Masterchef: Puszyste kotleciki z karpia (odc. 3)

Puszyste kotleciki z karpia

 Przepis Kingi Paruzel

 Składniki:

  • filet z karpia
  • 1 grejpfrut
  • 1 czosnek
  • 1 cytryna
  • czarny sezam
  • 1 jajko
  • mąka
  • kiełki rzodkiewki
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • kolendra
  • chili
  • olej

 Sposób przygotowania:

  1. Filet z karpia (bez skóry) poszatkować lub zmielić.
  2. Rybę połączyć z 1 łyżką soku z grejpfruta,  1 ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1 ½ łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili – wszystko wymieszać.
  3. Kotleciki smażyć na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotować plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy.
  4. W piekarniku podgrzać grejpfruta w temp. 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
  5. Sos winegret: Do oleju, dodać cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz – wymieszać z kiełkami rzodkiewki.
  6. Na talerzu wyłożyć grejpfruta, na nim umiejscowić pulpeta, na około polać sosem winegret.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl