Przepisy Wojtka Kosińskiego
PRZYSTAWKA: Chłodnik litewski
Składniki:
• pęczek rzodkiewek
• dwa ogórki długie
• 2 pęczki botwinki
• 4 jajka na twardo
• 1 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego
• 3-4 ząbki czosnku
• 1 litr maślanki
• 1 litr kefiru
• 1/2 litra zsiadłego mleka
• pęczek koperku
• szczypiorek
• sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Botwinkę kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Słodzimy jedną łyżką cukru. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż botwina zmięknie. Całość studzimy. Do drugiego garnka wlewamy maślankę, kefir i zsiadłe mleko. Po wystudzeniu botwinki, dodajemy ją do maślanki razem z wodą pozostałą po gotowaniu. Rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę, siekamy koperek. Dodajemy do całości. Dolewamy koncentrat barszczu, całość dokładnie mieszamy. Obieramy jajka, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyciskamy czosnek i wrzucamy do garnka. Przed podaniem, każdą porcję posypujemy z wierzchu szczypiorkiem.
DANIE GŁÓWNE: Kurczak i kurka oraz ziemniaki w mundurkach
Składniki:
• podwójna pierś z kurczaka
• śmietana 18%
• ser Lazur
• 500 g kurek
• masło
• 3-4 duże szalotki
• oregano
• bazylia
• 4-5 ząbków czosnku
• 1 kg młodych ziemniaków
• rozmaryn świeży
• oliwa
• kapusta
• koperek
• cytryna
• cukier, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Pierś filetujemy, usuwamy tłuszcz. Grillujemy na patelni do grillowania, tak, aby kurczak był soczysty, uważamy, żeby jej nie przypalić. Na patelni rozpuszczamy masło, szalotkę tniemy w piórka, szklimy ją na patelni. Myjemy kurki i wrzucamy je na patelnię. Grzyby dusimy, aż zrobią się miękkie, odparowujemy wodę. Po odparowaniu wody, dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser Lazur. Całość mieszamy. Ziemniaki ścieramy gąbką, wrzucamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą, dodajemy rozmaryn, solimy i pieprzymy. Pieczemy w temperaturze 200°C, aż ziemniaki zrobią się miękkie (ok 30-40 min). Szatkujemy cienko kapustę, układamy ją w misce warstwami, każdą warstwę przesypując grubo solą. Kapustę zostawiamy w misce na około 40 min, co jakiś czas ugniatamy ją, aby puściła sok. Wyjmujemy kapustę z miski, odciskamy, i przekładamy do drugiej miski. Do odciśniętej kapusty dodajemy dużo koperku, oliwę, zakwaszamy cytryną. Dodajemy cukier – płaską łyżeczkę. Doprawiamy pieprzem.
DESER: Owocowa pycha
Składniki:
• owoce sezonowe (truskawki, maliny, wiśnie, jagody – do wyboru)
• tabliczka białej czekolady
• 3-4 garście malin na mus
• 2 opakowania serka mascarpone
• 3 żółtka
• 3 łyżki cukru
• liście mięty
Sposób przygotowania:
Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Do rondelka wrzucamy maliny wraz z gałązką rozmarynu, gotujemy aż uzyskamy owocowa pulpę. Całość przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek i uzyskać konsystencje musu.W musie rozpuszczamy białą czekoladę. W pucharku układamy na przemian owoce i masę serową, polewamy z wierzchu musem z czekolada. Dekorujemy listkami mięty.
Przepisy Sylwii Gromadzkiej
PRZYSTAWKA: Pikantne tartaletki w otoczeniu świty
Ciasto
Składniki:
• 30 dag mąki
• 20 dag masła
• 3-4 łyżki wody
• sól, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne
•
Farsz
Składniki:
• opakowanie krewetek (ok. 500 g.)
• cebula cukrowa lub zwykła
• wiórki kokosowe
• 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu tajskiego
• 2 łyżki pikantnego sosu tajskiego
• 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę siekamy z pokrojonym masłem. Dodajemy przyprawy oraz lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm i wylepiamy nim natłuszczone uprzednio foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy cukier i szklimy na złoty kolor. Dodajemy wiórki kokosowe i krewetki. Smażymy przez ok. 2 minuty i dodajemy sosy. Przygotowanym farszem wypełniamy babeczki. Babeczki można podgrzać tuż przed podaniem – wkładamy do piekarnika na 5 min. Gotowe dekorujemy listkami świeżej bazylii.
