Makłowicz w podróży – Rumunia, wokół Braszowa (odc. 121)

Nad położonym w dolinie Braszowem góruje narciarski kurort Poiana Brasov; tam właśnie rozpoczyna swą podróż Robert Makłowicz zjeżdżając w dół do miasta i delektując się panoramą jego średniowiecznej starówki widzianą ze wzgórz. W restauracji na dawnym saskim rynku kosztuje rumuńskiej specjalności – gołąbków w liściach kiszonej kapusty z mamałygą. W sklepie mięsnym prezentuje miejscowe wędliny oraz… sery. W tradycyjnej karczmie spotyka się przy nieskromnie zastawionym stole z braszowskim promotorem turystyki, a na wzgórzu nad miastem przygotowuje osobiście clatite brasovene cu carne czyli naleśniki z nadzieniem mięsnym.

Naleśniki panierowane po braszowsku

Naleśniki panierowane po braszowsku  (źródło: tvp.pl)

Naleśniki panierowane po braszowsku (źródło: tvp.pl)

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 l wody
  • sól

W misce wymieszać dokładnie mąkę, roztrzepane jajko, olej, sól i wodę tak aby powstało gładkie ciasto na naleśniki o dość luźnej konsystencji. Patelnię natłuścić olejem i smażyć kolejno naleśniki z obu stron. Odkładać na płaski talerz odwrócony dnem do góry.

Składniki na farsz:

  • 300 g wieprzowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory obrać ze skórki, włożyć do rondla, dodać posiekaną cebulę i czosnek, wlać wino, gotować, gotować ok. 30 min., zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem

Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną drobno cebulę, gdy się zezłoci dołożyć pokrojoną w kostkę wieprzowinę. Wymieszać i dodać pokrojone pieczarki. Przesmażone na patelni składniki ostudzić i przesiekać bardzo drobno lub zmielić przez maszynkę. Masę posolić, popieprzyć dodać całe jajko i posiekaną pietruszkę, dobrze wymieszać. Gotowym farszem nadziewać naleśniki i zwinąć je tak aby można je było jeszcze opanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Opanierowane usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoto z obu stron. Podawać z sosem pomidorowo- czosnkowym.

Źródło: tvp.pl