W tym odcinku Dara i Adam, organizatorzy przyjęć, zamówili u Buddy’ego Valastro tort na uroczystość rocznicy Rewolucji Francuskiej i uczczenia osoby Marii Antoniny Austriaczki (Marie Antoinette).
Buddy rozpoczął pracę od szkicu tortu jak poniżej:
Jak zostało zrobione to ciasto?
Tort został wykonany z:
- waniliowego ciasta biszkoptowego,
- musu czekoladowego,
- masy czekoladowej
- świeżych truskawek,
- fondantu (lukru plastycznego) w kolorze kości słoniowej,
- lukru,
- lukru królewskiego (tzw. royal icing),
- jadalnego barwnika spożywczego w kolorze złotym,
- ciasteczek wkomponowanych w tort,
- płatki zbożowe i czekolada do modelowania (popiersie Marie Antoinette na szczycie tortu).
Tak wyglądał gotowy tort:
Co było szczególne w tym torcie?
Wykonano popiersie Marie Antoinette i umieszczono je na szczycie tortu. W trakcie przyjęcia można było je odciąć (Maria Antonina została ścięta gilotyną) – goście byli tym zachwyceni.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: tort mari antoniny przepis,tort mari antoniny,tort marii antoniny,tort marii antoniny przepis