Buddy podaje przepis na quiche z mozzarellą i pepperoni, francuskie ptysie z serem pleśniowym i sałatkę z gruszką i rukolą. Jego siostra Mary piecze cytrynowo-malinowe napoleonki.
Oryginalna nazwa przepisów: Arugula Salad With Pears and Blue Cheese Gougères, Pepperoni and Mozzarella Quiche, Lemon and Raspberry Napoleons.
Sałatka z rukoli z gruszkami i ptysiami serowymi
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki na ptysie serowe Gougeres:
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki sera Blue Cheese
Składniki na sałatkę:
- 4 szklanki rukoli
- 1 gruszka, obrana i pokrojona na cienkie plasterki
- 1 szklanka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/2 szklanki pokruszonego sera Blue Cheese
Sposób przygotowania ptysiów serowych Gougères:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wymieszaj wodę, masło, sól i cukier w średnim rondelku. Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj aż masło się rozpuści.
- Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką aż powstanie kulka ciasta, odchodząca od ścianek rondla. Gotuj przez 2 minuty.
- Przełóż ciasto do miski miksera, dodając po jednym jajku miksuj aż do połączenia składników. Jeśli jajka są małe, możesz potrzebować ich więcej, jeśli są duże, możesz potrzebować ich mniej. Ciasto po dodaniu jajek powinno być gładkie.
- Dodaj ser do ciasta i wymieszaj dokładnie.
- Napełnij rękaw cukierniczy ciastem, wyciśnij na wyłożoną papierem formę do pieczenia drobne kopczyki.
- Piecz w piekarniku przez 25 minut. Wyłącz piekarnik i pozwól ptysiom trochę wyschnąć przez kilka minut w piekarniku przed ich wyjęciem.
- Wymieszaj ocet balsamiczny, miód i szczyptę soli w małym rondelku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj aż zredukuje się do połowy (ok. 5-10 minut)
- Podziel rukolę na 4 talerze, dodaj plasterki gruszki i kawałki sera Blue Cheese. Skrop wierzch sałatki zredukowanym octem balsamicznym. Przyozdób ptysiami serowymi Gougères.
Zapiekanka quiche z pepperoni i mozzarellą
Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka (2 osełki) zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
- 3/4 szklanki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 8 dużych jajek
- 1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka startego sera mozarella
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
- 4 listki szałwii, posiekane
- 1 szklanka pepperoni, pokrojonego w kostkę (lub salami)
- sól i pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania ciasta:
- Wymieszaj mikserem mąkę, sól i cukier. Dodaj masło i mieszaj przez 8-10 sekund.
- Cały czas mieszając wlewaj powoli zimną wodę. Ma powstać zwarte ciasto. Wyłóż ciasto na folię spożywczą.
- Rękami rozpłaszcz ciasto i uformuj okrąg lub inny pożądany kształt. Zwiń ciasto w rulon, zapakuj w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę (ciasto można mrozić miesiącami gdy zapakuje się w podwójny worek).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Rozwiń ciasto do formy do tarty, odetnij nadmiarowe ciasto wystające z brzegów formy i zawiń ciasto na brzegach.
- Połóż na cieście papier do pieczenia, nasyp groch, włóż do piekarnika i piecz 25 minut lub na złoty kolor.
- Usuń papier do pieczenia i groch i piecz przez 5-7 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na czas przygotowywania nadzienia.
- Ubij jajka, ser, rozmaryn, szałwię i śmietanę kremówkę w dużej misce. Dodaj pepperoni, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Na podpieczonym cieście połóż nadzienie, posyp wierzch parmezanem.
- Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz aż będzie gotowe (środek zapiekanki powinien lekko się trząść)
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do wystygnięcia. Podawaj ciepłe.
Napoleonki cytrynowo-malinowe
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Czas chładzania: 1 godzina
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- starta skórka z 2 cytryn
- ziarna wanilii wyskrobane z jednej laski wanilii
- 6 dużych żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki miękkiego masła
Składniki na ciasto napoleonki:
- 1 mrożony arkusz ciasta ptysiowego, wcześniej rozmrożony
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 0,5 l malin do przybrania
- 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania kremu:
- W rondelku wymieszaj mleko, ziarna wanilii i skórkę z cytryny. Zagotuj mleko i utrzymuj ciepło.
- W misce ubijaj białka i cukier aż pojaśnieją. Dodaj mąkę kukurydzianą.
- Dolej 1/3 gorącego mleka do jajek cały czas mieszając aż składniki się połączą.
- Przelej jajka z mlekiem do pozostałego mleka i umieść rondel na ogniu.
- Gotuj mleko na średnim ogniu cały czas delikatnie mieszając aż całość się zagotuje. Zmniejsz ogień, gotuj przez 30 sekund lub więcej mieszając, aż zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia i dodaj masło. Wlej krem do miski, przykryj folią i ostudź.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku 30 cm. Wyłóż ciasto na blasze do pieczenia i przy pomocy widelca nakłuj na całej powierzchni aby zbytnio nie urosło.
- Nasmaruj ciasto rozpuszczonym masłem i posyp cukrem. Piecz 9-12 minut lub do uzyskania brązowo-złotego koloru. Wyjmij z piekarnika. Pokrój ciasto na 9 prostokątów.
- Połóż na talerzu kawałek ciasta. Łyżką wyłóż krem na ciasto. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, ponownie wyłóż krem i przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem i przyozdób świeżymi malinami.
====