Słodki biznes – Tort Maria Antonina (sezon 3)

W tym odcinku Dara i Adam, organizatorzy przyjęć, zamówili u Buddy’ego Valastro tort na uroczystość rocznicy Rewolucji Francuskiej i uczczenia osoby Marii Antoniny Austriaczki (Marie Antoinette).

Buddy rozpoczął pracę od szkicu tortu jak poniżej:

Tort Maria Antonina (źródło: TLC)

Jak zostało zrobione to ciasto?

Tort został wykonany z:

  • waniliowego ciasta biszkoptowego,
  • musu czekoladowego,
  • masy czekoladowej
  • świeżych truskawek,
  • fondantu (lukru plastycznego) w kolorze kości słoniowej,
  • lukru,
  • lukru królewskiego (tzw. royal icing),
  • jadalnego barwnika spożywczego w kolorze złotym,
  • ciasteczek wkomponowanych w tort,
  • płatki zbożowe i czekolada do modelowania (popiersie Marie Antoinette na szczycie tortu).
Tak wyglądał gotowy tort:

Tort Maria Antonina (źródło: TLC)

Co było szczególne w tym torcie?

Wykonano popiersie Marie Antoinette i umieszczono je na szczycie tortu. W trakcie przyjęcia można było je odciąć (Maria Antonina została ścięta gilotyną) – goście byli tym zachwyceni.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: tort mari antoniny przepis,tort mari antoniny,tort marii antoniny,tort marii antoniny przepis