Ugotowani – Warszawa: Wojtek, Sylwia, Jarosław, Beata (odc. 4 sezon 3)

Przepisy Wojtka Kosińskiego

 

PRZYSTAWKA: Chłodnik litewski

Przepisy Wojtka Kosińskiego, 3. edycja, Warszawa

Składniki:

•    pęczek rzodkiewek
•    dwa ogórki długie
•    2 pęczki botwinki
•    4 jajka na twardo
•    1 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego
•    3-4 ząbki czosnku
•    1 litr maślanki
•    1 litr kefiru
•    1/2 litra zsiadłego mleka
•    pęczek koperku
•    szczypiorek
•    sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Botwinkę kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Słodzimy jedną łyżką cukru. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż botwina zmięknie. Całość studzimy. Do drugiego garnka wlewamy maślankę, kefir i zsiadłe mleko. Po wystudzeniu botwinki, dodajemy ją do maślanki razem z wodą pozostałą po gotowaniu. Rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę, siekamy koperek. Dodajemy do całości. Dolewamy koncentrat barszczu, całość dokładnie mieszamy. Obieramy jajka, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyciskamy czosnek i wrzucamy do garnka. Przed podaniem, każdą porcję posypujemy z wierzchu szczypiorkiem.

DANIE GŁÓWNE: Kurczak i kurka oraz ziemniaki w mundurkach

Składniki:

•    podwójna pierś z kurczaka
•    śmietana 18%
•    ser Lazur
•    500 g kurek
•    masło
•    3-4 duże szalotki
•    oregano
•    bazylia
•    4-5 ząbków czosnku
•    1 kg młodych ziemniaków
•    rozmaryn świeży
•    oliwa
•    kapusta
•    koperek
•    cytryna
•    cukier, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Pierś filetujemy, usuwamy tłuszcz. Grillujemy na patelni do grillowania, tak, aby kurczak był soczysty, uważamy, żeby jej nie przypalić.  Na patelni rozpuszczamy masło, szalotkę tniemy w piórka, szklimy ją na patelni. Myjemy kurki i wrzucamy je na patelnię. Grzyby dusimy, aż zrobią się miękkie, odparowujemy wodę. Po odparowaniu wody, dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser Lazur. Całość mieszamy. Ziemniaki ścieramy gąbką, wrzucamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą, dodajemy rozmaryn, solimy i pieprzymy. Pieczemy w temperaturze 200°C, aż ziemniaki zrobią się miękkie (ok 30-40 min). Szatkujemy cienko kapustę, układamy ją w misce warstwami, każdą warstwę przesypując grubo solą. Kapustę zostawiamy w misce na około 40 min, co jakiś czas ugniatamy ją, aby puściła sok. Wyjmujemy kapustę z miski, odciskamy, i przekładamy do drugiej miski. Do odciśniętej kapusty dodajemy dużo koperku, oliwę, zakwaszamy cytryną. Dodajemy cukier – płaską łyżeczkę. Doprawiamy pieprzem.

DESER: Owocowa pycha

Składniki:

•    owoce sezonowe (truskawki, maliny, wiśnie, jagody – do wyboru)
•    tabliczka białej czekolady
•    3-4 garście malin na mus
•    2 opakowania serka mascarpone
•    3 żółtka
•    3 łyżki cukru
•    liście mięty

Sposób przygotowania:

Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Do rondelka wrzucamy maliny wraz z gałązką rozmarynu, gotujemy aż uzyskamy owocowa pulpę. Całość przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek i uzyskać konsystencje musu.W musie rozpuszczamy białą czekoladę. W pucharku układamy na przemian owoce i masę serową, polewamy z wierzchu musem z czekolada. Dekorujemy listkami mięty.

