Składniki:
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 3 i 1/2 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1 rozmącone jajko
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- 500 g sera ricotta
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki wody pomarańczowej lub likieru pomarańczowego
- 50 g kandyzowanych skórek pomarańczy lub/i cytryny
- 50 g kandyzowanych wiśni
- 90 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj wino, jajo, cukier waniliowy i sól. Na koniec dosyp mąkę i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i pokrój na kwadraty o boku 10 cm. Połóż na nich po przekątnej bambusowe lub metalowe rurki o średnicy 1,5-2 cm, a wystające rogi posmaruj rozmąconym jajkiem i nałóż na siebie, owijając rurki. Dociśnij tak, by się skleiły. W dużym garnku rozgrzej taką ilość tłuszczu, by przykrył włożone do niego rurki i smaż je na rumiano około 2 minut. Następnie odsącz na ręczniku papierowym i usuń bambusowe rurki.
- Przygotuj nadzienie: Ser ricotta wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i z wodą pomarańczową, tak aby miał konsystencje kremu. Dodaj kandyzowane skórki i czekoladę. Roladki napełnij nadzieniem i udekoruj wiśnią.
Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012