Gulasz drobiowy z ziemniakami

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka lub indyka
  • sos sojowy
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 400 g małych ziemniaków
  • 1 marchew
  • 2 czerwone cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra papryczka chili
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g brokułów
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
  • słodka mielona papryka
  • zioła: rozmaryn, kolendra, kminek
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Mięso  z kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i sokiem z cytryny, posypać obranym i posiekanym imbirem, odstawić na 30 minut.

Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę oraz papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek i posiekać. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić na 3 cm kawałki. Brokuły opłukać i osączyć. Na dużej,  głębokiej patelni lub w szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Włożyć kawałki mięsa i obsmażyć na rumiano. Wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. Następnie wrzucić ziemniaki, marchew i cebulę. Smażyć razem 3-4 minuty, aż cebula stanie się szklista, a ziemniaki  zaczną przywierać do ścianek naczynia.  Dodać pozostałe warzywa oraz obsmażonego kurczaka. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wymieszać i podlać bulionem. Przykryć i dusić jeszcze na małym ogniu 10-15 minut.

Ilość porcji: 6

Użytkownicy trafili tutaj szukając: gulasz drobiowy z ziemniakami