Ponieważ skórka papryki jest niezwykle ciężkostrawna, dlatego też zazwyczaj zdejmuje się ją przed użyciem w potrawie. Poniżej kilka porad jak najszybciej i najlepiej obrać paprykę ze skórki. Sposób obierania należy dostosować do jej przeznaczenia:
- papryka z przeznaczeniem do sałatek może być obrana przy pomocy obieraczki do warzyw,
- jeśli papryka ma dać wyrazisty i ostry smak, można ją prażyć ją w piekarniku następujący sposób: pokrojoną na ćwiartki i pozbawioną pestek paprykę kładziemy skórką do góry na blasze i prażymy w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni aż skórka zbrązowieje i zacznie odchodzić od miąższu. Następnie paprykę wyciągamy z piekarnika i wkładamy do lodowatej wody a następnie ściągamy skórkę,
- jeśli papryka ma zachować lśniący kolor, należy po odpestkowaniu (gniazda nasienne papryki można wyciąć specjalnym nożem) i podzieleniu na ćwiartki gotować ją przez 5 minut a następnie ściągnąć skórkę nożem od ogonka ku końcowi.