Pascal konta Okrasa: Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym, Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein (tydzień VI)

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób

Czas pieczenia: 20 minut na każde ½ kilo kaczki
Składniki:
  • czerwona kapusta: 0,5 główki
  • sok pomarańczowy z miąższem: 2,5 szklanki
  • miód: 3 łyżki
  • ocet biały: 5 łyżek
  • kaczka Pekin: 1 szt.
  • olej rzepakowy: 20 ml
  • pietruszka:  do dekoracji
  • cukier: 80 g
  • masło: 80 g
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg).
  2. Kapusta: Wrzucamy posiekaną kapustę do dużego garnka lub głębokiej patelni. Dodajemy 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Kapustę dusimy ok. 1,5 godz.
  3. Jeżeli kapusta jest sucha, podlewamy ją ½ szklanki soku. Pod koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i jeszcze 1 łyżką miodu.
  4. Kaczka: Usuwamy nadmiar tłuszczu z boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wycinamy węzły chłonne przy kuprze, obcinamy częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa). Usuwamy resztę piór. Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem od środka. Wiążemy. Następnie smarujemy olejem, doprawiamy z zewnątrz pieprzem i solą.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (termoobieg), licząc 20 minut na każde ½ kilograma.
  6. Sos: W garnku rozpuszczamy 80 g cukru. Dodajemy 3 łyżki octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego. Mieszamy i podgotowujemy. Wyłączamy palnik pod garnkiem, następnie dodajemy 60 g-80g zimnego masła aby zagęścić sos. Dodajemy do niego troszkę pieprzu.
  7. Wyciągamy kaczkę z piekarnika. Smarujemy kaczkę sosem, resztę sosu podajemy w sosjerce. Kapustę czerwoną wykładamy na talerz.

 

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein (źródło: kuchnialidla.pl)

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilośc porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1,5 h – 2 h

Składniki:

  • miód: 2 łyżki
  • olej sezamowy: 1,5 łyżeczka
  • skórka z limonki:  szt.
  • sok z limonki: 1 szt.
  • sos sojowy: 2 łyżki
  • rozmaryn: 4 gałązki
  • gruszki pokrojone w ćwiartki: 2 szt.
  • kaczka Pekin: 1 szt.
  • suchy makaron chow mein: 200 g
  • marchewki przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plastry: 3 szt.
  • cebula pokrojona w piórka: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • cukinia bez gniazd nasiennych, pokrojona w cienkie plastry: 250 g
  • pory pokrojone w paski: 2 szt.
  • świeży imbir obrany i pokrojony w cienkie paski: 40 g
  • curry: 1 łyżeczka
  • posiekana kolendra: 2 łyżki
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg). Przygotuj naczynie żaroodporne.
  2. Farsz z marynatą: Pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych gruszki wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z połowy limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i na koniec sok z ½ limonki.
  3. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy
  4. Kaczka: Kaczkę nacieramy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Kaczkę nacieramy marynatą (resztę marynaty wylewamy na kaczkę).
  5. Następnie, wkładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około 1,5-2 h.
  6. Makaron z warzywami: Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Gdy kaczka jest już prawie gotowa, zaczynamy smażyć warzywa. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Cebulę, czosnek i marchew wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podduszamy marchewkę, energicznie wszystko mieszając.
  7. Oddzielamy ½ porcji imbiru i wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę soli i trochę pieprzu, a następnie troszeczkę świeżej kolendry i ponownie odrobinę imbiru. Na końcu wrzucamy na patelnię cukinię. Do warzyw dodajemy 1 łyżeczkę curry, olej sezamowy i makaron. Wszystko mieszamy widelcem. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy resztę imbiru, kolendry i na samym końcu por. Chwilkę podgrzewamy. Sok z ½ limonki dodajemy do makaronu.
  8. Makaron przekładamy do miski, podajemy razem z kaczką przystrojoną kilkoma listkami kolendry.

 

Źródło: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: sos pomarańczowy do kaczki pascal,kaczka z czerwoną kapustą pascal