Przepis Marry-Ann Boermans.
Ilość porcji: 1 bochenek
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 40-50 minut
Składniki:
- 70 g pełnoziarnistego owsa
- 500 g mąki chlebowej ze słodzonego ziarna
- 85 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 torebki suszonych drożdży
- 500 ml gorzkiego piwa typu bitter
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 150 g dojrzałego sera Cheddar, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 4 posiekane cebule
Sposób przygotowania:
- Wrzuć na suchą patelnię ziarna owsa i praż je aż zbrązowieją.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta wraz z drożdżami w dużej misce, dodaj piwo i wymieszaj składniki.
- Posyp stolnicę mąką i wygniata ciasto przez 10 minut.
- Natrzyj ciasto lekko olejem z wierzchu i umieść w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi objętość.
- Rozgrzej resztę oleju w rondelku i smaż cebulę aż sie skarmelizuje (ok 40 minut). Odstaw cebulę na bok do ostygnięcia.
- Gdy ciasto już urośnie, posyp stolnicę mąką i zagnieć ciasto wraz z zimną cebulą i serem Cheddar. Uformuj z ciasta bochenek i umieść go w nasmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Pozostaw ciasto na godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Posyp wierzch chleba mąką. Ponacinaj go po wierzchu i piecz 40-50 minut lub do czasu, gdy po naciśnięciu wierzchu ppozostaje otwór w chlebie.