 

Przepisy Sylwii Gromadzkiej

 

PRZYSTAWKA:  Pikantne tartaletki w otoczeniu świty

Przepisy Sylwii Gromadzkiej, 3. edycja, Warszawa

Ciasto
Składniki:
•    30 dag mąki
•    20 dag masła
•    3-4 łyżki wody
•    sól, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne

Farsz
Składniki:

•    opakowanie krewetek (ok. 500 g.)
•    cebula cukrowa lub zwykła
•    wiórki kokosowe
•    3 łyżki słodko-kwaśnego sosu tajskiego
•    2 łyżki pikantnego sosu tajskiego
•    1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę siekamy z pokrojonym masłem. Dodajemy przyprawy oraz lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm i wylepiamy nim natłuszczone uprzednio foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy cukier i szklimy na złoty kolor. Dodajemy wiórki kokosowe i krewetki. Smażymy przez ok. 2 minuty i dodajemy sosy. Przygotowanym farszem wypełniamy babeczki. Babeczki można podgrzać tuż przed podaniem – wkładamy do piekarnika na 5 min. Gotowe dekorujemy listkami świeżej bazylii.

DANIE GŁÓWNE: Orientalna uczta z kokosową nutą

Składniki:
•    duża pierś z kurczaka
•    papryka żółta i czerwona
•    2 marchewki
•    cebula cukrowa
•    por
•    3 łyżeczki słodkiej papryki
•    3 łyżeczki ostrej papryki
•    łyżeczka pieprzu cayenne
•    świeży imbir
•    2 łyżeczki curry
•    1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
•    1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
•    puszka mleczka kokosowego
•    4 bataty
•    opakowanie kiełków rzodkiewki i słonecznika

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni prażymy wszystkie przyprawy, aby wydobyć ich aromat. Następnie kroimy kurczaka w drobną kostkę, dodajemy do przypraw i smażymy, aż będzie miękki. Odstawiamy na bok. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy łyżkę cukru, aby uzyskała złoty kolor, dorzucamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę pokrojoną w cienkie talarki. Przykrywamy patelnię i dusimy. Dorzucamy mięso, całość zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy dwie łyżeczki pasty curry, dokładnie mieszamy. Redukujemy sos i dorzucamy pora pokrojonego w pióra. Bataty obieramy, kroimy w grube paski i podgotowujemy. Następnie wrzucamy na blachę, polewamy oliwą z oliwek, dorzucamy grubo posiekaną cebulę cukrową i całość pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 minut, aż będą miękkie w środku. Curry przelewamy do miseczek, umieszczamy na talerzu. Obok układamy frytki z batatów posypane gruboziarnistą solą. Talerz dekorujemy kiełkami słonecznika i rzodkiewki.

DESER:  Słodkie trio w czekoladowej niespodziance

Czekoladowe kubeczki
Składniki:

•    ok. 100 g ciemnej czekolady
•    100 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Małe filiżanki (bez uszek) obkładamy folią do pieczenia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy wnętrza foliowych kubeczków grubą warstwą czekolady. Wstawiamy tak przygotowane kubeczki do lodówki aż czekolada zastygnie. Następnie odklejamy folię i wypełniamy kubeczki nadzieniami.
Mus czekoladowy
Składniki:
•    100 g ciemnej czekolady
•    30 g masła
•     2 jajka
•    40 g cukry pudru
•    sól
•    70 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy masło i ucieramy aż powstanie gładka masa. Schładzamy. Ucieramy żółtka z cukrem. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie ostrożnie dodajemy ubitą pianę i lekko ubitą śmietankę. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Krem mascarpone
Składniki:
•    opakowanie serka mascarpone
•    jajko
•    30 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Żółto ucieramy z cukrem pudrem a następnie mieszamy na gładką masę z serkiem.

Mus malinowy
Składniki:

•    koszyczek świeżych lub mrożonych malin
•    30 g cukry pudru
•    łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Maliny miksujemy na gładką masę razem z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kubeczki wypełniamy nadzieniami: na spodzie mus czekoladowy, krem z mascarpone, a na wierzchu mus malinowy. Całość dekorujemy dużymi malinami. Podajemy schłodzone.

