Składniki:
- 4 duże piersi z kurczaka
- 4 duże cebule
- 1 i 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 i 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżego wyciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 4 ziarenka pieprzu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 świeża zielona chili
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, do zrumienionej cebuli dodać garam masalę, imbir, czosnek, chili, kolendrę i pieprz. Całość dokładnie wymieszać, dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu 5 minut. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić na pojedyncze kawałki. Położyć na patelnię i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Następnie wlać wodę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 25 minut, aż sos zgęstnieje. Potrawę skropić sokiem z cytryny, dodać pozbawione pestek i posiekane drobno chili i wszystkie składniki wymieszać. Podawać z ryżem.