DANIE GŁÓWNE: Orientalna uczta z kokosową nutą
Składniki:
• duża pierś z kurczaka
• papryka żółta i czerwona
• 2 marchewki
• cebula cukrowa
• por
• 3 łyżeczki słodkiej papryki
• 3 łyżeczki ostrej papryki
• łyżeczka pieprzu cayenne
• świeży imbir
• 2 łyżeczki curry
• 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
• 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• puszka mleczka kokosowego
• 4 bataty
• opakowanie kiełków rzodkiewki i słonecznika
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni prażymy wszystkie przyprawy, aby wydobyć ich aromat. Następnie kroimy kurczaka w drobną kostkę, dodajemy do przypraw i smażymy, aż będzie miękki. Odstawiamy na bok. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy łyżkę cukru, aby uzyskała złoty kolor, dorzucamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę pokrojoną w cienkie talarki. Przykrywamy patelnię i dusimy. Dorzucamy mięso, całość zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy dwie łyżeczki pasty curry, dokładnie mieszamy. Redukujemy sos i dorzucamy pora pokrojonego w pióra. Bataty obieramy, kroimy w grube paski i podgotowujemy. Następnie wrzucamy na blachę, polewamy oliwą z oliwek, dorzucamy grubo posiekaną cebulę cukrową i całość pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 minut, aż będą miękkie w środku. Curry przelewamy do miseczek, umieszczamy na talerzu. Obok układamy frytki z batatów posypane gruboziarnistą solą. Talerz dekorujemy kiełkami słonecznika i rzodkiewki.
DESER: Słodkie trio w czekoladowej niespodziance
Czekoladowe kubeczki
Składniki:
• ok. 100 g ciemnej czekolady
• 100 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Małe filiżanki (bez uszek) obkładamy folią do pieczenia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy wnętrza foliowych kubeczków grubą warstwą czekolady. Wstawiamy tak przygotowane kubeczki do lodówki aż czekolada zastygnie. Następnie odklejamy folię i wypełniamy kubeczki nadzieniami.
Mus czekoladowy
Składniki:
• 100 g ciemnej czekolady
• 30 g masła
• 2 jajka
• 40 g cukry pudru
• sól
• 70 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy masło i ucieramy aż powstanie gładka masa. Schładzamy. Ucieramy żółtka z cukrem. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie ostrożnie dodajemy ubitą pianę i lekko ubitą śmietankę. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Krem mascarpone
Składniki:
• opakowanie serka mascarpone
• jajko
• 30 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Żółto ucieramy z cukrem pudrem a następnie mieszamy na gładką masę z serkiem.
Mus malinowy
Składniki:
• koszyczek świeżych lub mrożonych malin
• 30 g cukry pudru
• łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
Maliny miksujemy na gładką masę razem z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kubeczki wypełniamy nadzieniami: na spodzie mus czekoladowy, krem z mascarpone, a na wierzchu mus malinowy. Całość dekorujemy dużymi malinami. Podajemy schłodzone.
Przepisy Jarosława Majchrzaka
PRZYSTAWKA: Kwiaty cukinii
Składniki:
• 3 kwiaty cukinii
• 200 g maki
• 1 jajko
• 200 ml mleka
• 200 ml piwa
• 3 anchois
• ser mozzarella
• śmietana
Sposób przygotowania:
Z każdego kwiatu cukinii ścinamy nasadę i usuwamy środek. Myjemy kwiaty i suszymy na ręczniku. Mozzarellę kroimy na kawałki, anchois odcedzamy z oleju. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę, mleko, piwo i jajko miksujemy w misce i odstawiamy na 15minut do lodówki. Do środka kwiatów cukinii wkładamy kawałek mozzarelli i anchois, obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumienią. Wyjmujemy i ponownie osuszamy na ręczniku. Podajemy na talerzu ze śmietaną i grillowanymi małymi cukiniami.
DANIE GŁÓWNE: Kolorowa kaczucha
Składniki:
• pierś z kaczki ze skórą
• 200 ml bulionu
• 3 łyżeczki dżemu z żurawiny
• 2 łyżki wina porto
• łyżka mąki kukurydzianej
• 1/2 kg młodych ziemniaków
• 30 g masła
• 3 ząbki czosnku
• 200 ml śmietanki 30%
• 1/2 kg szpinaku
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki myjemy i osuszamy. Ziemianki obieramy i gotujemy. Szpinak myjemy i przelewamy wrzątkiem. Na patelni podsmażamy na maśle posiekany czosnek, wrzucamy odciśnięty z wody szpinak, smażymy minutę i dodajemy śmietankę, solimy i smażymy do zagęszczenia się śmietanki. Przygotowujemy sos do kaczki: na patelnię wlewamy bulion, dodajemy porto i dżem z żurawiny, chwilę gotujemy, zagęszczamy sos łyżką mąki wymieszanej w zimnej wodzie. Ugotowane ziemniaki podsmażamy na maśle na patelni lub grillu, piersi z kaczki solimy i pieprzymy, smażymy na patelni bez tłuszczu ze wszystkich stron aż się zarumienią, następnie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w zależności od wielkości piersi. Ziemniaki i szpinak wykładamy na talerzu. Upieczoną kaczkę kroimy na plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem. Przystrajamy ziemniaki koperkiem, a talerz kiścią porzeczek.
DESER: Czekoladowe fondue z owocami
Składniki:
• 200 g czekolady mlecznej
• 200 g czekolady gorzkiej
• 200g śmietanki
• 1 łyżka skórki z pomarańczy
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1 banan
• 1 gruszka
• 2 plasterki ananasa
• truskawki
• 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Śmietankę podgrzewamy w garnku do fondue, dodajemy połamaną czekoladę i całość roztapiamy. Do całości dodajemy sok z pomarańczy, sok z cytryny i cukier waniliowy. Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Układamy je na talerzu, garnek z czekoladą stawiamy na podgrzewanej podstawce.
