Przepis Macieja Koźlakowskiego.
Składniki:
- karp podzielony na dzwonki
- 1 jajko
- mąka 10 dkg
- pół papryczki chili
- 1 papryka żółta
- 1 pomidor
- sok z ½ grapefruita
- ½ cebuli
- czosnek 1 ząbek
- świeża pietruszka
- 100ml śmietany kremówki
- 1 piwo pszenne
- masło ¼ kostki
- oliwa z oliwek
- starta skórka z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
- Salsa: Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony czosnek. Do tego dodajemy drobno pokrojony pomidor i paprykę. Podsmażamy kilka minut. Potem wlewamy sok z połowy grapefruita. Całość dusimy kilka minut i zalewamy kremówką. Salsę redukujemy do odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i otarta skórkę z cytryny.
- Dzwonki: Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, dodajemy łyżkę masła i kładziemy karpia obtoczonego w jajku i bułce. Obsmażamy równomiernie z obu stron. Wlewamy na patelnię ok. 50 ml piwa.
- Osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na talerz. Do wnętrza dzwonka wkładamy wcześniej przygotowaną salsę.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl