Ugotowani – Szczecin: Marta, Maciej, Maciej, Igna (odc. 5, sezon 3)

Przepisy Marty Cnotliwy

PRZYSTAWKA: Zupa krem Mamma Mia

Przepisy Marty Cnotliwy, 3. edycja, Szczecin

Składniki:

•    4 średnie cukinie
•    1 cebula
•    2 duże ząbki czosnku
•    kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%)
•    biały pieprz
•    2 bulionetki warzywne
•    2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju (rzepakowego albo z pestek winogron)
•    pikantny ser pecorino

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło albo olej, następnie dusimy na nim cebulę z czosnkiem aż do miękkości. Umyte cukinie kroimy wzdłuż a następnie na małe kawałki (talarki w ćwiartki). Pokrojoną cukinię dodajemy do garnka z cebulą, całość mieszamy i podlewamy odrobiną zagotowanej wody. Dodajemy 1 bulionetkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie, miksujemy składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodajemy drugą bulionetkę, śmietankę oraz biały pieprz do smaku. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dodać wody lub mleka. Przed podaniem możemy oprószyć zupę z wierzchu wiórkami pikantnego sera pecorino.

DANIE GŁÓWNE:  Polędwiczki alla bella mozzarella

Składniki:

•    ok. 1 kg polędwiczek wieprzowych
•    1-2 słoiczki suszonych pomidorów w oliwie
•    dwa pęczki świeżej bazylii
•    2 kulki mozzarelli
•    kilka ząbków czosnku
•    sól
•    mieszanka ziół włoskich (cząber, oregano, rozmaryn, suszone pomidory, czosnek)
•    czarne oliwki
•    oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Polędwiczki nacieramy ziołami, solą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, tak, aby mięso nabrało aromatu. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy polędwiczki w całości na złoty kolor z każdej strony. Możemy użyć aromatyzowanej oliwy (np. z bazylią lub czosnkiem). Po przestygnięciu polędwiczki kroimy w poprzek na 4-centymetrowe, równe plastry, które lekko rozbijamy. Odsączamy na sitku pomidory z zalewy. Pocięte mięso układamy w naczyniu do pieczenia, na każdym plastrze kładziemy na zmianę grubą warstwę listków bazylii, plaster pomidora, plaster mozzarelli i czarną oliwkę (możemy nabić ją na wykałaczkę). Tak przygotowane mięso zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

DESER: Malinowa panna

Składniki:

•    4 czubate łyżki stołowe cukru pudru
•    250 ml śmietanki kremówki (30%)
•    50 ml mleka
•    250 g serka mascarpone
•    laska wanilii lub aromat waniliowy
•    4 łyżki żelatyny
•    maliny
•    cytryna
•    świeża mięta

Sposób przygotowania:

W rondelku rozgrzewamy mleko, śmietankę, cukier i ziarenka wanilii, aż do zagotowania. Następnie rondelek zestawiamy z palnika. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy ją na kilka minut żeby dobrze namokła. Należy ją dokładnie wymieszać z wodą, żeby nie powstały grudki. Do rondelka wrzucamy mascarpone i całość miksujemy, dodając na końcu rozpuszczoną żelatynę. Otrzymaną masę wlewamy do silikonowych foremek na babeczki lub kokilek. Gotowe porcje przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.  W małym garnuszku dusimy łyżkę malin, dodajemy do smaku kilka łyżeczek cukru pudru i na małym ogniu ucieramy sos. Pod koniec ucierania dodajemy odrobinę soku z cytryny i całość sosu odstawiamy do ostygnięcia. Deser dekorujemy sosem malinowym, świeżymi owocami i listkiem mięty. Podajemy schłodzone.

 

Przepisy Macieja Łagodzińskiego

PRZYSTAWKA: Grillowane pomidory nadziewane jajkiem i pieczarkami

Przepisy Macieja Łagodzińskiego, 3. edycja, Szczecin

Składniki:

•    3 duże pomidory
•    sera feta
•    sól
•    pieprz
•    bazylia
•    1 cebula czerwona
•    4 pieczarki
•    4 duże kurki
•    4 jajeczka przepiórcze

Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy i osuszamy, następnie ostrym nożem odkrawamy wierzchy. Wydrążamy miąższ. Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do niej pokrojoną cebulę i kurki. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Otrzymanym farszem napełniamy pomidory do 3/4 wysokości, na wierzch każdego pomidora wbijamy jajko przepiórcze. Całość posypujemy serem feta. Pomidory układamy na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Pieczemy je przez ok. 20 minut w piekarniku nastawionym na funkcję grillowania.

DANIE GŁÓWNE: Tort schabowy

Składniki:

•    4 kotlety schabowe
•    1/2 kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki
•    1/2 kg pieczarek
•    śmietana
•    1 cebula
•    pęczek koperku
•    30 dag sera żółtego
•    4 duże ziemniaki do pieczenia
•    Bazylia
•    kilka kiszonych ogórków
•    czerwona cebula

Sposób przygotowania:

Schab rozbijamy na kotlety, następnie posypujemy solą i pieprzem. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni na małym ogniu dusimy pokrojone pieczarki. Dodajemy do nich cebulkę, wszystko razem smażymy, aż cebulka się zarumieni. Dodajemy śmietanę. Konsystencja powinna być gęsta. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kotlety schabowe. Na wierzch każdego kotleta układamy warstwę mięsa mielonego, następnie warstwę pieczarek, koperku i sera żółtego. Układ ten powtarzamy dwukrotnie. Ser żółty musi być na samym wierzchu. Tak ułożony tort pieczemy w piekarniku pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 180°C. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrycie i całość pieczemy jeszcze przez 15 minut. Ziemniaki myjemy, owijamy osobno w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut razem z tortem mięsnym. Tort podajemy z upieczonym ziemniakiem z dodatkiem śmietany i bazylii oraz z sałatką z kiszonego ogórka i czerwonej cebuli.

DESER: Owocowa wyspa

Składniki:

•    4 jajka
•    4 łyżki mąki pszennej
•    4 łyżki cukru
•    3 opakowania cukru wanilinowego
•    owoce do przybrania, najlepiej sezonowe
•    1 kwaśna śmietana
•    olej do smażenia
•    lody (np. waniliowe)

Sposób przygotowania:

Białka jajek oddzielamy od żółtek. W suchej misce ubijamy białka na sztywno. Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Całość ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy mąkę pszenną i żółtka. Ponownie ubijamy masę, aby składniki się połączyły. Patelnię rozgrzewamy i polewamy olejem. Omlet wylewamy na patelnię, po chwili zmniejszamy gaz i smażymy uważając by się nie przypalił. Gdy omlet się zetnie, przerzucamy go za pomocą łopatki  i smażymy z drugiej strony. Omlet powinien być zarumieniony z obu stron. Gotowy omlet kroimy w trójkąty i wykładamy na talerz, dekorujemy owocami i gałką lodów.

 

Przepisy Macieja Gwarka

PRZYSTAWKA: Pieczarkowo – serowa wariacja z miętowym akcentem

Przepisy Macieja Gwarka, 3. edycja, Szczecin
 Składniki:
•    400 g świeżych pieczarek
•    200 g sera żółtego typu ementaler
•    natka pietruszki
•    bazylia
•    tymianek
•    szczypiorek lub cebula dymka
•    oliwa z oliwek
•    ocet winny
•    sól
•    pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy, następnie usuwamy trzonki a kapelusze kroimy jak najcieniej. Ser kroimy w krótkie i cienkie paski. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno szatkujemy. Wrzucamy wszystko, łącznie z bazylią i tymiankiem, do miski, dodajemy oliwę i ocet, po czym całość ostrożnie mieszamy uważając by nie rozgnieść pieczarek. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około pół godziny. Podajemy schłodzone na talerzu lub w małej miseczce.

DANIE GŁÓWNE: Cud, miód i… kurczak

Składniki:

•    4 filety z piersi kurczaka (około 800-1000 g)
•    3 torebki ryżu (długoziarnisty lub basmati)
•    puszka ananasa w syropie (najlepiej żeby ananas był w kawałkach)
•    około 200 ml śmietany 18%
•    2 żółte papryki
•    rodzynki
•    świeża sałata
•    100 g ziaren łuskanego słonecznika
•    miód (najlepiej półpłynny, ciemny)
•    ocet winny lub balsamiczny
•    oliwa z oliwek
•    oregano
•    bazylia
•    curry
•    kurkuma
•    czosnek granulowany
•    pieprz (najlepiej kolorowy)
•    sól

Sposób przygotowania:

Mięso czyścimy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, zalewamy oliwą. Posypujemy curry, kurkumą, czosnkiem granulowanym (proporcje mniej więcej 3/1/1), dodajemy trochę soli i pieprzu. Wcieramy przyprawy w mięso, miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Paprykę kroimy w kostkę. Sałatę płuczemy dokładnie i odrywamy liście. Następnie przygotowujemy sos winegret do sałaty: w szklance mieszamy oliwę z octem, dodajemy tymianek i bazylię. Całość dokładnie mieszamy. Sałatę wrzucamy do miski i zalewamy winegretem. Na małej patelni na odrobinie oleju prażymy ziarna słonecznika, które następnie dodajemy do sałaty. Zamarynowanego wcześniej kurczaka podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek, następnie wlewamy trochę wody i zaczynamy dusić na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy ponownie curry, kurkumę i czosnek. Po około pięciu minutach dorzucamy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy syrop z puszki z ananasem. Po kolejnych pięciu minutach dorzucamy rodzynki i ananasa. Kiedy mięso jest już uduszone, a papryka miękka, dodajemy miód – po jednej łyżce. W sumie powinniśmy dodać około sześciu łyżek stołowych miodu. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję sosu. Jeżeli jest za mało gęsty, odparowujemy wodę. Na koniec posypujemy do smaku kolorowym pieprzem. Torebki ryżu wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy według wskazań na opakowaniu. Do wody przed gotowaniem wsypujemy trochę curry, żeby ryż miał odpowiedni kolor i smak. Kurczaka podajemy z ryżem i przygotowaną wcześniej sałatą.

DESER: Jabłkowe słodkości

Składniki:

•    4 czerwone jabłka
•    rodzynki
•    miód
•    masło
•    4 banany
•    400 g serka mascarpone
•    czekolada lub kakao w proszku

Kruszonka

Składniki:

1/2 szklanki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki

Sposób przygotowania:

Masło, cukier puder i mąkę razem dokładnie ucieramy, następnie wykładamy płasko na papierze do pieczenia na blachę. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy konsystencja kruszonki już nam odpowiada i ewentualnie wyjmujemy ją wcześniej. Gotową kruszonkę odstawiamy żeby wystygła i kruszymy w palcach albo ucieramy na tarce. Dodajemy do deseru w ilości według uznania.

Sposób przygotowania deseru:

Mascarpone mieszamy z czekoladą do uzyskania jednolitej konsystencji. Kroimy banany na plasterki, wrzucamy do mascarpone, delikatnie mieszamy żeby nie zmiażdżyć bananów. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód. Przed karmelizacją, wrzucamy jabłka, następnie rodzynki. Smażymy około pięciu minut, co jakiś czas mieszając i przekładając jabłka. Gorące jabłka z rodzynkami wrzucamy do płaskich misek lub wysokich szklanek, na wierzch nakładamy czekoladowe mascarpone z bananami, całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

Przepisy Igny Elerowskiej

PRZYSTAWKA: A to feler, westchnął…
Przepisy Igny Elerowskiej, 3. edycja, Szczecin

Składniki:

•    duży korzeń selera
•    3 ząbki czosnku
•    2 łyżki klarowanego masła
•    natka pietruszki lub listki mięty
•    groszek ptysiowy (lub grzanki)
•    1/2 kurczaka
•    warzywa (pietruszka, marchewka, seler, lubczyk, por)
•    listek laurowy
•    ziele angielskie
•    sól
•    pieprz

Sposób przygotowania:

Seler obieramy i kroimy w niewielkie kwadraty. Rozgrzewamy klarowane masło, na którym szklimy zmiażdżony czosnek. Dodajemy kawałki selera i dusimy je na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż seler zmięknie. Podczas duszenia często mieszamy. Przygotowujemy bulion: mięso myjemy i wkładamy do garnka wypełnionego wodą (ok. 2 litry). Mięso gotujemy na małym ogniu, po czym odszumowujemy i dodajemy warzywa. Całość gotujemy około godziny na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu przecedzamy tak, aby uzyskać klarowny bulion. Kiedy seler będzie już miękki, ucieramy go blenderem na gładką masę. Do masy stopniowo dodajemy bulion, ilość dozujemy w zależności od tego, jaki stopień gęstości chcemy uzyskać. Gotowy krem podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki lub listkiem mięty oraz groszkiem ptysiowym.

DANIE GŁÓWNE: Sojusz włosko – norweski na szpinaku

Składniki:

•    opakowanie makaronu typu tagliatelle
•    śmietana 30%
•    serek mascarpone
•    ser gorgonzola
•    duże opakowanie wędzonego łososia
•    sól
•    pieprz
•    3 ząbki czosnku
•    2 opakowania świeżego szpinaku
•    tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła. Dodajemy zmiażdżony czosnek i całość podgrzewamy nieustannie mieszając. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz pokruszony ser gorgonzola. Mieszamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę i dalej podgrzewamy aż do uzyskania pożądanej gęstości. W przypadku, kiedy sos jest za gęsty, dodajemy odrobinę mleka. Do gotowego sosu dodajemy drobno pokrojonego wędzonego łososia. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się. Makaron gotujemy na końcu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Makaron wykładamy na talerz w formie gniazdka, polewamy sosem, dekorujemy rukolą i całość posypujemy odrobiną  tartego parmezanu.

DESER: Wpuszczeni w maliny

Składniki:

•    2 opakowania małych bez
•    opakowanie malin
•    opakowanie jagód
•    śmietana kremówka
•    cukier puder
•    listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dodajemy 2-3 łyżeczki cukru pudru.
Na dno pucharku wykładamy bezy, na nie kładziemy warstwę owoców, całość przykrywamy czapeczką z bitej śmietany i dekorujemy listkiem mięty.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: poledwiczki alla bella mocarella