Do Buddy’ego przychodzi kuzyn Max, który zaprezentuje, jak domowym sposobem robi się pyszne kiełbaski.
Oryginalne nazwy przepisów: Grilled Sausage Appetizer With Gremolata, Homemade Sausage With Provolone and Parsley, Pasta With Sausage & Broccolini, Roasted Sausage With Potatoes, Peppers, and Onions.
Przystawka z grillowanej kiełbasy z gremolatą
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30-45 minut
Składniki do kiełbasy:
- pęto kiełbasy (0,75-1 kg)
- 2 długie pręty do grilla
Składniki do gremolaty:
- 1 filet sardeli
- 2 ząbki czosnku
- starta skórka z jednej cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki prażonych orzeszków piniowych
- chrupiący chleb
Sposób przygotowania:
- Rozpal grill na węgiel drzewny lub gazowy w ten sposób, aby jednak część grilla była mocno rozgrzana, druga mniej.
- Spryskaj ruszt (kratkę) grilla olejem roślinnym aby zapobiec przywieraniu potraw.
- Przebij prętem kiełbasę i złóż ją tak, aby można ją było obracać podczas grillowania.
- Nasmaruj kiełbasę oliwą z oliwek. Grilluj w gorętszej strefie grilla 2-3 minuty aż zbrązowieje. Odwróć kiełbasę na druga stronę i grillu kolejne 2-3 minuty.
- Przełóż kiełbasę do chłodniejszej strefy grilla i grilluj 20-25 minut. Sprawdź czy jest już gotowa nakłuwając kiełbasę widelcem.
- Zdejmij kiełbasę z rożna i pokrój na kawałki wielkości kęsa.
- W blenderze zmiksuj filet sardeli, czosnek, skórkę z cytryny, natkę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dodaj orzeszki piniowe i pulsacyjnie zmiksuj aby lekko rozdrobnić orzeszki.
- Przełóż gremolatę do miski i podawaj z kiełbaskami i chlebem.
Domowa kiełbasa z provolone i natką pietruszki
Ilośc porcji: 5 pęt kiełbasy po ok. 0,5 kg każde
Czas przygotowania:1 godzina
Składniki:
- 2,5 kg mielonej wieprzowiny
- 3/4 szklanki startego sera provolone
- 1/4 szklanki pietruszki
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pokruszonego czarnego pieprzu
- 1 szklanka lodowatej wody
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj wieprzowinę, ser, natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz i wodę.
- Spróbuj odrobinę mięsa i przypraw w razie potrzeby.
- Nadziewaj kiełbasę przy pomocy nadziewarki do kiełbasy lub odpowiedniej końcówki do nadziewania dołączonej do maszynki do mięsa.
- Użyć cienkich osłonek („jelit”) do kiełbasy. Nadziewaj trzymając jedną ręką powstającą kiełbasę przy lejku nadziewarki i ciągnąć za drugi koniec kiełbasy.
- Taką kiełbasę można od razu obgotować lub zamrozić na 6 miesięcy.
Makaron z kiełbasą i broccolini
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 główki brocollini (może być zwykły brokuł), pocięte na różyczki
- 0,5 kg makaronu orecchiette
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 0,5 kg sera provolone
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- W osolonej wodzie ugotuj broccolini aż będzie miękkie (ok. 1-2 minuty) a następnie wyciągnij z wody i wrzuć do lodowatej wody aby zatrzymać gotowanie. Zachowaj wodę po gotowaniu się warzywa na później.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż aż zmięknie (ok. 2 minuty). Dodaj kiełbaski i smaż aż zbrązowieją (ok. 12 minut) rozdrabniając je drewnianą łyżką na kawałki. Przypraw solą i pieprzem.
- Do wody z broccolini wrzuć makaron i gotuj al dente (ok. 8 minut(. Odcedź i odstaw na bok.
- Odcedź broccolini i wrzuć do miski ze smażoną kiełbasą. Wlej bulion drobiowy i wymieszaj.
- następnie wrzuć makaron na patelnię, wymieszaj i podgrzewaj aż wszystko będzie ciepłe.
- Dodaj parmezan i natkę pietruszki i natychmiast podawaj.
Pieczona kiełbasa z ziemniakami, papryką i cebulą
Ilość porcji: dla 4 osób
czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 45-60 minut
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 750 g dużej włoskiej kiełbasy
- 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
- 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
- 1 papryka cubanelle, pokrojona w plasterki
- 2 duże ziemniaki, wyszorowane, pokrojone na 2,5 cm kawałki
- 12 dużych całych ząbków czosnku
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i świeży pokruszony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj oliwę z oliwek. Obsmaż kiełbaski aż będą brązowe zkażdej strony. Zdejmij z ognia.
- W dużej misce wymieszaj cebulę, papryki, ziemniaki, czosnek, wino, włoską przyprawę i oregano oraz resztę oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Wyłóż wszystkie warzywa na formę do pieczenia. Dodaj podsmażone kiełbaski.
- Piecz 30-40 minut lub do czasu gdy ziemniaki staną się miękkie (da się w nie wbić widelec).