Składniki:
- oliwa czosnkowa
- 0,5 kg mrożonego ciasta na pizzę, rozmrożonego w temperaturze pokojowej
- 3 szklanki startego sera mozzarella
- 1/2 szklanki pełnomlecznego sera ricotta
- koszerna sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki posiekanego swieżego oregano
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę do pieczenia o średnicy lub szerokości ok 35 cm. Rozgrzej piekarnik do temperatury 400 stopni. Umieść półkę do pieczenia w dolnej części piekarnika.
- Posmaruj ciasto oliwą z oliwek. Na stolnicy palcami rozgnieć ciasto na płaski placek i połóż go na natłuszczonej formie do pieczenia. Zaokrąglij brzeg ciasta, aby powstał rant, nasmaruj ciasto oliwą czosnkową i ponakłuwaj widelcem całe ciasto z wierzchu aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków.
- Posyp ciasto serem mozzarella, a następnie łyżką wyłóż ricottę na ciasto. Przypraw pizzę solą i pieprzem do smaku oraz potrzep ją z wierzchu posiekanym oregano.
- Piecz pizzę w dolnej części piekarnika aż ciasto będzie miało złoty kolor, ser będzie bulgotał i zacznie brązowieć z wierzchu (ok. 25-30 mint). Wyjmij pizzę z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, posyp oregano i pokrój na 8 kawałków.
Porada: Spróbuj kupić świeże ciasto w pizzerii zamiast kupować mrożone ciasto w hipermarkecie. Pozostaw ciasto na chwilę w temperaturze pokojowej – będzie łatwiej go ugnieść do pożądanego kształtu i rozmiaru.
Źródło: foodnetwork.com