Zapiekanka Frittata z zielonym groszkiem i szynką

Ilość porcji: dla 3 osób.

Składniki:

  • zielony groszek mrożony 450g
  • masło 50g
  • cebula czerwona 50g
  • jajka 6 szt,
  • szynka konserwowa 100g
  • ser edamski tarty 100g
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zielony groszek sparzyć w gorącej wodzie, odstawić.
  2. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
  3. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki, wymieszać.
  4. Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Wlać na patelnię z szynką i cebulą i wymieszać.
  5. Następnie zdjąć patelnię z ognia, a na wierzch jajek z szynką wysypać ciepły zielony groszek, posypać tartym serem.
  6. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera.
  7. Frittata powinna lekko wyrosnąć i być puszysta. Całość podzielić na 3 równe kawałki.

Źródło: Groszek zielony mrożony – Oerlemans.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: Fritata z zielonym groszkiem