W tym odcinku Buddy przedstawi kilka „lekkich” przepisów.
Oryginalne nazwy przepisów: Avocado Mousse Dip, Cilantro & Lime Salad With Chicken Or Shrimp, Orange Glazed Angel Food Cake.
Dip z awokado
- 2 awokado
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego, bez tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- sok z 1 limetki
- 1 papryczka Jalapeno, bez pestek, posiekana
- „frytki” z marchewki do podania
- „frytki” z selera do podania
- „frytki” z czerwonej papryki do podania
- różyczki brokuła do podania
Sposób przygotowania:
- Wydłub miąższ awokado łyżką, wymieszaj z greckim jogurtem, solą, sokiem z limetki, papryczką Jalapeno. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie puree.
- Podawaj ze świeżymi warzywami pokrojonymi we frytki.
Sałatka z kolendry i limetek z kurczakiem lub krewetkami
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- 0,5 kg średnich krewetek, obranych
- sól i pieprz
- sok z 4 limetek
- 2 łyżki papryki
- 3 łyżeczki włoskiej przyprawy
- 2 łyżeczki miodu + 1 łyżka
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 12 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
- 1 pęczek kolendry, posiekanej
- 1 pierś z kurczaka, bez skóry
- 4 szklanki sałaty rzymskiej
- 2 marchewki, obrane
- 1 mała bulwa kopru
- starty na wiórki parmezan
- 1/2 szklanki orzechów laskowych, prażonych i posiekanych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
- Wybierz mięso do sałatki: albo krewetki (przejdź do punktu drugiego) albo kurczak (przejdź do kroku trzeciego).
- Krewetki: Wrzuć krewetki do miski, obtocz je w soli, pieprzu, soku z 1 limetki, 1 łyżce papryki, 1 łyżce przyprawy włoskiej, 1 łyżeczce miodu, 1 łyżce oliwy z oliwek, 1 ząbku czosnku i połowie kolendry. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć 10 ząbków czosnku i smaż aż zmiękną (ok. 1-2 minuty). Dodaj krewetki i smaż aż będą gotowe (ok. 3-5 minut). Zdejmij z ognia.
- Kurczak: Umieść piersi z kurczaka w folii spożywczej i lekko rozbij tłuczkiem aby lekko zmiękł.
- W misce wymieszaj ząbek czosnku z pozostałą natką pietruszki, sokiem z limetki, 1 łyżką oliwy, pieprzem, łyżeczką miodu, łyżeczką papryki, łyżeczką włoskiej przyprawy. Obtocz kurczaka w mieszance przypraw.
- Umieść kurczaka na grillu lub patelni grillowej i grilluj raz przewracając aż będzie gotowy. Zdejmij z ognia, pozostaw na 5 minut a następnie pokrój w cienkie plasterki.
- Dressing: W misce wymieszaj 1 łyżeczkę posiekanego czosnku, sok z 2 limetek, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę włoskiej przyprawy, sól i pieprz. Dodaj 2 łyżki oliwy i wymieszaj.
- Wyłóż na talerze sałatę rzymską. Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób długą wstążkę z marchewki i połóż ją na sałacie. Przekrój bulwę kopru na pół i wytnij głąb. Cienko pokrój na plasterki i umieść na sałacie.
- Na wierzch sałaty połóż smażone krewetki lub piersi z kurczaka i polej dressingiem.
Anielskie ciasto z glazurą pomarańczową
Ilość porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki do ciast (ale nie samorosnącej)
- 1 i 1/2 szklanki białek w temperaturze pokojowej (z 10-12 jajek)
- 3/4 łyżeczki koszernej soli
- ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- 2-3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wymieszaj pół szklanki cukru z mąką, przesiej je razem 4 razy i zmiksuj je w malakserze pulsacyjnie. Odstaw na bok.
- Ubij białka z solą i sosem tatarskim na wysokich obrotach na średnio-sztywno (ok. 1 minuty). Dodawaj powoli pozostałe 1,5 szklanki cukru cały czas ubijając.
- Dodaj ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i ubijaj na sztywno 1 minutę.
- Wsyp przesiewając przez sito 1/4 część mąki z cukrem do białek. Następnie drewnianą łyżką wymieszaj mąkę z pianą z białek. Powtórz dodawanie mąki i mieszanie z pianą z białek jeszcze 3 razy do skończenia się mąki.
- Przełóż ciasto do nienatłuszczonej wąskiej formy do pieczenia, wygładź ciasto i piecz 40-45 minut aż do suchego patyczka.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, odwróć formę do góry nogami i pozostaw do wystygnięcia na 1-1,5 godziny.
- Wyjmij formę z ciasta i skrop glazurą po wierzchu po zębach widelca.
Glazura:
- Wymieszaj cukier z sokiem z pomarańczy. Dodaj cynamon, wymieszaj. Polewaj glazurą ciasto.