Składniki:
- 4 filety z łososia ( ok. 60 dag)
- 1 cebula
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- 10 dag masła do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety umyć, oprószyć solą, przyprawą do ryb, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na 2 łyżeczkach masła, z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i pozostawić w cieple. Cebulę obrać i posiekać. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu ryby dodać resztę masła, zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wymieszać. Rozprowadzić z winem, dodać bazylię i włożyć porcję ryby. Na małym ogniu dusić około 10 minut pod przykryciem. Przyprawić solą oraz resztą soku z cytryny. Rybę podawać polaną sosem, z ryżem albo ziemniakami oraz zieloną sałatą.
Źródło: opakowanie bazylii Prymat