Masterchef: Gratin z karpia pieczone na szynce Serrano z sosem z czerwonego grapefruita. (odc. 3)

Gratin z karpia pieczone na szynce Serrano z sosem z czerwonego grapefruita.

 Przepis Agnieszki Radi- Sulikowskiej

 Składniki:

  • filet z karpia
  • szynka Serrano – 1 plasterek
  • bułka tarta
  • tymianek
  • czosnek
  • czarny sezam
  • oliwa
  • czerwony grejpfrut
  • mąka
  • masło

Sposób przygotowania:

  1. Filety z karpia bez skóry.
  2. Przygotowujemy gratin łącząc bułkę tartą z tymiankiem, czarnym sezamem, odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Dodajemy oliwę.
  3. Na papierze do pieczenia kładziemy plaster szynki Serrano, na nim filet z karpia i posypujemy przygotowaną wcześniej bułką tartą.
  4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160o na 10 minut.
  5. Po upływie tego czasu włączamy funkcję grill w piekarniku i pieczemy jeszcze kilka minut, aż się zarumieni na górze.
  6.  Sos: Redukujemy sos z grejpfruta, zagęszczamy masłem technicznym. Dodajemy szczyptę czarnego sezamu.

Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/3051 masterchef-gratin-z-karpia-pieczone-na-szynce-serrano-z-sosem-z-czerwonego-grapefruita-odc-3/,sos grejpfrutowy