Rurki sycylijskie

Składniki:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 3 i 1/2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 rozmącone jajko
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • 500 g sera ricotta
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody pomarańczowej lub likieru pomarańczowego
  • 50 g kandyzowanych skórek pomarańczy lub/i cytryny
  • 50 g kandyzowanych wiśni
  • 90 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj wino, jajo, cukier waniliowy i sól. Na koniec dosyp mąkę i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i pokrój na kwadraty o boku 10 cm. Połóż na nich po przekątnej bambusowe lub metalowe rurki o średnicy 1,5-2 cm, a wystające rogi posmaruj rozmąconym jajkiem i nałóż na siebie, owijając rurki. Dociśnij tak, by się skleiły. W dużym garnku rozgrzej taką ilość tłuszczu, by przykrył włożone do niego rurki i smaż je na rumiano około 2 minut. Następnie odsącz na ręczniku papierowym i usuń bambusowe rurki.
  2. Przygotuj nadzienie: Ser ricotta wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i z wodą pomarańczową, tak aby miał konsystencje kremu. Dodaj kandyzowane skórki i czekoladę. Roladki napełnij nadzieniem i udekoruj wiśnią.

 

Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012