Słownik kulinarny: ser Manchego

Ser ManchegoSer Manchego lub Queso Manchego to rodzaj hiszpańskiego sera wyprodukowanego w hiszpańskim regionie La Mancha z mleka owcy rasy Manchega. Oryginalny ser Manchega powinien mieć co najmniej 60 dni i nie więcej niż 2 lata. Ser ma swój specyficzny okrągły kształt i ząbki na skórce dzięki wyciskaniu w specjalnej formie. Ser ma kolor od białego do żółtegom na maślaną konsystencję, jest raczej twardy, z małymi dziurkami. W smaku jest kremowy, delikatny ale również lekko pikantny, pozostawiający posmak owczego sera.

Ser Manchego jest wpisany na europejską listę chronionych wyrobów regionalnych (jak polski oscypek) i może być wytwarzany tylko w regionie La Mancha przy zachowaniu odpowiednich warunków, aby móc posługiwać się tą nazwą.

Manchego jest używany m.in. do kanapek, podawany z oliwą z oliwek, suszonymi pomidorami, chrupiącym chlebem i czerwonym winem lub cherry. Zjada się go również jako przekąskę lub jako deser w tartach owocowych.

Ser Manchego można zastąpić w daniu serem Monterey jack, mozzarella lub cheddar.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ser manchego,ser manchego zamiennik,ser manchego smak,sery z hiszpanii