Pascal kontra Okrasa: Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą, Penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą (tydzień XXI)

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą (źródło: kuchnialidla.pl)Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: ok. 15-20 minut (10 minut w 180°C (termoobieg), następnie 5-10 minut w 200 stopniach C (do momentu, aż się zarumieni) – funkcja grilla)

Składniki:

  • suchy makaron kokardki: 300 g
  • średnia cebula: 1 szt.
  • brokuł, umyty: 1 szt.
  • jajka: 2 szt.
  • boczek parzony: 1 opakowanie
  • małe pomidory: 175 g
  • śmietanka 30%, słodka: 200 g
  • mozzarella: 1 szt.
  • ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 40 g
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  2. Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie boczku kroimy w paski.
  3. Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy.
  4. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. 300 g suchego makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.
  5. Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.
  6. Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano. Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).
  7. Wyciągamy zapiekankę z pieca.

 

Penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

Penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą (źródło: kuchnialidla.pl)Czas przygotowania : 30 minut

Składniki:

  • makaron penne: 300 g
  • tuńczyk w sosie własnym z puszki: 150 g
  • oliwki zielone: 70 g
  • czosnek: 3 ząbki
  • cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
  • masło: 70 g
  • pomidorki koktajlowe: 150 g
  • pomidory pelati: 1 puszka
  • oliwa z oliwek: 80 ml
  • mozzarella: 1 szt.
  • miód: 1 łyżeczka
  • cukier: 5 g
  • natka pietruszki: 1 pęczek
  • papryczki, ostre: 1 szt.
  • cytryna: 1 szt.
  • sól:  do smaku
  • pieprz biały mielony:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 185-190 stopnic C (termoobieg).
  2. Sos: 2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, dodajemy pieprz, wlewamy pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy.
  3. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru. Ścieramy skórkę z 1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.
  4. Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
  5. Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
  6. Małe pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 185-190°C (termoobieg), pomidorki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.
  7. Część mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek i dodajemy odrobinę posiekanej natki pietruszki.
  8. Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.
  9. Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki.
  10. Danie dekorujemy oliwą z oliwek.

Źródło: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1832 fpOk-0OIlF3fw1QUhP8JUsrmvKOsNxj2OrmKstjDsRBL_9VYnWaydgtRZnLp5aON fbb84531a31a03388918ffadf827c24253e4cbb2&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme,zapiekanka makaronowa okrasa,zapiekanka warzywna z makaronem,zapiekanka z tuńczykiem i warzywami