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 6 szklanek różyczek brokułów (2 duże główki brokułów)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku, obrana i drobno posiekana
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • o,5 kg drobnego makaronu, np. orchiette
  • starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce zagotuj osoloną wodę. Ugotuj brokuły do miękkości (ok. 4-6 minut). Odcedź je z wody i drobno posiekaj.
  2. Wrzuć makaron do wody z brokułów. Gotuj do miękkości. Odcedź makaron. Odlej 1 szklankę wody z brokułów i odłóż ja na bok.
  3. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek i smaż posiekany czosnek i czerwoną paprykę do miękkości (ok. 1 minuty). Pokrusz na patelnię kostkę rosołową, wymieszaj.
  4. Wymieszaj w misce razem makaron, brokuły i smażony czosnek z papryką. Wlej odlaną wcześniej wodę z makaronu.
  5. Przed podaniem posyp makaron parmezanem z wierzchu.

Pieczeń wołowa z sosem cebulowym

Pieczeń wołowa z sosem cebulowym (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 2 godziny

Składniki:

  • 1 kawałek wołowiny 1,5-2 kg
  • sól i pieprz
  • 6 średnich hiszpańskich cebul, obranych i posiekanych
  • 3 łyżki masła
  • 2 butelki sosu Liquid Browning and Seasoning Sauce lub baza do sosu
  • 2 szklanki bulionu rosołowej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Ostrym nożem zrób głębokie nacięcia w mięsie. Natrzyj dobrze mięso solą i pieprzem.
  3. Postaw kociołek na średnim ogniu, dodaj masło i kiedy się rozpuści, włóż mięso i obsmaż go na brązowo ze wszystkich stron po 2 minuty pilnując aby masło się nie spaliło.Wyjmij mięso i odstaw na bok.
  4. Wrzuć do kociołka cebulę, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Dodaj bazę do sosu, bulion drobiowy. Zagotuj i włóż z powrotem mięso do rondla tłuszczem do góry. Przykryj pokrywką.
  5. Włóż kociołek do piekarnika i piecz 1,5-2 godziny aż mięso osiągnie temperaturę 65 stopni. Mieso powinno być różowe w środku.
  6. Pokrój mięso na kawałki i podawaj z sosem.