Kulki mięsne w pieczarkach

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek
  • 1/2 kg mielonego mięsa z drobiu
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • łyżka masła
  • 2-3 plastry żółtego sera
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, odciąć ogonki.
  2. Mięso połączyć z jajkiem, tartą bułką, posiekana cebula, przyprawić do smaku, wyrobić na jednolitą masę. Formować niewielkie kulki.
  3. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć kapelusze pieczarek, do każdego włożyć kawałeczek masła i kulkę mięsną.
  4. Ser pokroić na kwadraty, ułożyć na wierzchu mięsa.
  5. Zapiekać 20 min w temp. 180°C. Udekorować natką.