Koftas (kulki mięsne) z ciecierzycy, kuminu i szpinaku z dressingiem tahini
Składniki:
- 200g szpinaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 łyżka ziaren kuminu
- 2 puszki 420g ciecierzycy, odcedzonej
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyyżki męki z ciecierzycy, dodatkowo trochę do posypania
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Składniki do dressingu
- 150 g naturalnego jogurtu
- 1-2 łyżki pasty tahini, do smaku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Umyj szpinak, wrzuć go na średnio rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smaż mieszając, aż zwiędnie. Zdejmij z patelni i odcedź usuwając nadmiar wody. Drobno posiekaj.
- Upraż ziarna kuminu na suchej patelni przez ok. 1 minutę aż będzie aromatyczny i złoty. Następnie rozdrobnij w moździerzu.
- Wrzuć kumin, ciecierzycę i przyprawy oraz dużą szczyptę soli i pieprzu do blendera i miksuj do uzyskania pasty. Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodaj 2-3 łyżki wody i zmiksuj ponownie. Dodaj szpinak, posyp mąką i dobrze wymieszaj.
- Oprósz swoje dłonie mąką, weź łyżkę pasty i uformuj na kształt jajka lub kulki. Wyłóż kulki na oprószoną mąką stolnicę. Schłodź przez godzinę przed smażeniem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni. Rozgrzej trochę oliwy na patelni i smaż koftas partiami na średnim ogiu przez 2-3 minuty aż uzyskają brązowo-złoty kolor z każdej strony. Osusz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i włóż do piekarnika aby zachować je ciepłe.
- Wymieszaj składniki dressingu i przypraw do smaku. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek jeśli chcesz luźniejszą konsystencję.
- Serwuj ciepłe koftas z dressingiem podanym obok.
Źródło: channel4.com