Buddy Valastro gotuje – Ciasteczka babuni, Duszony kurczak w marokańskich przyprawach, Placki ziemniaczane z marchewką, Faszerowane papryczki (odc. 36, sezon 2)

Widzowie z całej Ameryki przesyłają Buddy’emu swoje przepisy: nadziewane ostre papryki, kurczak po marokańsku i placuszki ziemniaczano-marchewkowe.

Oryginalne nazwy przepisów: Karlee Hunt’s Nana’s Shortbreads, Meriem Elkebbas Afrej’s Moroccan Braised Chicken With Dates, Sarah Cardosi’s Stuffed Hot Peppers, Tarah Gumucio’s Potato and Carrot Cakes.

Ciasteczka babuni

Ciasteczka babuni (źródło: TLC)Ilość porcji: 12 ciasteczek
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10-15 minut

Składniki:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki tłuszczu do pieczenia (np. margaryny)
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 białko
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Mikserem wymieszaj brązowy cukier, tłuszcz do pieczenia, masło, wanilię i białko. Dodaj mąkę i sól i mieszaj aż powstanie zwarte ciasto.
  3. Wyłóż ciasto na blat i ugnieć je w kulkę. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą foremek lub szklanki wytnij ciasteczka i wyłóż je na formę do pieczenia (nienatłuszczoną).
  4. Piecz w piekarniku przez 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Podawaj zamoczone w czekoladowym sosie (przepis poniżej). Można również zrobić lodową kanapkę z sorbetem malinowym.

 

Sos czekoladowy

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany
  • 225 g półsłodkiej czekolady w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku postawionym na średnim ogniu wymieszaj razem śmietanę i czekoladę. Mocz połowę ciastka w czekoladzie i kładź na pergaminie na czas zastygania czekolady.

 

Duszony kurczak w marokańskich przyprawach

Duszony kurczak w marokańskich przyprawach (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki:

  • 1,5-2 kg kawałków kurczaka z kością: piersi, udka, nóżki kurczaka itp.
  • sól i pieprz
  • 1łyżka mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 0,5 kg szalotki, obranej, w całości
  • 3 laski cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • 5 łyżek świeżego soku z cytryny
  • 12 daktyli, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1/4 szklanki migdałów, prażonych, grubo posiekanych
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj kawałki kurczaka solą i pieprzem i posyp go mąką. Rozgrzej oliwę z oliwek w kociołku.
  2. Wrzuć do kociołka kawałki z kurczaka i smaż aż zbrązowieją z każdej strony, co jakiś czas obracając je (ok. 15 minut). Wyjmij kurczaka z naczynia.
  3. Odlej tłuszcz z kociołka pozostawiając ok. 2 łyżki tłuszczu. Zmniejsz ogień. Dodaj szalotki i smaż aż się zezłocą (5-7 minut). Dodaj laski cynamonu, imbir, kumin, kurkumę i pieprz kajeński. Mieszaj przez minutę.
  4. Zwiększ ogień, dodaj bulion drobiowy i 3 łyżki soku z cytryny. Zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj kurczaka, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut.
  5. Przełóż kurczaka i szalotki na talerz, przykryj je folią. gotuj sos w kociołku aż trochę zgęstnieje. Dodaj do sosu daktyle, 2 łyżki soku z cytryny.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj powoli aż daktyle się zagrzeją (ok. 2 minuty).
  7. Polej kawałki kurczaka sosem, połóż na nim daktyle, posyp z wierzchu migdałami i kolendrą i podawaj.

Placki ziemniaczane z marchewką

Placki ziemniaczane z marchewką (źródło: TLC)Ilość porcji: 12-14 placków
czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 średni ziemniak, obrany i starty na tarce na grubych oczkach
  • 2-3 średnie marchewki, obrane i starte na tarce na grubych oczkach (ok. 1 szklanki)
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i starta drobno na tarce
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka białego sera cheddar
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj w misce ziemniaka, marchewki, cebulę, czosnek, ser, jajka, mąkę, paprykę i sól z pieprzem.
  2. Rozgrzej na dużej patelni oliwę z oliwek. Wyłóż łyżką odrobinę masy ziemniaczano-marchewkowej, wyrównaj ją łyżką.
  3. Smaż po kilka minut z obydwu stron. Zdejmij placuszek z patelni i połóż na ręcznik papierowy aby odciekł z tłuszczu. Podawaj ciepłe.

 

Faszerowane papryczki

Faszerowane papryczki (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki:

  • 10-12 papryk
  • 0,5 kg mieszanki słodkich i ostrych kiełbasek
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego sera Romano
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki sosu marinara
  • 110 g startego sera Provolone

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Odetnij górę papryk, przekrój w poprzek i usuń nasiona i rdzeń.
  3. Do miski wrzuć mix kiełbasek, byłkę tartą, sery, natkę pietruszki, jajko, pieprz i wymieszaj.
  4. Wylej 1 szklankę sosu marinara na dno formy do pieczenia. Nadziej połówki papryki nadzieniem z kiełbasek. Wyłóż nadziane papryki do formy do pieczenia i polej je z wierzchu sosem marinara.
  5. Piecz 30 minut, następnie posyp z wierzchu serem provolone i piecz kolejne 15 minut lub do czasu gdy ser się roztopi.