Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem – Koftas (kulki mięsne) z ciecierzycy, kuminu i szpinaku z dressingiem tahini (odc. 6)

Koftas (kulki mięsne) z ciecierzycy, kuminu i szpinaku z dressingiem tahini

Koftas (kulki mięsne) z ciecierzycy, kuminu i szpinaku z dressingiem tahini (źródło: channel4.com)

Koftas (kulki mięsne) z ciecierzycy, kuminu i szpinaku z dressingiem tahini (źródło: channel4.com)

Składniki:

  • 200g szpinaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 2 puszki 420g ciecierzycy, odcedzonej
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyyżki męki z ciecierzycy, dodatkowo trochę do posypania
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Składniki do dressingu

  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 1-2 łyżki pasty tahini, do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

 Sposób przygotowania:

  1. Umyj szpinak, wrzuć go na średnio rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smaż mieszając, aż zwiędnie. Zdejmij z patelni i odcedź usuwając nadmiar wody. Drobno posiekaj.
  2. Upraż ziarna kuminu na suchej patelni przez ok. 1 minutę aż będzie aromatyczny i złoty. Następnie rozdrobnij w moździerzu.
  3. Wrzuć kumin, ciecierzycę i przyprawy oraz dużą szczyptę soli i pieprzu do blendera i miksuj do uzyskania pasty. Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodaj 2-3 łyżki wody i zmiksuj ponownie. Dodaj szpinak, posyp mąką i dobrze wymieszaj.
  4. Oprósz swoje dłonie mąką, weź łyżkę pasty i uformuj na kształt jajka lub kulki. Wyłóż kulki na oprószoną mąką stolnicę. Schłodź przez godzinę przed smażeniem.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni. Rozgrzej trochę oliwy na patelni i smaż koftas partiami na średnim ogiu przez 2-3 minuty aż uzyskają brązowo-złoty kolor z każdej strony. Osusz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i włóż do piekarnika aby zachować je ciepłe.
  6. Wymieszaj składniki dressingu i przypraw do smaku. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek jeśli chcesz luźniejszą konsystencję.
  7. Serwuj ciepłe koftas z dressingiem podanym obok.

Źródło: channel4.com