Buddy Valastro gotuje – Dip z awokado, Sałatka z kolendry i limetek z kurczakiem lub krewetkami, Anielskie ciasto glazurowane pomarańczą (odc. 32, sezon 2)

W tym odcinku Buddy przedstawi kilka „lekkich” przepisów.

Oryginalne nazwy przepisów: Avocado Mousse Dip, Cilantro & Lime Salad With Chicken Or Shrimp, Orange Glazed Angel Food Cake.

Dip z awokado

Dip z awokado (źródło: TLC)Składniki:

  • 2 awokado
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego, bez tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 limetki
  • 1 papryczka Jalapeno, bez pestek, posiekana
  • „frytki” z marchewki do podania
  • „frytki” z selera do podania
  • „frytki” z czerwonej papryki do podania
  • różyczki brokuła do podania

Sposób przygotowania:

  1. Wydłub miąższ awokado łyżką, wymieszaj z greckim jogurtem, solą, sokiem z limetki, papryczką Jalapeno. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie puree.
  2. Podawaj ze świeżymi warzywami pokrojonymi we frytki.

 

Sałatka z kolendry i limetek z kurczakiem lub krewetkami

Sałatka z kolendry i limetek z kurczakiem lub krewetkami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • 0,5 kg średnich krewetek, obranych
  • sól i pieprz
  • sok z 4 limetek
  • 2 łyżki papryki
  • 3 łyżeczki włoskiej przyprawy
  • 2 łyżeczki miodu + 1 łyżka
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 12 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
  • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • 1 pierś z kurczaka, bez skóry
  • 4 szklanki sałaty rzymskiej
  • 2 marchewki, obrane
  • 1 mała bulwa kopru
  • starty na wiórki parmezan
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, prażonych i posiekanych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz mięso do sałatki: albo krewetki (przejdź do punktu drugiego) albo kurczak (przejdź do kroku trzeciego).
  2. Krewetki: Wrzuć krewetki do miski, obtocz je w soli, pieprzu, soku z 1 limetki, 1 łyżce papryki, 1 łyżce przyprawy włoskiej, 1 łyżeczce miodu, 1 łyżce oliwy z oliwek, 1 ząbku czosnku i połowie kolendry. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć 10 ząbków czosnku i smaż aż zmiękną (ok. 1-2 minuty). Dodaj krewetki i smaż aż będą gotowe (ok. 3-5 minut). Zdejmij z ognia.
  3. Kurczak: Umieść piersi z kurczaka w folii spożywczej i lekko rozbij tłuczkiem aby lekko zmiękł.
  4. W misce wymieszaj ząbek czosnku z pozostałą natką pietruszki, sokiem z limetki, 1 łyżką oliwy, pieprzem, łyżeczką miodu, łyżeczką papryki, łyżeczką włoskiej przyprawy. Obtocz kurczaka w mieszance przypraw.
  5. Umieść kurczaka na grillu lub patelni grillowej i grilluj raz przewracając aż będzie gotowy. Zdejmij z ognia, pozostaw na 5 minut a następnie pokrój w cienkie plasterki.
  6. Dressing: W misce wymieszaj 1 łyżeczkę posiekanego czosnku, sok z 2 limetek, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę włoskiej przyprawy, sól i pieprz. Dodaj 2 łyżki oliwy i wymieszaj.
  7. Wyłóż na talerze sałatę rzymską. Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób długą wstążkę z marchewki i połóż ją na sałacie. Przekrój bulwę kopru na pół i wytnij głąb. Cienko pokrój na plasterki i umieść na sałacie.
  8. Na wierzch sałaty połóż smażone krewetki lub piersi z kurczaka i polej dressingiem.

 

Anielskie ciasto z glazurą pomarańczową

Anielskie ciasto glazurowane pomarańczą (źródło: TLC)

Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki do ciast (ale nie samorosnącej)
  • 1 i 1/2 szklanki białek w temperaturze pokojowej (z 10-12 jajek)
  • 3/4 łyżeczki koszernej soli
  • ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wymieszaj pół szklanki cukru z mąką, przesiej je razem 4 razy i zmiksuj je w malakserze pulsacyjnie. Odstaw na bok.
  3. Ubij białka z solą i sosem tatarskim na wysokich obrotach na średnio-sztywno (ok. 1 minuty). Dodawaj powoli pozostałe 1,5 szklanki cukru cały czas ubijając.
  4. Dodaj ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i ubijaj na sztywno 1 minutę.
  5. Wsyp przesiewając przez sito 1/4 część mąki z cukrem do białek. Następnie drewnianą łyżką wymieszaj mąkę z pianą z białek. Powtórz dodawanie mąki i mieszanie z pianą z białek jeszcze 3 razy do skończenia się mąki.
  6. Przełóż ciasto do nienatłuszczonej wąskiej formy do pieczenia, wygładź ciasto i piecz 40-45 minut aż do suchego patyczka.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika, odwróć formę do góry nogami i pozostaw do wystygnięcia na 1-1,5 godziny.
  8. Wyjmij formę z ciasta i skrop glazurą po wierzchu po zębach widelca.

Glazura:

  1. Wymieszaj cukier z sokiem z pomarańczy. Dodaj cynamon, wymieszaj. Polewaj glazurą ciasto.