Przepis Agnieszki Radi- Sulikowskiej
Składniki:
- filet z karpia
- szynka Serrano – 1 plasterek
- bułka tarta
- tymianek
- czosnek
- czarny sezam
- oliwa
- czerwony grejpfrut
- mąka
- masło
Sposób przygotowania:
- Filety z karpia bez skóry.
- Przygotowujemy gratin łącząc bułkę tartą z tymiankiem, czarnym sezamem, odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Dodajemy oliwę.
- Na papierze do pieczenia kładziemy plaster szynki Serrano, na nim filet z karpia i posypujemy przygotowaną wcześniej bułką tartą.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160o na 10 minut.
- Po upływie tego czasu włączamy funkcję grill w piekarniku i pieczemy jeszcze kilka minut, aż się zarumieni na górze.
- Sos: Redukujemy sos z grejpfruta, zagęszczamy masłem technicznym. Dodajemy szczyptę czarnego sezamu.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/3051 masterchef-gratin-z-karpia-pieczone-na-szynce-serrano-z-sosem-z-czerwonego-grapefruita-odc-3/,sos grejpfrutowy