Buddy Valastr gotuje – Szampańskie małże z linguine, Tłuczone ziemniaki z prosciutto, Filet marynowany Mary, Biszkopty z sosem mokka (odc. 22, sezon 2)

Oryginalne nazwy przepisów:

Szampańskie małże z linguine

Szampańskie małże z linguine (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 500 g makaronu linguini
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 średnia hiszpańska cebula, posiekana
  • sól i pieprz
  • 1,5 kg małż, wyszorowanych i umytych
  • 2 szklanki słodkiego wina musującego lub szampana, np. Asti Spumante
  • 1/2 szklanki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj al dente makaron linguine w dużym garnku w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, cebulę, łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu.
  3. Zmniejsz ogień i smaż mieszając, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Dodaj małże i wymieszaj. Wlej szampan lub wino musujące, wymieszaj.
  4. Przykryj patelnię pokrywką i smaż muszle aż się otworzą (ok. 5-7 minut), wstrząsając co jakiś czas patelnią.
  5. Dopraw powstały bulion pieprzem i solą do smaku.
  6. Wymieszaj makaron z małzami, posyp wierzch posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Tłuczone ziemniaki z prosciutto

Tłuczone ziemniaki z prosciutto (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30-35 minut

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, np. Yukon Gold, obranych
  • 8 łyżek masła
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g prosciutto, posiekanej
  • 1/4 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ziemniaki na połówki (gdy są małe) lub ćwiartki (gdy są duże). Wrzuć je do głębokiego garnka, zalej wodą i posól.
  2. Gotuj ziemniaki przez 15-20 minut lub do czasu gdy będą miękkie. W międzyczasie powoli podgrzewaj mleko w małym rondelku.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. Odcedź ziemniaki i wrzuć je do miksera. Dodaj 5-6 łyżek masła i miksuj ziemniaki na wolnych obrotach przez minutę aż masło się roztopi.
  5. Dodaj soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Powoli wlewając po 1/4 szklanki mleka miksuj aż do powstania gładkiej masy. Dodaj kwaśnej śmietany i wymieszaj.
  6. Dodaj posiekane prosciutto do ziemniaków. Wyłóż ziemniaki do formy do zapiekania. Oprósz wierzch bułką tartą oraz daj pozostałą część masła. Posyp wierzch serem i pieprzem.
  7. Piecz 15 minut a następnie włącz opiekacz w piekarniku i opiekaj aż wierzch potrawy będzie brązowy i chrupiący (ok. 5 minut).

 

Filet marynowany Mary

Filet marynowany Mary (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 12 godzin, uwzględniając czas marynowania
Czas gotowania: 50 minut

Składniki:

  • 1,5 kg polędwicy wołowej w jednym kawałki
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • koszerna sól
  • gruboziarnisty mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do malaksera wrzuć czosnek, natkę, wlej wino, oliwę z oliwek, dodaj sól i pieprz i zmiksuj. Jeśli potrzeba badziej kremowej konsystencji, dolej oliwy lub wina.
  2. Ostrym nożem zrób nacięcia w mięsie. Natrzyj mięso zrobioną marynatą ze wszystkich stron.
  3. Umieść mięso w formie do pieczenia i włóż do lodówki nod 1 do 12 godzin aby się marynowało, co jakiś czas odwracając.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Wyciągnij mięso z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej.
  5. Włóż mięso do piekarnika i piecz w marynacie przez 30 minut. Polej mięso marynata, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 20 minut lub do czasu, gdy mięso będzie miało temperaturę 54 stopnie i będzie średnio-wypieczone (jeszcze różowe w środku).
  6. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na 5-10 minut aby odpoczęło przed pokrojeniem na kawałki.

Biszkopty z sosem mokka

Biszkopty z sosem mokka (źródło: TLC)Ilość porcji: 2,5 szklanki
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 1 szklanka kawałków półsłodkiej czekolady
  • biszkopty

Sposób przygotowania:
W ciężkim rondlu na małym ogniu rozpuść cukier, mleko, kawę i kawałki czekolady, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
Podawaj sos do maczania z różnego rodzaju biszkoptami i ciasteczkami.