Masterchef: Dzwonki z karpia w piwie z azjatycką salsą (odc. 3)

Dzwonki z karpia w piwie z azjatycką salsą

 Przepis Macieja Koźlakowskiego.

 Składniki:

  • karp podzielony na dzwonki
  • 1 jajko
  • mąka 10 dkg
  • pół papryczki chili
  • 1 papryka żółta
  • 1 pomidor
  • sok z ½ grapefruita
  • ½ cebuli
  • czosnek 1 ząbek
  • świeża pietruszka
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 piwo pszenne
  • masło ¼ kostki
  • oliwa z oliwek
  • starta skórka z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Salsa: Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony czosnek. Do tego dodajemy drobno pokrojony pomidor i paprykę. Podsmażamy kilka minut. Potem wlewamy sok z połowy grapefruita. Całość dusimy kilka minut i zalewamy kremówką. Salsę redukujemy do odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą, pieprzem,  dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i otarta skórkę z cytryny.
  2. Dzwonki: Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, dodajemy łyżkę masła i kładziemy karpia obtoczonego w jajku i bułce. Obsmażamy równomiernie z obu stron. Wlewamy na patelnię ok. 50 ml piwa.
  3. Osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na talerz. Do wnętrza dzwonka wkładamy wcześniej przygotowaną salsę.
 Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl