Jak obrać paprykę ze skórki?

Ponieważ skórka papryki jest niezwykle ciężkostrawna, dlatego też zazwyczaj zdejmuje się ją przed użyciem w potrawie. Poniżej kilka porad jak najszybciej i najlepiej obrać paprykę ze skórki. Sposób obierania należy dostosować do jej przeznaczenia:

  • papryka z przeznaczeniem do sałatek może być obrana przy pomocy obieraczki do warzyw,
  • jeśli papryka ma dać wyrazisty i ostry smak, można ją prażyć ją w piekarniku następujący sposób: pokrojoną na ćwiartki i pozbawioną pestek paprykę kładziemy skórką do góry na blasze i prażymy w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni aż skórka zbrązowieje i zacznie odchodzić od miąższu. Następnie paprykę wyciągamy z piekarnika i wkładamy do lodowatej wody a następnie ściągamy skórkę,
  • jeśli papryka ma zachować lśniący kolor, należy po odpestkowaniu (gniazda nasienne papryki można wyciąć specjalnym nożem) i podzieleniu na ćwiartki gotować ją przez 5 minut a następnie ściągnąć skórkę nożem od ogonka ku końcowi.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: jak obrać paprykę,jak obrac paprykę ze skórki,jak obrac papryke ze skory,Jak obrac papryke ze skory pl,jak zdjąć skórkę z papryki,obieranie papryki,jak obrac papryke bez pieczenia,skórka z papryki,jak ściągnąć skórkę z papryki,jak szybko obrać paprykę