W Buddym budzi się tęsknota za Rzymem. Na stole pojawi się kilka tradycyjnych rzymskich dań: zupa straciattella, biała pizza bianca i krewetki po katalońsku.
Oryginalne nazwy przepisów: Stracciatelli Soup, Shrimp Catalan, Pizza Bianca.
Zupa straciatelli
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki:
- 6 szklanek domowego bulionu drobiowego lub niskosolonego bulionu z puszki
- 2 duże jajka
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu + dodatkowo trochę do posypania
- 1 szklanka liści młodego szpinaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- W średniej wielkości garnku zagotuj bulion drobiowy.
- W małej misce wymieszaj ubijając jajka i ser.
- Zmniejsz ogień pod bulionem i mieszając go ruchem wirowym powoli wlewaj jajka z serem ciągłym strumieniem. Powstaną cienkie nitki.
- Dodaj szpinak i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wlej zupę do miseczek i podawaj posypaną startym parmezanem.
Krewetki po katalońsku
- 110 g szynki Serrano lub Parma
- 110 g czerwonej papryki pimiento ze słoika, odcedzonej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 4 łyżki brandy
- sól i świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 500 g dużych krewetek, obranych
- kawałki cytryny do przybrania potrawy
Sposób przygotowania:
- Pokrój szynkę i paprykę na cienkie paski. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na srednim ogniu. Smaż cebulę i czosnek przez 5 minut aż zmiękną.
- Dodaj szynkę i smaż dalej mieszając przez 2 minuty.
- Dodaj paprykę pimiento, pomidory, wino i zagotuj. Smaż przez 15 minut aż zgęstnieje.
- Dodaj brandy, 2 łyżki natki i sól i pieprz od smaku. Dodaj krewetki do sosu i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu ok. 4-5 minut do czasy gdy krewetki będą już gotowe.
- Wyłóż krewetki na ciepły talerz, przyozdób łyżką natki pietruszki i kawałkami cytryny.
Biała pizza bianca
Ilość porcji: 1 pizza
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki:
- 1/2 porcji ciasta na pizzę
- mąka pszenna do posypania blatu
- mąka kukurydziana do podsypania
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 170 g mozzarelli. porwanej na strzępki
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 listki bazylii
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 szklanki sera ricotta
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Włóż kamień do pizzy na spód piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni na co najmniej 30 minut do 1 godziny.
- Wyjmij ciasto z folii spożywczej i pięścią rozgnieć je na blacie. Podziel ciasto na 2 części, jeden będzeszy używać, drugi włóż do lodówki lub zamroź. Pozostaw ciasto w spokoju na 10 minut.
- Przy pomocy palców wygnieć i rozciągnij ciasto na podsypanym mąką blacie. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 1 cm. Pozostaw ciasto na 5 minut aby odpoczęło.
- Lekko posyp ciasto mąką kukurydzianą.
- Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i smaż aż zmięknie. Natrzyj oliwą z czosnkiem ciasto pizzy pozostawiając 1 cm z brzegu ciasta nieposmarowany.
- Posyp ciasto mozzarellą. Podsyp kamień do pieczenia mąką kukurydzianą. Połóż ciasto na kamieniu do pizzy i piecz 5 minut.
- W małej misce wymieszaj parmezan, natkę, oregano, ricottę, bazylię, sól i pieprz.
- Otwórz drzwi piekarnika i działając jak najszybciej wyłóż otrzymnaą masę na pizzy.
- Piecz pizzę aż będzie chrupiąca, złoto-brązowa (ok. 5-7 minut).
Użytkownicy trafili tutaj szukając: krewetki catalan,biała pizza magdy gessler przepis,buddy valastro krewetki,pieczen rzymska Buddy Valastro