 

Przepisy Jarosława Majchrzaka

PRZYSTAWKA: Kwiaty cukinii

Przepisy Jarosława Majchrzaka, 3. edycja, Warszawa

Składniki:

•    3 kwiaty cukinii
•    200 g maki
•    1 jajko
•    200 ml mleka
•    200 ml piwa
•    3 anchois
•    ser mozzarella
•    śmietana

Sposób przygotowania:

Z każdego kwiatu cukinii ścinamy nasadę i usuwamy środek. Myjemy kwiaty i suszymy na ręczniku. Mozzarellę kroimy na kawałki, anchois odcedzamy z oleju. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę, mleko, piwo i jajko miksujemy w misce i odstawiamy na 15minut do lodówki. Do środka kwiatów cukinii wkładamy kawałek mozzarelli i anchois, obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumienią. Wyjmujemy i ponownie osuszamy na ręczniku. Podajemy na talerzu ze śmietaną i grillowanymi małymi cukiniami.

DANIE GŁÓWNE: Kolorowa kaczucha

Składniki:

•    pierś z kaczki ze skórą
•    200 ml bulionu
•    3 łyżeczki dżemu z żurawiny
•    2 łyżki wina porto
•    łyżka mąki kukurydzianej
•    1/2 kg młodych ziemniaków
•    30 g masła
•    3 ząbki czosnku
•    200 ml śmietanki 30%
•    1/2 kg szpinaku
•    sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki myjemy i osuszamy. Ziemianki obieramy i gotujemy. Szpinak myjemy i przelewamy wrzątkiem. Na patelni podsmażamy na maśle posiekany czosnek, wrzucamy odciśnięty z wody szpinak, smażymy minutę i dodajemy śmietankę, solimy i smażymy do zagęszczenia się śmietanki. Przygotowujemy sos do kaczki: na patelnię wlewamy bulion, dodajemy porto i dżem z żurawiny, chwilę gotujemy, zagęszczamy sos łyżką mąki wymieszanej w zimnej wodzie. Ugotowane ziemniaki podsmażamy na maśle na patelni lub grillu, piersi z kaczki solimy i pieprzymy, smażymy na patelni bez tłuszczu ze wszystkich stron aż się zarumienią, następnie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w zależności od wielkości piersi. Ziemniaki i szpinak wykładamy na talerzu. Upieczoną kaczkę kroimy na plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem. Przystrajamy ziemniaki koperkiem, a talerz kiścią porzeczek.

DESER: Czekoladowe fondue z owocami

Składniki:

•    200 g czekolady mlecznej
•    200 g czekolady gorzkiej
•    200g śmietanki
•    1 łyżka skórki z pomarańczy
•    1 torebka cukru waniliowego
•    1 banan
•    1 gruszka
•    2 plasterki ananasa
•    truskawki
•    1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Śmietankę podgrzewamy w garnku do fondue, dodajemy połamaną czekoladę i całość roztapiamy. Do całości dodajemy sok z pomarańczy, sok z cytryny i cukier waniliowy. Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Układamy je na talerzu, garnek z czekoladą stawiamy na podgrzewanej podstawce.

 

Przepisy Beaty Rupiewicz

 

PRZYSTAWKA: Zawijaniec w asyście wiśni

Przepisy Beaty Rupiewicz, 3. edycja, Warszawa

Sałata

Składniki:

•    4 garście różnych salat
•    1/2 kg wydrylowanych wiśni
•    garść prażonego słonecznika
•    40 dkg sera Szafir
•    garść winogron

Sos do sałaty

Składniki:

•    4 łyżeczki oliwy
•    2 łyżki miodu
•    1 łyżka musztardy
•    1 łyżka sosu sojowego
•    ząbek czosnku
•    1 łyżeczka przyprawy do sałatek

Sposób przygotowania:

Do wysokiej miski wrzucamy różne rodzaje sałat, na nich układamy wiśnie i winogrona. Następnie wrzucamy pokrojone w niewielkie kawałki sery i całość posypujemy ziarnami słonecznika. Do mniejszej miski wlewamy oliwę i dodajemy miód, musztardę, sos sojowy. Następnie wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy łyżeczkę przypraw do sałatek. Całość energicznie mieszamy aż do połączenia się składników i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy sosem na 10 minut przed podaniem.

