Przepis Agnieszki Radi-Sulikowskiej
Składniki:
- 200g bobu
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- ok 25 g sera gorgonzola dolce
- ananas
- pistacje
- oliwa z oliwek , masło
- warzywa na wywar (marchew, por, cebula, seler, trawa cytrynowa)
- świeża melisa
- przyprawy
Wykonanie:
- Warzywa obieramy i przygotowujemy z nich wywar.
- Cebulę drobno kroimy i podsmażmy z przesiekanym czosnkiem.
- Dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i lekko podlewamy wywarem.
- Gotujemy do miękkości.
- Bób gotujemy około 3 minut , następnie hartujemy i obieramy ze skórki.
- Do ziemniaka dodajemy bób i melisę i cąłość miksujemy stopniowo dodając wywar. Zupa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.
- Ananasa grillujemy aż się przyrumieni z obu stron.
- Nalewamy zupę na talerz, na wierzchu kładziemy ananasa i całość posypujemy gorgonzolą z pokruszonymi pistacjami. Przyzdabiamy liściem melisy.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: zupa krem z bobu masterchef,zupa z bobu i melisy