Składniki:
- 25 dag cienkiego makaronu ryżowego
- 10-12 suszonych grzybów chińskich
- 10-12 dag posiekanych paluszków krabowych
- 25 dag posiekanych krewetek
- 35-40 dag mielonej karkówki wieprzowej
- 1 posiekana cebula
- 4 posiekane szalotki
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 jajka
- 1 paczka (20 sztuk) placków do sajgonek lub arkuszy papieru ryżowego
- 1 szklanka cukru (jeśli używasz papieru ryżowego)
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Przygotuj nadzienie: namocz grzybki w gorącej wodzie, odstaw na 30 minut aby zmiękły. Odsącz i odciśnij z wody a następnie zmiksuj. Wymieszaj grzyby z pozostałymi składnikami nadzienia i odstaw. Rozmroź placki na sajgonki, zawijaj w nie farsz i smaż w głębokim tłuszczu przez 10-12 minut. Odsącz na papierowym ręczniku.
Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu.