Pascal kontra Okrasa: Kuchnia niemiecka: Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami, Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków (tydzień IX)

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: około 20 minut
Czas pieczenia: 2-5 minut (do momentu, aż się zarumieni)

Składniki:

  • schab: 6 plastrów
  • pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g
  • mleko: 250 ml
  • mąka pszenna typu 450: 20 g
  • masło (82% tłuszczu): 20 g
  • ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g
  • ser Gran Padano : 2 łyżki
  • oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka
  • musztarda Dijon: 1 łyżka
  • ocet biały winny: 2 łyżki
  • oliwa z oliwek: 4 łyżki
  • sałata masłowa: 1 szt.
  • sól:  szczypta
  • pieprz:  szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C ¬(termoobieg lub funkcja grilla)
  2. Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
  3. W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.
  4. Schab: 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
  5. Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
  6. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).
  7. Sałata: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab.
  8. Danie dekorujemy 1 łyżką pokrojonej pietruszki

 

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków (źródło: kuchnialidla.pl)

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków (źródło: kuchnialidla.pl)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • schab: 6 plastrów
  • jaja „L”: 2 szt.
  • mąka pszenna typu 450: 40 g
  • płatki owsiane: 100 g
  • bułka tarta: 100 g
  • sól:  szczypta
  • pieprz biały mielony:  szczypta
  • masło (82% tłuszczu): 50 g
  • olej rzepakowy: 100 ml
  • natka pietruszki, posiekana: 1 pęczek
  • ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kosteczkę: 600 g
  • ogórki kiszone, pokrojone w cienkie paseczki: 100 g
  • cebula pokrojona w piórka: 1 szt.
  • kapary: 60 g
  • musztarda Dijon: 30 g
  • cytryna: 1 szt.
  • miód: 2 łyżeczki
  • mielona ostra papryka:  szczypta
  • boczek parzony: 7 plastrów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa, garnek do gotowania na parze, ręcznik papierowy, papier i blachę do pieczenia, folię spożywczą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  2. Sałatka: Około 600 g pokrojonych w kosteczkę (1,5 cm x 1,5 cm) ziemniaków gotujemy na parze do miękkości (około 15-20 minut). Często sprawdzamy. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie powinny się rozpadać. Gdy ziemniaki już są gotowe, wysypujemy je do naczynia i odstawiamy na chwilę, żeby ostygły. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków. Ogórki kroimy w cienkie paseczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki. Do sałatki dodajemy szczyptę papryki i polewamy całość sosem. Sałatkę dokładnie mieszamy. Czekamy, aż się przegryzie. Sos musi dokładnie pokryć każdy kawałek ziemniaka. Następnie siekamy ½ pęczka natki pietruszki i dodajemy ją do sałatki. Mieszamy.
  3. Sos do sałatki: Do miseczki dodajemy 30 g musztardy Dijon, 15 g miodu. Doprawiamy częścią soku z ½ cytryny, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i mieszamy.
  4. Boczek: Na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 7 plastrów boczku. Tak przygotowany boczek przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia (pergaminem). Całość przyciskamy jakimś ciężkim naczyniem (żaroodpornym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na mniej więcej 15-20 minut.
  5. Po upływie 15-20 minut boczek wyjmujemy z piekarnika. Gdy jest jeszcze gorący, szybko odsączamy go z tłuszczu. Plastry boczku kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugą warstwą papierowego ręcznika. Dociskamy dłonią. Boczek odstawiamy na bok.
  6. Schab: Delikatnie rozklepujemy 6 umytych i osuszonych plastrów schabu. Zawijamy mięso w folię spożywczą. Rozbijamy każdy kawałek mięsa. Przygotowujemy panierkę. 100 g płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy ½ pęczka posiekanej natki pietruszki. Dokładnie mieszamy. Do czystej miski wbijamy 2 jaja, roztrzepujemy. Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz. Każdy kawałek schabu przyprawiamy białym mielonym pieprzem i solą, obtaczamy dokładnie w mące, jajku i panierce z płatków owsianych. W taki sam sposób panierujemy pozostałe kawałki schabu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na niezbyt dużym ogniu. Schab kładziemy na patelnię. Smażymy. Usmażone plastry schabu odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Na każdy sznycel nakładamy odrobinę masła. Owsiane sznycle wkładamy na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania. Wyjmujemy, gdy masło na sznyclach się roztopi. ½ pozostałej cytryny kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy talerze.
  8. Sznycle układamy na talerzach wraz z sałatką. Na sałatce układamy połamane na mniejsze kawałki plastry upieczonego boczku.

Zdjęcia i przepisy: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: schab na obiad,karkowka z pieczarkami w sosie mascarpone,Pascal pieczarki