Buddy Valastro gotuje – Rolada szwarcwaldzka z wiśniami i serkiem Philadelphia, Czekoladowe creme brulee, Ptysie z czekoladową bitą śmietaną i sosem czekoladowym (odc. 25, sezon 2)

W dzisiejszym odcinku specjalnie dla smakoszy czekolady: szwarcwaldzka rolada i czekoladowy creme brulee. Mauro i Joey podadzą nam przepis na czekoladowe profiterole.

Oryginalne nazwy przepisów: Black Forest Roulade With Philadelphia Cream Cheese Filling, Chocolate Crème Brûlée, Profiteroles With Chocolate Whipped Cream and Chocolate Sauce.

Rolada szwarcwaldzka z wiśniami i serkiem Philadelphia

Rolada szwarcwaldzka z wiśniami i serkiem Philadelphia (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut

Składniki:

  • 6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • opakowanie serka Philadelphia
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2/3 szklanki konfitury z wiśni

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Wyłóż formę do pieczenia natłuszczonym pergaminem lub papierem woskowanym.
  3. Ubij białka na wysokich obrotach na sztywno, dodawaj powoli cukier i ubijaj aż do połączenia się składników.
  4. W misce wymieszaj żółtka z wodą i ekstraktem waniliowym. Przełóż je do białek i delikatnie wymieszaj.
  5. Przesiej przez sitko 1/4 szklanki kakao, mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj suche składniki do jajek i wymieszaj.
  6. Wyłóż ciasto równo na blachę.
  7. Piecz 12-15 minut lub do suchego patyczka. Przełóż ciasto na ścierkę posypaną 1/4 szklanki kakao.
  8. Zwiń ciasto dłuższym bokiem pomagając sobie ścierką. Pozostaw ciasto do wystygnięcia. W międzyczasie możesz przygotować masę.
  9. Mikserem wymieszaj kremowy serek do gładkości. Dodaj serek mascarpone i wanilię, potem dodaj cukier i wymieszaj aż masa będzie lekka i gładka.
  10. Gdy ciasto wystygnie, rozwiń roladę, obetnij brzegi ciasta. Rozsmaruj na cieście cienką warstwę konfitury z wiśni. Rozsmaruj masę serową na konfiturze i zawiń z powrotem roladę.
  11. Schłodź ciasto przez godzinę w lodówce przed pokrojeniem na kawałki i podaniem.

Czekoladowe creme brulee

Czekoladowe creme brulee (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut

Składniki do kremu:

  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 85 g półsłodkiej czekolady, posiekanej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 dużych białek
  • 5 łyżek cukru pudru

Na wierzch do posypania:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni.
  2. Podgrzej śmietanę w średnim rondelku na średnim ogniu. Zagotuj i zdejmij z ognia.
  3. Dodaj czekoladę, ekstrakt waniliowy i mieszaj aż czekolada sie rozpuści a masa będzie gładka.
  4. W średniej misce ubijaj białka i cukier. Podczas ubijania dodawaj masę ze śmietany. Przecedź krem przez drobne sito.
  5. Przelej krem do ramekinów (kokilek). Włóż ramekiny do głębokiej formy do pieczenia. Nalej gorącej wody na połowę wysokości kokilek.
  6. Piecz aż krem stężeje (ok. 1 godziny – 1 godziny 15 minut). Delikatnie wyjmij ramekiny z wody.
  7. Pozostaw do wystygnięcia. Przykryj folią spożywczą i schłodź przez noc w lodówce.
  8. Wymieszaj cukier puder z brązowym cukrem. Posyp mieszanką cukru po wierzchu creme brullee i przy pomocy małego palnika opal wierzch aż cukier się skarmelizuje (ok. 1-2 minuty). Jeśli nie posiadasz palnika, możesz włożyć na chwilę do piekarnika z grillem.
  9. Pozostaw na 5 minut do wystygnięcia przed podaniem.

 

Ptysie z czekoladową bitą śmietaną i sosem czekoladowym

Ptysie z czekoladową bitą śmietaną i sosem czekoladowym (źródło: TLC)Ilość porcji: ok. 24 sztuk ciastek
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 35 minut

Składniki:

  • 3/4 szklanki wody
  • 6 łyżek niesolonego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 duże jajka
  • czekoladowa bita śmietana (przepis poniżej)
  • sos czekoladowy (przepis poniżej)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  2. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem.
  3. W małym, ciężkim garnku zagotuj wodę, masło i sól, mieszając aż masło się rozpuści. Zmniejsz ogień, dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką aż powstanie jednolita kulka odchodząca od brzegów garnka (ok. 30 sekund). Zdejmij z ognia, przełóż ciasto do miski i pozostaw na 2-3 minuty do wystygnięcia.
  4. Dodawaj do ciasta po jednym jajku i mieszaj ręcznym mikserem aż składniki się połączą. Przełóż gorące ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokości 2 cm. Wyciskaj na formę stożki ciasta na 3-5 cm średnicy i 2,5 cm wysokości i w odległości co najmniej 2,5 cm od siebie.
  5. Piecz aż wyrosną i będą złotego koloru (ok. 20-25 minut). Wyjmij z piekarnika i przekłuj raz każde ciastko szpikulcem. To zapobiegnie rozmoknięciu ciasta.
  6. Włóż z powrotem do piekarnika na 3 minuty, pozostawiając lekko uchylone drzwi piekarnika.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Zimne ciastka przekrój poziomo ostrym nożem i wypełnij czekoladową bitą śmietaną. Skrop ptysie sosem czekoladowym po wierzchu.

Czekoladowa bita śmietana

Ilość porcji: 2 szklanki
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1,5 łyżki niesłodzonego kakao w proszku

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj śmietanę, ekstrakt waniliowy, cukier i kakao.
  2. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Wyjmij z lodówki i ubij na sztywno.

 

Sos czekoladowy

Ilość porcji: 2 szklanki
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 300 g półsłodkiej czekolady, posiekanej
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. W średniej wielkości misce wymieszaj śmietanę i czekoladę.
  2. Umieść miskę w większym garnku z gotującą się wodą. Mieszaj czekoladę aż się roztopi.
  3. Dodaj miód i ekstrakt waniliowy i mieszaj aż powstanie gładka, jednolita masa.
  4. Ciepłym sosem polewaj ciasteczka ptysiowe.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: krem brulee ewa gotuje,rolada czekoladowa z francji,rolada czekoladowa,Rolada czekoladowa z mascarpone