Przepisy Beaty Rupiewicz
PRZYSTAWKA: Zawijaniec w asyście wiśni
Sałata
Składniki:
• 4 garście różnych salat
• 1/2 kg wydrylowanych wiśni
• garść prażonego słonecznika
• 40 dkg sera Szafir
• garść winogron
Sos do sałaty
Składniki:
• 4 łyżeczki oliwy
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka sosu sojowego
• ząbek czosnku
• 1 łyżeczka przyprawy do sałatek
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wrzucamy różne rodzaje sałat, na nich układamy wiśnie i winogrona. Następnie wrzucamy pokrojone w niewielkie kawałki sery i całość posypujemy ziarnami słonecznika. Do mniejszej miski wlewamy oliwę i dodajemy miód, musztardę, sos sojowy. Następnie wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy łyżeczkę przypraw do sałatek. Całość energicznie mieszamy aż do połączenia się składników i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy sosem na 10 minut przed podaniem.
Szpinak
Składniki:
• 25 g masła
• 25 g szpinaku zmielonego
• 25 g mąki
• 1 białko
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy szpinak tak by odparował. Do utartego masła dodajemy ostudzony szpinak i mąkę i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy delikatnie z ubitym białkiem.
Ciasto na roladę
Składniki:
• 5 jajek
• 70 g mąki pszennej
• 20 g mąki ziemniaczanej
• 100 g majonezu
• 75 g miękkiego masła
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ubijamy 5 jaj z odrobiną soli. Dodajemy masło, majonez, pieprz i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i dalej miksujemy. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze malujemy wcześniej przygotowanym ciastem szpinakowym wzory w kształcie kwadratów lub kół następnie wykładamy na nie ciasto do rolady. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Farsz do rolady
Składniki:
• 450 g serka kanapkowego
• 150 g szynki lub łososia
• łyżka majonezu
• 1,5-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy serek kanapkowy z szynką, majonezem, żelatyną oraz solą i pieprzem.
Ostudzone ciasto do rolady smarujemy farszem i mocno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem odwijamy roladę z folii i kroimy na niewielkiej grubości plastry. Tak pokrojoną roladę podajemy gościom.
DANIE GŁÓWNE : Kawał drania w wiśniowej kąpieli
Składniki:
• 1 kg karkówki
• olej do smażenia
• 1 papryczka chili
• 1,5 łyżeczki miodu
• 2 łyżeczki sosu sojowego
• 2 łyżki nalewki wiśniowej
• 1 szklanka wiśni bez pestek
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym. Dodajemy miód, papryczkę chili i podgrzewamy aż miód się rozpuści. Wsypujemy wiśnie i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Wiśnie zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Karkówkę moczymy w czerwonym winie z odrobina mleka około 3 godz. Wyciągamy karkówkę i kroimy na mniejsze plastry (kotlety) solimy i pieprzymy. W małej misce mieszamy rozgniecione płatki kukurydziane z mąką. W drugim naczynku roztrzepujemy jajko. Kotlety z karkówki moczymy w jajku i w panierce z płatków i tak przygotowaną karkówkę smażymy na maśle. Następnie usmażone kotlety wrzucamy do sosu wiśniowego i dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Karkówkę podajemy na świeżej bazylii z rukolą i polewamy sosem.
Ziemniaczane różyczki
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 2 łyżki masła
• 1/2 szklanki śmietany
• sól, pieprz, curry
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy je, następnie dodajemy do nich masło, śmietanę oraz przyprawy i wyrabiamy na gładką masę. Tak przygotowane purée wkładamy do rękawa kucharskiego. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ziemniaki w kształcie różyczek i pieczemy aż do ich zrumienienia.
DESER: Wisienka na torcie
Mus czekoladowy
Składniki:
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady
• 4 jaja
• 3 łyżki cukru
• 4 łyżki wody
• 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy w rondelku czekoladę z masłem i wodą. Ubijamy żółtka z cukrem i dodajemy do ostudzonej czekolady. Całość mieszamy. Ubijamy białka i łączymy delikatnie z czekoladową masą. Tak przygotowany mus wykładamy do kieliszków i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki.
Mini torty
Składniki:
• 5 jaj
• 3/4 szklanki cukru
• 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ubijamy białka na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej mieszamy, następnie dodajemy żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i pszenną i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 170°C, przez 40 minut. W niewielkim rondelku podgrzewamy wydrylowane wiśnie tak by wyparowała woda. Następnie dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady i całość mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Z upieczonego biszkoptu wykrawamy kółeczka a następnie każde z nich kroimy na cienkie plastry i nasączamy kompotem z wiśni. Na pierwszy plaster nakładamy wiśnie z czekoladą, a następnie ubitą śmietanę. Kładziemy na wierzch kolejny plaster biszkopta i ponownie smarujemy warstwą wiśni z czekoladą oraz śmietanę. Na to kładziemy ostatni plaster biszkoptu i zdobimy go masą plastyczną z lukru. Udekorowany tort wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.