Przepisy kuchni świata

Gęsie udka w ciemnym sosie

Składniki:

Sposób przygotowania:

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i skórką cytrynową, skropić sokiem z cytryny, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, zrumienić na nim udka. W rondlu rozgrzać pozostały smalec, wrzucić warzywa i mieszając, smażyć kilka minut. Następnie dodać obsmażone udka, podlać bulionem, wsypać przyprawy korzenne i cukier, przykryć i dusić na małym ogniu. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać karmel, suchy razowy chleb, powidła, wino, delikatnie wszystko wymieszać i dusić, aż udka będą miękkie. Wówczas przełożyć je do ogrzanej miski, a sos przetrzeć przez sito, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku.