W dzisiejszym odcinku specjalnie dla smakoszy czekolady: szwarcwaldzka rolada i czekoladowy creme brulee. Mauro i Joey podadzą nam przepis na czekoladowe profiterole.
Oryginalne nazwy przepisów: Black Forest Roulade With Philadelphia Cream Cheese Filling, Chocolate Crème Brûlée, Profiteroles With Chocolate Whipped Cream and Chocolate Sauce.
Rolada szwarcwaldzka z wiśniami i serkiem Philadelphia
Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut
Składniki:
- 6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- opakowanie serka Philadelphia
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2/3 szklanki konfitury z wiśni
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Wyłóż formę do pieczenia natłuszczonym pergaminem lub papierem woskowanym.
- Ubij białka na wysokich obrotach na sztywno, dodawaj powoli cukier i ubijaj aż do połączenia się składników.
- W misce wymieszaj żółtka z wodą i ekstraktem waniliowym. Przełóż je do białek i delikatnie wymieszaj.
- Przesiej przez sitko 1/4 szklanki kakao, mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj suche składniki do jajek i wymieszaj.
- Wyłóż ciasto równo na blachę.
- Piecz 12-15 minut lub do suchego patyczka. Przełóż ciasto na ścierkę posypaną 1/4 szklanki kakao.
- Zwiń ciasto dłuższym bokiem pomagając sobie ścierką. Pozostaw ciasto do wystygnięcia. W międzyczasie możesz przygotować masę.
- Mikserem wymieszaj kremowy serek do gładkości. Dodaj serek mascarpone i wanilię, potem dodaj cukier i wymieszaj aż masa będzie lekka i gładka.
- Gdy ciasto wystygnie, rozwiń roladę, obetnij brzegi ciasta. Rozsmaruj na cieście cienką warstwę konfitury z wiśni. Rozsmaruj masę serową na konfiturze i zawiń z powrotem roladę.
- Schłodź ciasto przez godzinę w lodówce przed pokrojeniem na kawałki i podaniem.
Czekoladowe creme brulee
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut
Składniki do kremu:
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 85 g półsłodkiej czekolady, posiekanej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 5 dużych białek
- 5 łyżek cukru pudru
Na wierzch do posypania:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni.
- Podgrzej śmietanę w średnim rondelku na średnim ogniu. Zagotuj i zdejmij z ognia.
- Dodaj czekoladę, ekstrakt waniliowy i mieszaj aż czekolada sie rozpuści a masa będzie gładka.
- W średniej misce ubijaj białka i cukier. Podczas ubijania dodawaj masę ze śmietany. Przecedź krem przez drobne sito.
- Przelej krem do ramekinów (kokilek). Włóż ramekiny do głębokiej formy do pieczenia. Nalej gorącej wody na połowę wysokości kokilek.
- Piecz aż krem stężeje (ok. 1 godziny – 1 godziny 15 minut). Delikatnie wyjmij ramekiny z wody.
- Pozostaw do wystygnięcia. Przykryj folią spożywczą i schłodź przez noc w lodówce.
- Wymieszaj cukier puder z brązowym cukrem. Posyp mieszanką cukru po wierzchu creme brullee i przy pomocy małego palnika opal wierzch aż cukier się skarmelizuje (ok. 1-2 minuty). Jeśli nie posiadasz palnika, możesz włożyć na chwilę do piekarnika z grillem.
- Pozostaw na 5 minut do wystygnięcia przed podaniem.
Ptysie z czekoladową bitą śmietaną i sosem czekoladowym
Ilość porcji: ok. 24 sztuk ciastek
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 35 minut
Składniki:
- 3/4 szklanki wody
- 6 łyżek niesolonego masła, pokrojonego na kawałki
- 1/8 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mąki
- 3 duże jajka
- czekoladowa bita śmietana (przepis poniżej)
- sos czekoladowy (przepis poniżej)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Wyłóż formę do pieczenia pergaminem.
- W małym, ciężkim garnku zagotuj wodę, masło i sól, mieszając aż masło się rozpuści. Zmniejsz ogień, dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką aż powstanie jednolita kulka odchodząca od brzegów garnka (ok. 30 sekund). Zdejmij z ognia, przełóż ciasto do miski i pozostaw na 2-3 minuty do wystygnięcia.
- Dodawaj do ciasta po jednym jajku i mieszaj ręcznym mikserem aż składniki się połączą. Przełóż gorące ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokości 2 cm. Wyciskaj na formę stożki ciasta na 3-5 cm średnicy i 2,5 cm wysokości i w odległości co najmniej 2,5 cm od siebie.
- Piecz aż wyrosną i będą złotego koloru (ok. 20-25 minut). Wyjmij z piekarnika i przekłuj raz każde ciastko szpikulcem. To zapobiegnie rozmoknięciu ciasta.
- Włóż z powrotem do piekarnika na 3 minuty, pozostawiając lekko uchylone drzwi piekarnika.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Zimne ciastka przekrój poziomo ostrym nożem i wypełnij czekoladową bitą śmietaną. Skrop ptysie sosem czekoladowym po wierzchu.
Czekoladowa bita śmietana
Ilość porcji: 2 szklanki
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1,5 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj śmietanę, ekstrakt waniliowy, cukier i kakao.
- Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij z lodówki i ubij na sztywno.
Sos czekoladowy
Ilość porcji: 2 szklanki
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 300 g półsłodkiej czekolady, posiekanej
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- W średniej wielkości misce wymieszaj śmietanę i czekoladę.
- Umieść miskę w większym garnku z gotującą się wodą. Mieszaj czekoladę aż się roztopi.
- Dodaj miód i ekstrakt waniliowy i mieszaj aż powstanie gładka, jednolita masa.
- Ciepłym sosem polewaj ciasteczka ptysiowe.