Pascal kontra Okrasa: Szybka pasta alla siracusana, Śledź marynowany w pieczonych burakach (tydzień XIX)

Szybka pasta alla siracusana

Pascal kontra Okrasa: Szybka pasta alla siracusana (źródło: kuchnialidla.pl)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki:
  • makaron – wstążki (z chili): 500 g
  • średnie pomidory: 4 szt.
  • oliwa z oliwek: 4 łyżki
  • filety anchois, pokrojone w kosteczkę: 8 szt.
  • kapary posiekane: 1 łyżka
  • czarne oliwki bez pestek, pokrojone w talarki: 100 g
  • zielona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w paseczki w poprzek: 1 szt.
  • bakłażan, pozbawiony gniazda nasiennego, pokrojony w kostkę: 1 szt.
  • czosnek: 3 ząbki
  • Grana Padano: 80 g
  • bazylia:  kilkanaście listków
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku
  • olej roślinny:  odrobina

Sposób przygotowania:

  1. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki  (pestki odkładamy do miski). Na rozgrzaną patelnię wrzucamy bakłażan, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, smażymy przez mniej więcej 5 minut, często mieszając. Pomidory bez skórek kroimy w większą kostkę. 3 ząbki czosnku siekamy, dodajemy sól i przecieramy na desce. Solimy bakłażana na patelni. Na patelnię do bakłażana wrzucamy paprykę, pomidory, czosnek, pestki pomidorów. Mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli i dość dużą ilością pieprzu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 10-15 minut.
  2. Patelnię zestawiamy na najmniejszy palnik.
  3. W garnku zagotowujemy wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju roślinnego i sól. Makaron gotujemy al dente pod przykryciem. Na patelnię wrzucamy pokrojone kapary, oliwki i anchois. Sos mieszamy. Dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut.
  4. Kilkanaście listków bazylii kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem.
  5. Odcedzamy makaron. Na talerz wyciągamy makaron, dodajemy sos, całość posypujemy startym grana padano i dekorujemy listkiem bazylii.

Śledź marynowany w pieczonych burakach

Śledź marynowany w pieczonych burakach (źródło: kuchnialidla.pl)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas pieczenia buraków: 1,5 godziny
Czas przygotowania: 30 minut
  • filety śledziowe: 2 opakowania
  • czerwone buraki: 600 g
  • ocet spirytusowy: 50 ml
  • cebula, pokrojona w kostkę 1×1 cm: 1 szt.
  • ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę 1×1 cm: 400 g
  • jajka „M”: 2 szt.
  • czerwone jabłko: 1 szt.
  • olej rzepakowy: 175 ml
  • natka pietruszki: 1 pęczek
  • cytryna: 1,5 szt.
  • musztarda Dijon: 1 mała łyżeczka
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku
  • czosnek: 3 ząbki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj garnek do gotowania na parze i moździerz. Przed przystąpieniem do gotowania zawijamy wyczyszczone, nieobrane buraki w folię aluminiową i pieczemy do miękkości nawet przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg). Ugotuj wcześniej 1 jajo na twardo. Potrawę warto przygotować dzień przed planowanym podaniem.
  2. Pokrojone ziemniaki gotujemy na parze przez mniej więcej 10-15 minut. Śledzie kroimy na skos w paski. Rozkładamy śledzie na talerzu. Pokrojoną cebulę przekładamy do miski, dodajemy ok. 25 ml oleju rzepakowego i ocet spirytusowy. Śledzie polewamy cebulą z olejem i octem. Odstawiamy.
  3. Upieczone i obrane buraki kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Przekładamy do miski. Obrane jabłko kroimy w drobniejszą kostkę niż buraki, dodajemy do miski, następnie doprawiamy sokiem z ½ cytryny, dodajemy sól, biały pieprz i niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. 25 ml). Mieszamy. Odstawiamy.
  4. Ziemniaki zestawiamy z ognia, przekładamy je do naczynia. 2 posiekane ząbki czosnku dodajemy do parujących ziemniaków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (ok. ½ pęczka), wszystko skrapiamy 25 ml oleju rzepakowego i sokiem z ½ cytryny. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy.
  5. Sos: Do miseczki wbijamy 1 żółtko, dodajemy czosnek, który siekamy i rozcieramy w moździerzu razem z natką (ok. 1/2 pęczka), niewielką ilością soli i kilkoma kroplami oleju rzepakowego, i łyżeczkę musztardy dijon, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z ½ cytryny i lejemy cienkim strumieniem 100 ml oleju, cały czas mieszamy.
  6. W 2 miskach układamy warstwowo: buraki, śledzie z cebulą, buraki, na samym końcu zamarynowane ziemniaki. Całość dekorujemy pozostałymi burakami. Jajko ugotowane na twardo kroimy na mniejsze części i dekorujemy nimi sałatkę w obu miskach. Całość polewamy niewielką ilością sosu (resztę przelewamy do sosjerki) i dekorujemy pietruszką.

Źródło: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: okrasa-sledzie musztarda anchua