Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 20 minut
Czas pieczenia: 2-5 minut (do momentu, aż się zarumieni)
Składniki:
- schab: 6 plastrów
- pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g
- mleko: 250 ml
- mąka pszenna typu 450: 20 g
- masło (82% tłuszczu): 20 g
- ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g
- ser Gran Padano : 2 łyżki
- oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka
- musztarda Dijon: 1 łyżka
- ocet biały winny: 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
- sałata masłowa: 1 szt.
- sól: szczypta
- pieprz: szczypta
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C ¬(termoobieg lub funkcja grilla)
- Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
- W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.
- Schab: 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
- Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
- Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).
- Sałata: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab.
- Danie dekorujemy 1 łyżką pokrojonej pietruszki
Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- schab: 6 plastrów
- jaja „L”: 2 szt.
- mąka pszenna typu 450: 40 g
- płatki owsiane: 100 g
- bułka tarta: 100 g
- sól: szczypta
- pieprz biały mielony: szczypta
- masło (82% tłuszczu): 50 g
- olej rzepakowy: 100 ml
- natka pietruszki, posiekana: 1 pęczek
- ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kosteczkę: 600 g
- ogórki kiszone, pokrojone w cienkie paseczki: 100 g
- cebula pokrojona w piórka: 1 szt.
- kapary: 60 g
- musztarda Dijon: 30 g
- cytryna: 1 szt.
- miód: 2 łyżeczki
- mielona ostra papryka: szczypta
- boczek parzony: 7 plastrów
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa, garnek do gotowania na parze, ręcznik papierowy, papier i blachę do pieczenia, folię spożywczą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
- Sałatka: Około 600 g pokrojonych w kosteczkę (1,5 cm x 1,5 cm) ziemniaków gotujemy na parze do miękkości (około 15-20 minut). Często sprawdzamy. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie powinny się rozpadać. Gdy ziemniaki już są gotowe, wysypujemy je do naczynia i odstawiamy na chwilę, żeby ostygły. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków. Ogórki kroimy w cienkie paseczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki. Do sałatki dodajemy szczyptę papryki i polewamy całość sosem. Sałatkę dokładnie mieszamy. Czekamy, aż się przegryzie. Sos musi dokładnie pokryć każdy kawałek ziemniaka. Następnie siekamy ½ pęczka natki pietruszki i dodajemy ją do sałatki. Mieszamy.
- Sos do sałatki: Do miseczki dodajemy 30 g musztardy Dijon, 15 g miodu. Doprawiamy częścią soku z ½ cytryny, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i mieszamy.
- Boczek: Na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 7 plastrów boczku. Tak przygotowany boczek przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia (pergaminem). Całość przyciskamy jakimś ciężkim naczyniem (żaroodpornym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na mniej więcej 15-20 minut.
- Po upływie 15-20 minut boczek wyjmujemy z piekarnika. Gdy jest jeszcze gorący, szybko odsączamy go z tłuszczu. Plastry boczku kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugą warstwą papierowego ręcznika. Dociskamy dłonią. Boczek odstawiamy na bok.
- Schab: Delikatnie rozklepujemy 6 umytych i osuszonych plastrów schabu. Zawijamy mięso w folię spożywczą. Rozbijamy każdy kawałek mięsa. Przygotowujemy panierkę. 100 g płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy ½ pęczka posiekanej natki pietruszki. Dokładnie mieszamy. Do czystej miski wbijamy 2 jaja, roztrzepujemy. Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz. Każdy kawałek schabu przyprawiamy białym mielonym pieprzem i solą, obtaczamy dokładnie w mące, jajku i panierce z płatków owsianych. W taki sam sposób panierujemy pozostałe kawałki schabu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na niezbyt dużym ogniu. Schab kładziemy na patelnię. Smażymy. Usmażone plastry schabu odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na każdy sznycel nakładamy odrobinę masła. Owsiane sznycle wkładamy na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania. Wyjmujemy, gdy masło na sznyclach się roztopi. ½ pozostałej cytryny kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy talerze.
- Sznycle układamy na talerzach wraz z sałatką. Na sałatce układamy połamane na mniejsze kawałki plastry upieczonego boczku.
Zdjęcia i przepisy: kuchnialidla.pl