Gotowano-pieczona wieprzowina
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Składniki:
- 1-1,25 kg wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
- 5 cm kawałek imbiru, obrany, zgnieciony i rozpłaszczony
- 2 gwiazdki anyżowe
- 3 cebule dymki, oddzielony szczypior od cebuli
- 3-4 łyżki wina ryżowego Shaoxing lub cherry
- 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
Składniki do glazury:
- 3-4 łyżki półpłynnego miodu
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
Składniki do przybrania:
- 2 cebule dymki, pokrojone skośnie
- 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona skośnie
Sposób przygotowania
- Do dużego garnka wrzuć mięso, czosnek, imbir, anyżek, cebulę i sos sojowy. Przykryj składniki gorącą wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu 1,5-2 godziny odwracając raz lub dwa razy wieprzowinę podczas gotowania. Gdy mięso jest miękkie, zdejmij garnek z ognia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 215 stopni. Wyjmij mięso z bulionu, usuń skórę i trochę tłuszczu i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Wymieszaj składniki glazury ze sobą i skrop mięso. Włóż mięso do piekarnika i piecz 20-30 minut, obracając je od czasu do czasu, polewając glazurą.
- Wyjmij mięso z piekarnika, pokrój w plastry i połóż na talerzu. Posyp posiekaną dymką i chilli.
Luksusowy makaron z homarem
Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
- 1 homar o wadze ok . 1 kg (poproś sprzedawcę ryb, aby zabił go dla ciebie)
- olej o neutralnym smaku do smażenia, np. olej arachidowy (z orzeszków ziemnych)
- 4-5 ząbków czosnku, połowa zgnieciona, połowa posiekana
- 6 cm kawałek imbiru, obracy, połowa pokrojona w plasterki, połowa zgnieciona
- 8 cebul dymek, przekrojonych i zgniecionych
- sól i zmielony biały pieprz
- 1,5 łyżki wina ryżowego Shaoxing
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyka sosu ostrygowego
- 3 łyżki bulionu rybnego, drobiowego lub warzywnego
- 300 g makaronu ryżowego vermicelli, moczonego w gorącej wodzie przez 10 minut a następnie odcedzonego
Sposób przygotowania:
- Umieść homara w bambusowym parowarze nad garnkiem lub wokiem z gotującą się wodą. Gotuj na parze homara przez 18 minut (chyba że jest większy niż 1 kg, to odpowiednio dłużej).
- Wyjmij homara z parowara, usuń szczypce i nogi homara przez ich wykręcenie. Oddziel glowę od ogona i posiekaj ogon na kawałki. pozostawiając mięso wewnątrz skorupy.
- Połam szczypce przed uderzenie nimi o deskę lub uderzenie rękojeścią ciężkiego noża, aby było łatwiej sie dostać do mięsa wewnątrz. Przekrój głowę na połowę i usuń worek z piaskiem z jego głowy.
- W międzyczasie rozgrzej odrobinę oleju w woku, dodaj czosnek i imbir, smaż przez 20 sekund, dodaj zgniecioną cebulę dymkę i smaż aż cebula zwiędnie. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dodaj wino ryżowe, sos sojowy i ostrygowy i smaz 30 sekund. Dodaj bulion, wymieszaj. Przypraw jeśli trzeba i dolej odrobinę wody, jeśli sos jest zbyt zredukowany.
- Dodaj miękkie kluski do woka z sosem, obtocz makaron sosem i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 30 sekund. Dodaj kawałki homara i delikatnie wymieszaj. Zdejmij z ognia i delikatnie wyłóż makaron na talerze, na wierzchu klusek wyłóż kawałki homara i podawaj.
