Buddy Valastro gotuje – Przystawka z grillowanej kiełbasy z gremolatą, Domowa kiełbasa z provolone i natką pietruszki, Makaron z kiełbasą i broccolini, Pieczona kiełbasa z ziemniakami, papryką i cebulą (odc. 35, sezon 2)

Do Buddy’ego przychodzi kuzyn Max, który zaprezentuje, jak domowym sposobem robi się pyszne kiełbaski.

Oryginalne nazwy przepisów: Grilled Sausage Appetizer With Gremolata, Homemade Sausage With Provolone and Parsley, Pasta With Sausage & Broccolini, Roasted Sausage With Potatoes, Peppers, and Onions.

Przystawka z grillowanej kiełbasy z gremolatą

Przystawka z grillowanej kiełbasy z gremolatą (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30-45 minut

Składniki do kiełbasy:

  • pęto kiełbasy (0,75-1 kg)
  • 2 długie pręty do grilla

Składniki do gremolaty:

  • 1 filet sardeli
  • 2 ząbki czosnku
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki prażonych orzeszków piniowych
  • chrupiący chleb

Sposób przygotowania:

  1. Rozpal grill na węgiel drzewny lub gazowy w ten sposób, aby jednak część grilla była mocno rozgrzana, druga mniej.
  2. Spryskaj ruszt (kratkę) grilla olejem roślinnym aby zapobiec przywieraniu potraw.
  3. Przebij prętem kiełbasę i złóż ją tak, aby można ją było obracać podczas grillowania.
  4. Nasmaruj kiełbasę oliwą z oliwek. Grilluj w gorętszej strefie grilla 2-3 minuty aż zbrązowieje. Odwróć kiełbasę na druga stronę i grillu kolejne 2-3 minuty.
  5. Przełóż kiełbasę do chłodniejszej strefy grilla i grilluj 20-25 minut. Sprawdź czy jest już gotowa nakłuwając kiełbasę widelcem.
  6. Zdejmij kiełbasę z rożna i pokrój na kawałki wielkości kęsa.
  7. W blenderze zmiksuj filet sardeli, czosnek, skórkę z cytryny, natkę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dodaj orzeszki piniowe i pulsacyjnie zmiksuj aby lekko rozdrobnić orzeszki.
  8. Przełóż gremolatę do miski i podawaj z kiełbaskami i chlebem.

Domowa kiełbasa z provolone i natką pietruszki

Domowa kiełbasa z provolone i natką pietruszki (źródło: TLC)Ilośc porcji: 5 pęt kiełbasy po ok. 0,5 kg każde
Czas przygotowania:1 godzina

Składniki:

  • 2,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 3/4 szklanki startego sera provolone
  • 1/4 szklanki pietruszki
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pokruszonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka lodowatej wody

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wieprzowinę, ser, natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz i wodę.
  2. Spróbuj odrobinę mięsa i przypraw w razie potrzeby.
  3. Nadziewaj kiełbasę przy pomocy nadziewarki do kiełbasy lub odpowiedniej końcówki do nadziewania dołączonej do maszynki do mięsa.
  4. Użyć cienkich osłonek („jelit”) do kiełbasy. Nadziewaj trzymając jedną ręką powstającą kiełbasę przy lejku nadziewarki i ciągnąć za drugi koniec kiełbasy.
  5. Taką kiełbasę można od razu obgotować lub zamrozić na 6 miesięcy.

Makaron z kiełbasą i broccolini

Makaron z kiełbasą i broccolini (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 2 główki brocollini (może być zwykły brokuł), pocięte na różyczki
  • 0,5 kg makaronu orecchiette
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 0,5 kg sera provolone
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. W osolonej wodzie ugotuj broccolini aż będzie miękkie (ok. 1-2 minuty) a następnie wyciągnij z wody i wrzuć do lodowatej wody aby zatrzymać gotowanie. Zachowaj wodę po gotowaniu się warzywa na później.
  2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż aż zmięknie (ok. 2 minuty). Dodaj kiełbaski i smaż aż zbrązowieją (ok. 12 minut) rozdrabniając je drewnianą łyżką na kawałki. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Do wody z broccolini wrzuć makaron i gotuj al dente (ok. 8 minut(. Odcedź i odstaw na bok.
  4. Odcedź broccolini i wrzuć do miski ze smażoną kiełbasą. Wlej bulion drobiowy i wymieszaj.
  5. następnie wrzuć makaron na patelnię, wymieszaj i podgrzewaj aż wszystko będzie ciepłe.
  6. Dodaj parmezan i natkę pietruszki i natychmiast podawaj.

 

Pieczona kiełbasa z ziemniakami, papryką i cebulą

Pieczona kiełbasa z ziemniakami, papryką i cebulą (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 45-60 minut

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 g dużej włoskiej kiełbasy
  • 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 papryka cubanelle, pokrojona w plasterki
  • 2 duże ziemniaki, wyszorowane, pokrojone na 2,5 cm kawałki
  • 12 dużych całych ząbków czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i świeży pokruszony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj oliwę z oliwek. Obsmaż kiełbaski aż będą brązowe zkażdej strony. Zdejmij z ognia.
  3. W dużej misce wymieszaj cebulę, papryki, ziemniaki, czosnek, wino, włoską przyprawę i oregano oraz resztę oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Wyłóż wszystkie warzywa na formę do pieczenia. Dodaj podsmażone kiełbaski.
  5. Piecz 30-40 minut lub do czasu gdy ziemniaki staną się miękkie (da się w nie wbić widelec).
Użytkownicy trafili tutaj szukając: co to jest gremolata,gremolata co to jest,przystawka z kiełbasy