Pączki w syropie pomarańczowym

Składniki:

  • 50 g masła
  • 175 g mąki pszennej
  • sok z 3 pomarańczy
  • 150 ml wody
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla z grubym dnem wlej wodę i włóż masło. Zagotuj, dosyp mąkę i drewnianą łyżką mieszaj, aż uzyskasz lśniące, gładkie ciasto odchodzące od ścianek. Zdejmij z ognia, dodaj jedną łyżkę soku z pomarańczy i cały czas mieszaj, aż ciasto ostygnie. Następnie pojedynczo wbijaj jajka i każdorazowo dobrze wymieszaj ( można użyć robota kuchennego). Mieszanie przerwij, kiedy masa zacznie tracić połysk.
  2. Przygotuj syrop: W rondelku podgrzej resztę soku, dodaj cukier. W razie potrzeby dolej trochę wody, aby rozrzedzić syrop. Gotuj syrop kilka minut, aby zrobił się klarowny i delikatnie zgęstniał. Zdejmij z ognia, wrzuć skórkę z pomarańczy, wymieszaj i odstaw.
  3. Do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju, używając łyżeczek, przekładaj po kilka pączków wielkości czereśni. Obracając je, gdy wypłyną na powierzchnię i napęcznieją. Jeśli olej będzie zbyt gorący, pączki spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe, jeśli za zimny-będą gumowate. Gotowe pączki wyjmij łyżką cedzakową i połóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem polej syropem.

 

Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012