Uroczysty strzępiel z imbirem i dymką
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25-30 minut
Składniki do marynowanego imbiru:
- 6cm kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
- w łyżeczki octu winnego
Składniki na rybę:
- 1 ryba strzępiel, wypatroszona i oczyszczona
- sól i biały mielony pieprz
- 1 łyżka wina wyżowego Shaoxing lub sherry
- 2 łyżka jasnego sosu sojowego
- 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w słupki
- 2 cebulki dymki, pokrojone w słupki
- pół średniego pomidora, obranego, bez pestek, pokrojonego w kostkę
Składniki do oleju chilli:
- 5 łyżek oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
- 1 świeża papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
Sposób przygotowania:
- wymieszaj w miseczce imbir wraz z octem ryżowym i pozostaw do czasu, aż przygotujesz rybę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wyłóż formę do pieczenia folią aluminiową, a na niej wyłóż papier do pieczenia. Ułóż rybę na środku formy.
- Aby przygotować rybę, wykonaj 3-4 skośne nacięcia na rybie aż do ości, przypraw rybę solą i pieprzem. Skrop rybę odrobiną wina ryżowego i sosu sojowego oraz oleju sezamowego. Posyp rybę posiekaną szalotką i imbirem. Złóż folię i papier brzegami do siebie tworząc szczelne zamknięcie. Włóż rybę do piekarnika i piecz ją 15-20 minut aż ryba będzie upieczona a mięso łatwo będzie odchodzić od ości.
- Wyjmij rybę z piekarnika, delikatnie otwórz papier, polej wierzch ryby powstałym sosem. Połóż ryb e na talerzu.
- Odcedź marynowany imbir z octu, wrzuć do miski, dodaj powstałego sosu z ryby. Dodaj pomidor i przyprawy jeśli trzeba i polej powstałym sosem rybę. Skrop rybę dodatkowo olejem z chilli i podawaj.
Aromatyczny kurczak po chińsku w liściach sałaty
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
- 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i posiekanego
- 4 zabki czosnku, obrane i posiekane
- 500 g piersi z kurczaka lub pududzi bez kości, rozbitych i posiekanych
- 1/4 czerwonej papryki, bez nasion, drobno posiekanej
- 6 kasztanów wodnych, odcedzonych i posiekanych
- 100 g kiełków z bambusa z puszki, odsączonych i posiekanych
- 8 grzybów słomkowych z puszki, odcedzonych i posiekanych
- 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub cherry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól i mielony biały pieprz
- 1 łyżka orzechów nerkowca, drobno posiekanych
Składniki do podania:
- 2–3 małe sałaty, liście pooddzielane od siebie
- 2 pomidory, bez nasion, drobno posiekane w kostkę
- pół ogórka, drobno posiekanego w kostkę
- olej sezamowy, do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej łyżkę oliwy w woku na średnim ogniu. Dodaj imbir i czosnek i smaż aż zmiękną. Dodaj kurczaka i smaz na głebokim tłuszczu aż zbrązowieje i będzie usmażony. Wyjmij kurczak ai odstaw na bok.
- Umyj wok, postaw na ogień i dodaj resztę oleju. Dodaj czerwoną paprykę i smaż 30 sekund, dodaj kasztany wodne, kiełki bambusa, grzyby i smaż 30 sekund. Wrzuć z powrotem kurczaka do woka.
- Dodaj wino ryżowe, sosy sojowe, sos rybny i trochę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie i gotuj minute lub swie aż kurczak wchłonie smak sosów a sos lekko się zredukuje. Dodaj nerkowce i wymieszaj dokładnie.
- Połóż na talerzu liśc sałaty, napełnij liść kurczakiem z przyprawami. Dodaj na wierzch pokrojonego pomidora i ogórka i skrop z wierzchu olejem sezamowym. Podawaj natychmiast.
Oryginalne nazwy przepisów: Twice-cooked melting pork belly, Luxurious lobster noodles, Celebration sea bass with ginger and spring onions, Fragrant Chinese chicken wrapped in lettuce leaves.
Źródło: channel4.com, gokwan.com
Użytkownicy trafili tutaj szukając: gok wan surówka ogórki cebula sos rybny,boczek po chińsku,boczek świeży po chinsku,chiński kurczak ze skórą pieczone,kurczak 5 smaków wedłg goka,kurczak słodko pikantny po chińsku gessler,pork po chinsku,wieprzowina po chińsku