Masterchef – Zupa – krem z bobu i melisy z grilowanym ananasem i serem gorgonzola (odc. 1 – casting)

Zupa - krem z bobu i melisy z grilowanym ananasem i serem gorgonzola (źródło: masterchef.tvn.pl)

Zupa - krem z bobu i melisy z grilowanym ananasem i serem gorgonzola (źródło: masterchef.tvn.pl)

Przepis Agnieszki Radi-Sulikowskiej

Składniki:

  •  200g bobu
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • ok 25 g sera gorgonzola dolce
  • ananas
  • pistacje
  • oliwa z oliwek , masło
  • warzywa na wywar (marchew, por, cebula, seler, trawa cytrynowa)
  • świeża melisa
  • przyprawy

Wykonanie:

  1. Warzywa obieramy i przygotowujemy z nich wywar.
  2. Cebulę drobno kroimy i podsmażmy z przesiekanym czosnkiem.
  3. Dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i lekko podlewamy wywarem.
  4. Gotujemy do miękkości.
  5. Bób gotujemy około 3 minut , następnie hartujemy i obieramy ze skórki.
  6. Do ziemniaka dodajemy bób i melisę i cąłość miksujemy stopniowo dodając wywar.  Zupa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.
  7. Ananasa grillujemy aż się przyrumieni z obu stron.
  8. Nalewamy zupę na talerz, na wierzchu kładziemy ananasa i całość posypujemy gorgonzolą z pokruszonymi pistacjami. Przyzdabiamy liściem melisy.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: zupa krem z bobu masterchef,zupa z bobu i melisy