Kurczak po amerykańsku
Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: 15-20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas marynowania: minimum 1 godzina
Składniki:
- podudzie kurczaka: 8 szt.
- sos sojowy: 1 łyżka
- czerwony ocet winny: 3 łyżki
- miód wielokwiatowy: 3 łyżki
- ketchup: 6 łyżek
- oliwa z oliwek: 8 łyżek
- pieprz cayenne: 1 łyżeczka
- ziemniaki, obrane i umyte: 1 kg
- orzechy włoskie, pokrojone na mniejsze kawałki: 2 łyżki
- kminek, zmiażdżony w moździerzu: szczypta
- świeży imbir: 1 szt.
- świeża kolendra, umyta i posiekana: 0,5 pęczka
- słodka papryka: szczypta
- sól: szczypta
- pieprz: szczypta
- masło: 20 g
- musztarda Dijon: 1 czubata łyżka
- ocet biały winny: 2 łyżki
- sałata masłowa: 1 szt.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj folię spożywczą i 2 naczynia żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Marynata: Do miski, która pomieści wszystkie podudzia, wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki czerwonego octu winnego, sól i pieprz. Odstawiamy. Następnie obieramy imbir (korzeń o długości ok. 5 cm) i trzemy go na tarce o drobnych oczkach.
- Mieszamy całą marynatę. Podudzia kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie wkładamy je do miski z marynatą i dokładnie mieszamy aby podudzia były dokładnie pokryte marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Po minimum godzinie wyciągamy miskę z podudziami z lodówki, podudzia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu podlewamy kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki: Obrane i umyte ziemniaki kroimy najpierw w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kosteczkę. Całość przekładamy do miski z wodą, aby wypłukać skrobię.
- Ziemniaki odsączamy z wody. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 10 g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Smażymy połowę ziemniaków. Ziemniaki posypujemy połową porcji zmiażdżonego kminku i połową porcji słodkiej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż ziemniaki nabiorą pięknego, złotego koloru. Przekładamy usmażone ziemniaki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Na patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy a następnie 10 g masła. Tak samo smażymy drugą porcję ziemniaków. Ziemniaki, które były w piekarniku, przekładamy na patelnię i całość jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy orzechy włoskie i posiekaną kolendrę.
- Całość mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
- Ziemniaki nakładamy do miseczek za pomocą dużej łyżki. Podudzia wyciągamy z piekarnika, nakładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
- Danie możemy podać z sałatą: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do miseczki dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę wody, ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. Sałatę masłową polewamy sosem.
Pieczony kurczak z pistacjami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut
Składniki:
- uda drobiowe: 6 szt.
- pistacje, bez łupinek, rozgniecione i posiekane: 30 g
- pomarańcze: 2 szt.
- masło 82%: 150 g
- kolendra w ziarnach: 15 g
- cukier: 10 g
- suszone pomidory, pokrojone w cienkie paski, razem z oliwą: 80 g
- limonka: 1 szt.
- jogurt naturalny: 100 g
- chudy ser twarogowy: 100 g
- ziemniaki, umyte, nieobrane i pokrojone w grube plastry (ok. 1,5 cm): 6 szt.
- sól: do smaku
- biały pieprz: do smaku
- cebula, pokrojona w drobną kosteczkę: 0,5 szt.
- woda do podlania sosu: odrobina
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ręcznik papierowy, folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180-185°C (termoobieg).
- Uda: Udka kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości – najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone pomidory i pokruszone pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na każdym kawałku kurczaka rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji. Udka zwijamy w rulony i odstawiamy. Z folii aluminiowej odrywamy 6 takich samych kawałków. Na kawałek folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni, następnie zawijamy udo kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt cukierka) i odcinamy nadmiar folii. Czynność powtarzamy z pozostałymi udkami.
- Na rozgrzaną suchą patelnię wkładamy uda w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
- Ziemniaki: Z folii aluminiowej odcinamy 6 równej wielkości kawałków. Na kawałki folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Ziemniaki równomiernie rozkładamy na kawałkach folii, na ziemniaki nakładamy cienkie plastry zmrożonego masła, doprawiamy solą i kilkoma ziarenkami kolendry. Zawijamy folię dość ściśle przy samych ziemniakach, końcówki folii zawijamy do góry, aby masło nie wyciekło podczas pieczenia. Zawinięte w folię udka i ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut.
- Dip twarogowy: Do miseczki wkładamy pokruszony ser twarogowy, dodajemy jogurt naturalny i cebulę. Całość doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Ucieramy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
- Sos pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, obieramy, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami. Następnie wycinamy cząstki miąższu z obu pomarańczy. Z części pomarańczy, które nam pozostały po wycięciu miąższu, wyciskamy sok do miseczki.
- Do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier, czekamy chwilę aż się rozpuści, następnie zalewamy go wodą. Gdy woda trochę odparuje, a karmel zrobi się gęsty, dodajemy sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Dodajemy suszoną kolendrę. Mieszamy. Dodajemy trochę skórki i sok z ½ limonki. Dolewamy odrobinę wody, czekamy, aż się zagotuje.
- Mieszamy za pomocą trzepaczki. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy stopniowo do sosu, cały czas mieszamy. Doprawiamy odrobiną soku z limonki. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).
- Wyciągamy kurczaka z piekarnika, czekamy mniej więcej 10 minut, aż mięso wchłonie sos. Wyciągamy dip twarogowy z lodówki. Delikatnie odwijamy folię z kurczaka i ziemniaków. Na talerz wykładamy ziemniaki, udka kroimy na mniejsze części. Na dno talerza wylewamy porcję sosu pomarańczowego. Układamy na nim kurczaka, którego polewamy sosem pomarańczowym. Dip twarogowy wykładamy na ziemniaki.
Źródło: kuchnialidla.pl