Szpinak

Składniki:

•    25 g masła
•    25 g szpinaku zmielonego
•    25 g mąki
•    1 białko
•    sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy szpinak tak by odparował. Do utartego masła dodajemy ostudzony szpinak i mąkę i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy delikatnie z ubitym białkiem.

Ciasto na roladę

Składniki:

•    5 jajek
•    70 g mąki pszennej
•    20 g mąki ziemniaczanej
•    100 g majonezu
•    75 g miękkiego masła
•    sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ubijamy 5 jaj z odrobiną soli. Dodajemy masło, majonez, pieprz i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i dalej miksujemy. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze malujemy wcześniej przygotowanym ciastem szpinakowym wzory w kształcie kwadratów lub kół następnie wykładamy na nie ciasto do rolady. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku.

Farsz do rolady

Składniki:

•    450 g serka kanapkowego
•    150 g szynki lub łososia
•    łyżka majonezu
•    1,5-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
•    sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy serek kanapkowy z szynką, majonezem, żelatyną oraz solą i pieprzem.
Ostudzone ciasto do rolady smarujemy farszem i mocno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem odwijamy roladę z folii i kroimy na niewielkiej grubości plastry. Tak pokrojoną roladę podajemy gościom.

DANIE GŁÓWNE : Kawał drania w wiśniowej kąpieli

Składniki:

•    1 kg karkówki
•    olej do smażenia
•    1 papryczka chili
•    1,5 łyżeczki miodu
•    2 łyżeczki sosu sojowego
•    2 łyżki nalewki wiśniowej
•    1 szklanka wiśni bez pestek

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym. Dodajemy miód, papryczkę chili i podgrzewamy aż miód się rozpuści. Wsypujemy wiśnie i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Wiśnie zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Karkówkę moczymy w czerwonym winie z odrobina mleka około 3 godz. Wyciągamy karkówkę i kroimy na mniejsze plastry (kotlety) solimy i pieprzymy. W małej misce mieszamy rozgniecione płatki kukurydziane z mąką. W drugim naczynku roztrzepujemy jajko. Kotlety z karkówki moczymy w jajku i w panierce z płatków i tak przygotowaną karkówkę smażymy na maśle. Następnie usmażone kotlety wrzucamy do sosu wiśniowego i dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Karkówkę podajemy na świeżej bazylii z rukolą i polewamy sosem.

Ziemniaczane różyczki

Składniki:

•    1 kg ziemniaków
•    2 łyżki masła
•    1/2 szklanki śmietany
•    sól, pieprz, curry

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy je, następnie dodajemy do nich masło, śmietanę oraz przyprawy i wyrabiamy na gładką masę. Tak przygotowane purée  wkładamy do rękawa kucharskiego. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ziemniaki w kształcie różyczek i pieczemy aż do ich zrumienienia.

DESER: Wisienka na torcie

Mus czekoladowy

Składniki:

•    2 tabliczki gorzkiej czekolady
•    4 jaja
•    3 łyżki cukru
•    4 łyżki wody
•    2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy w rondelku czekoladę z masłem i wodą. Ubijamy żółtka z cukrem i dodajemy do ostudzonej czekolady. Całość mieszamy. Ubijamy białka i łączymy delikatnie z czekoladową masą. Tak przygotowany mus wykładamy do kieliszków i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki.

Mini torty

Składniki:

•    5 jaj
•    3/4 szklanki cukru
•    1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
•    3/4 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ubijamy białka na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej mieszamy, następnie dodajemy żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i pszenną i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 170°C, przez 40 minut. W niewielkim rondelku podgrzewamy wydrylowane wiśnie tak by wyparowała woda. Następnie dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady i całość mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Z upieczonego biszkoptu wykrawamy kółeczka a następnie każde z nich kroimy na cienkie plastry i nasączamy kompotem z wiśni. Na pierwszy plaster nakładamy wiśnie z czekoladą, a następnie ubitą śmietanę. Kładziemy na wierzch kolejny plaster biszkopta i ponownie smarujemy warstwą wiśni z czekoladą oraz śmietanę. Na to kładziemy ostatni plaster biszkoptu i zdobimy go masą plastyczną z lukru. Udekorowany tort wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.