Masterchef – Jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni (odc. 2)

Jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni (źródło: masterchef.tvn.pl)

Jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Janka Paszkowskiego.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 10 czarnych oliwek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 malutka cukinia „baby”
  • ¼  żółtej, zielonej i czerwonej papryki
  • 1 szalotka
  • Natka pietruszki
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • Mąka
  • Letnia woda
  • Odrobina startego żółtego sera o wyraźnym smaku (np. cheddar)
  • Sól i Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oliwki oraz suszone pomidory pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty czosnek, kapary, ocet balsamiczny, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Wymieszać i doprawić do smaku. Pierwsza salsa gotowa!
  2. Cukinię, paprykę oraz szalotkę drobno pokroić. Dodać sok oraz skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszać i spróbować. Odstawić obie salsy na chwile, aby smaki sie połączyły.
  3. Mąkę wymieszać z wodą, solą, odrobiną oliwy oraz serem. Dobrze wyrobić i rozwałkować dość cienko (ok 2mm). Szklanką wyciąć okrągłe placuszki i smażyć je na suchej patelni, ok. 1 min z każdej strony.
  4. Jajko ugotować na miękko. Podawać póki cieple i rozkoszować się połączeniem tych wszystkich smaków!

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl