Kuchnia chińska według Goka: Kieszonki z ryżem na parze i chińskimi grzybami, Chińskie pierożki z przegrzebkami i krewetkami (odc. 2)

Kieszonki z ryżem na parze i chińskimi grzybami

Kieszonki z ryżem na parze i chińskimi grzybami (źródło: channel4.com)

Kieszonki z ryżem na parze i chińskimi grzybami (źródło: channel4.com)

Porada Goka: Liście lotosu nie wyglądają zbyt ładnie, ale nadają unikalnego smaku podczas gotowania ryżu na parze. Jeśli nie chcesz przygotowywać dania w liściu lotosu, możesz wrzucić liść lotosu do wody w parowarze podczas gotowania, zaś ryz umieścić w kieszonce wykonanej z papieru do pieczenia, ale wtedy kwiat nie odda tyle swojego aromatu niż gdyby był użyty bezpośrednio w daniu. Liście lotosu można kupić w sklepach orientalnych.

Ilość porcji: 6 kieszonek

Składniki:

  • 3 suszone kwiaty lotosu
  • 250 g kleistego ryżu
  • olej o neutralnym smaku do smażenia, np. z orzeszków ziemnych
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych, gotowanych przez 10 minut
  • 4 suszone grzyby shitake, zamocone na 10 minut w wodzie, odcedzone, odsączone i posiekane
  • 3 świeże grzyby shitake, posiekane
  • 2 suszone przegrzebki, moczone w gorącej wodzie przez 10 minut
  • sól i mielony biały pieprz
  • 2 łyżki sosu z ostryg
  • 1,5-2 łyżki wina ryżowego Shaoxing lub cherry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego

Składniki do podania:

  • grub obrane pałeczki ze swieżego ogórka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • chiński olej chilli

 Sposób przygotowania:

  1. Pomocz liście lotosu w gorącej wodzie przez 30 minut aż zmiękną.
  2. Umyj ryż w zimnej wodzie, przecierając go w dłoniach, odcedź. Powtórz czynność kilka razy aż woda będzie czysta. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż będzie miękki i lepki.
  3. Rozgrzej wok na dużym ogniu, dodaj odrobinę oleju, czosnek, dymkę, orzeszki ziemne i suszone i świeże grzyby shitake. Mieszaj przez 20 sekund na dużym ogniu, dodaj suszone przegrzebki, rozdrabniając je łyżką. Przypraw solą i białym pieprzem.
  4. Dodaj sos ostrygowy, wino ryżowe (lub cherry), sos rybny, sos sojowy i 3 łyżki gorącej wody. Pamiętaj, że ta mieszanka po dodaniu do ryżu straci trochę na intensywności smaku więc możesz dodatkowo dodać więcej któregoś ze składników, aby smak był mocno skoncentrowany.
  5. Dodaj grzyby z przyprawami do ryżu, nie mieszaj. Kontynuuj gotowanie ryżu pod przykryciem na wolnym ogniu aż sos się wchłonie a ryż będzie miękki. Wymieszaj grzyby z ryżem i dopraw sosem sojowym jeśli potrzeba. Pozostaw ryż pod przykryciem aż przygotujesz liście lotosu.
  6. Odcedzone liście lotosu przetnij nożyczkami na połowę, usuń twarde łodygi.
  7. Podziel ryż na 6 porcji i umieść porcję ryżu na środku liścia lotosu i zawiń liście ku górze.
  8. Umieść kieszonki w parowarze lub garnku do gotowania na parze i gotuj na dużym ogniu przez 10-20 minut, pilnując aby woda nie wyparowała.
  9. Wyciągnij kieszonki z parowara, lekko rozchyl liście na górze i jedź ryż z liści (nie jedz liścia z lotosu!). Podawaj z kawałkami ogórka, szczyptą cukru pudru oraz chińskim olejem chilli podanym w osobnej miseczce.

 

Chińskie pierożki z przegrzebkami i krewetkami

Chińskie pierożki z przegrzebkami i krewetkami (źródło: channel4.com)

Chińskie pierożki z przegrzebkami i krewetkami (źródło: channel4.com)

Porada Goka: Dim sum (chińskie pierożki z owocami morza) są prostsze do wykonania nniż myślisz

Ilość porcji: 2-4 osób

Składniki: 

  • 4-5 małych przegrzebków z ikrą, grubo posiekanych
  • 8-10 krewetek królewskich, obranych, grubo posiekanych
  • 4 kasztany wodne, obrane i posiekane
  • sól i mielony biały pieprz
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 mały pęczek szczypiorku, pół posiekanego, pół w całosci
  • mąka kukurydziana
  • 10-12 kawałków ciasta won ton
  • neutralny w smaku olej, np. z orzeszków ziemnych

Do podania:

  •  sos sojowy
  • chiński sos chilli

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj razem przegrzebki, ikrę, krewetki i kasztany wodne. Przypraw je solą i pieprzem oraz olejem sezamowym, Dodaj 1/3 białka i wymieszaj. Rozgnieć składniki między palcami aż będą dobrze wymieszane ale pozostaną jeszcze kawałki.  Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  2. Podsyp stolnicę mąką kukurydzianą i wyłóż na nią kawałki ciasta won ton. Umieść 2-3 łyżeczki nadzienia na środek ciasta. Posmaruj białkiem brzeg ciasta i złącz rogi ciasta na górze. Zagnieć brzeg ciasta i lekko skręć aby nabrały wyglądu woreczka z pieniędzmi. Zwiąż górę pierożków łodygą szczypiorku i odetnij nadmiar cebulki. Powtórzy czynności aż do wykorzystania nadzienia.
  3. Umieść pierożki w parowarze, skrop wierzch pierożków odrobiną wody w miejscu łączenia się ciasta i gotuj na parze przez 6-7 minut lub do czasu gdy będą ugotowane.
  4. Wyjmij z parowara. Podawaj natychmiast pierożki z wymieszanym sosem sojowym i sosem chilli w osobnej miseczce.

Zobacz niezbędnik kuchni chińskiej.

Oryginalne nazwy przepisów: Steamed rice parcels with Chinese mushrooms, Prawn and scallop moneybag dumplings.

Źródło: channel4.com