Smażona wołowina z papryką

Składniki:
  • 375 g wołowiny
  • 3 strąki zielonej papryki
  • 4 czerwone chili
  • 1 dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 woka oleju
  • 2 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
  1. Strąki papryki i chili przepołowić, oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na cienkie paski.
  2. Wołowinę pokroić na paski długości 4 cm i wymieszać z 1,5 łyżki sosu sojowego, białkiem i skrobią ziemniaczaną.
  3. Wok mocno rozgrzać. Wlać olej i krótko podgrzać. Krótko obsmażyć wołowinę.
  4. Do mięsa dodać pokrojoną zieloną paprykę i smażyć przez chwilę wszytko razem, stale mieszając.
  5. Mięso i paprykę wyjąć z woka i osączyć z oleju.
  6. W woku zostawić łyżkę oleju. Dymkę, czosnek i chili włożyć do woka i mieszając, smażyć przez chwilę.
  7. Dodać mięso, zieloną paprykę, doprawić resztą sosu sojowego, winem ryżowym, pieprzem i cukrem.
  8. Smażyć ciągle mieszając, jeszcze przez chwilę.
  9. Potrawę przełożyć z woka na talerz. Podawać z ugotowanym ryżem.

Ilość porcji: 3