Tajemniczy lud Szeklerów zamieszkuje do dzisiaj północny Siedmiogród a ich Święta Skała góruje nad wioską Rimetea, po węgiersku zwaną Torocko. Wioska została starannie odnowiona w latach 90-tych (zdobyła laur „Europa Nostra!”), a w jej centrum stoi zbór unitariański. Udziela on akurat ekumenicznej gościny węgierskim katolikom, licznie przybyłym na mszę świętą… na motocyklach. Robert wyjaśnia cel ich wizyty. Nazajutrz, w miejscowym pensjonacie asystuje przy pieczeniu chleba i zjada z gospodarzem tradycyjne szeklerskie śniadanie. Na obiad kosztuje rumuńskie zupy – flaczki na kwaśno i estragonową – a własnoręcznie, pod Świętą Skałą, gotuje kapustę po szeklersku.
Szekely kaposzta – Kapusta po szeklersku
Składniki:
- 500 g wieprzowiny b/k
- 1 kg kapusty kiszonej
- 200g wędzonej słoniny
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka kminku
- 150 ml śmietany
Sposób przygotowania:
Słoninę pokroić w kostkę, włożyć do garnka, gdy się wytopi dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula zeszkli się, dodać słodką i ostrą paprykę, wymieszać, podlać odrobiną wody. Dołożyć pokrojoną w dużą kostkę wieprzowinę, gdy się poddusi dodać kapustę, posiekany czosnek, doprawić kminkiem i podlać wodą. Całość gotować ok. 1,5 godz. Podawać z kleksem śmietany.
Źródło: tvp.pl