Pascal kontra Okrasa: Kurczak po amerykańsku, Pieczony kurczak z pistacjami (tydzień XV)

Kurczak po amerykańsku

Kurczak po amerykańsku (źródło: kuchnialidla.pl)Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas marynowania: minimum 1 godzina

Składniki:

  • podudzie kurczaka: 8 szt.
  • sos sojowy: 1 łyżka
  • czerwony ocet winny: 3 łyżki
  • miód wielokwiatowy: 3 łyżki
  • ketchup: 6 łyżek
  • oliwa z oliwek: 8 łyżek
  • pieprz cayenne: 1 łyżeczka
  • ziemniaki, obrane i umyte: 1 kg
  • orzechy włoskie, pokrojone na mniejsze kawałki: 2 łyżki
  • kminek, zmiażdżony w moździerzu:  szczypta
  • świeży imbir: 1 szt.
  • świeża kolendra, umyta i posiekana: 0,5 pęczka
  • słodka papryka:  szczypta
  • sól:  szczypta
  • pieprz:  szczypta
  • masło: 20 g
  • musztarda Dijon: 1 czubata łyżka
  • ocet biały winny: 2 łyżki
  • sałata masłowa: 1 szt.

 Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj folię spożywczą i 2 naczynia żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2.  Marynata: Do miski, która pomieści wszystkie podudzia, wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki czerwonego octu winnego, sól i pieprz. Odstawiamy. Następnie obieramy imbir (korzeń o długości ok. 5 cm) i trzemy go na tarce o drobnych oczkach.
  3. Mieszamy całą marynatę. Podudzia kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wkładamy je do miski z marynatą i dokładnie mieszamy aby podudzia były dokładnie pokryte marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  4. Po minimum godzinie wyciągamy miskę z podudziami z lodówki, podudzia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu podlewamy kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego.
  5. Ziemniaki: Obrane i umyte ziemniaki kroimy najpierw w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kosteczkę. Całość przekładamy do miski z wodą, aby wypłukać skrobię.
  6. Ziemniaki odsączamy z wody. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 10 g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Smażymy połowę  ziemniaków. Ziemniaki posypujemy połową porcji zmiażdżonego kminku i połową porcji słodkiej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż ziemniaki nabiorą pięknego, złotego koloru. Przekładamy usmażone ziemniaki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Na patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy a następnie 10 g masła. Tak samo smażymy drugą porcję ziemniaków.  Ziemniaki,  które były w piekarniku, przekładamy na patelnię i całość jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy orzechy włoskie i posiekaną kolendrę.
  7. Całość mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  8. Ziemniaki nakładamy do miseczek za pomocą dużej łyżki. Podudzia wyciągamy z piekarnika, nakładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
  9. Danie możemy podać z sałatą: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do miseczki dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę wody, ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. Sałatę masłową polewamy sosem.

 

Pieczony kurczak z pistacjami

Kurczak pieczony z pistacjami (kuchnialidla.pl)Dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut

Składniki:

  • uda drobiowe: 6 szt.
  • pistacje, bez łupinek, rozgniecione i posiekane: 30 g
  • pomarańcze: 2 szt.
  • masło 82%: 150 g
  • kolendra w ziarnach: 15 g
  • cukier: 10 g
  • suszone pomidory, pokrojone w cienkie paski, razem z oliwą: 80 g
  • limonka: 1 szt.
  • jogurt naturalny: 100 g
  • chudy ser twarogowy: 100 g
  • ziemniaki, umyte, nieobrane i pokrojone w grube plastry (ok. 1,5 cm): 6 szt.
  • sól:  do smaku
  • biały pieprz:  do smaku
  • cebula, pokrojona w drobną kosteczkę: 0,5 szt.
  • woda do podlania sosu:  odrobina

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ręcznik papierowy, folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180-185°C (termoobieg).
  2. Uda: Udka kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości – najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone pomidory i pokruszone pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na każdym kawałku kurczaka rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji. Udka zwijamy w rulony i odstawiamy. Z folii aluminiowej odrywamy 6 takich samych kawałków. Na kawałek folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni, następnie zawijamy udo kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt cukierka) i odcinamy nadmiar folii. Czynność powtarzamy z pozostałymi udkami.
  3. Na rozgrzaną suchą patelnię wkładamy uda w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
  4. Ziemniaki: Z folii aluminiowej odcinamy 6 równej wielkości kawałków. Na kawałki folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Ziemniaki równomiernie rozkładamy na kawałkach folii, na ziemniaki nakładamy cienkie plastry zmrożonego masła, doprawiamy solą i kilkoma ziarenkami kolendry. Zawijamy folię dość ściśle przy samych ziemniakach, końcówki folii zawijamy do góry, aby masło nie wyciekło podczas pieczenia. Zawinięte w folię udka i ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut.
  5. Dip twarogowy: Do miseczki wkładamy pokruszony ser twarogowy, dodajemy jogurt naturalny i cebulę. Całość doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Ucieramy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
  6. Sos pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, obieramy, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami. Następnie wycinamy cząstki miąższu z obu pomarańczy. Z części pomarańczy, które nam pozostały po wycięciu miąższu, wyciskamy sok do miseczki.
  7. Do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier, czekamy chwilę aż się rozpuści, następnie zalewamy go wodą. Gdy woda trochę odparuje, a karmel zrobi się gęsty, dodajemy sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Dodajemy suszoną kolendrę. Mieszamy. Dodajemy trochę skórki i sok z ½ limonki. Dolewamy odrobinę wody, czekamy, aż się zagotuje.
  8. Mieszamy za pomocą trzepaczki. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy stopniowo do sosu, cały czas mieszamy. Doprawiamy odrobiną soku z limonki. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).
  9. Wyciągamy kurczaka z piekarnika, czekamy mniej więcej 10 minut, aż mięso wchłonie sos. Wyciągamy dip twarogowy z lodówki. Delikatnie odwijamy folię z kurczaka i ziemniaków. Na talerz wykładamy ziemniaki, udka kroimy na mniejsze części. Na dno talerza wylewamy porcję sosu pomarańczowego. Układamy na nim kurczaka, którego polewamy sosem pomarańczowym. Dip twarogowy wykładamy na ziemniaki.

Źródło: kuchnialidla.pl