Makłowicz w podróży – Rumunia, Sybin (odc. 119)

W Sybinie, mieście trzech kultur – niemieckiej, węgierskiej i rumuńskiej – wśród wspaniale zachowanej zabytkowej architektury, Robert Makłowicz wyjaśnia historię siedmiogrodzkich Sasów. Kulinarne tradycje niemieckie odnajduje w kawiarni w stylu wiedeńskim, a rumuńskie – w restauracji podającej słynne kiełbaski mititei. W Dolnym Mieście za murami zagląda na targ, a w lokalu świętującym Oktoberfest konfrontuje menu bawarskie z wędlinami i dodatkami rumuńskimi. W podmiejskim Rasinari, połączonym z Sybinem linią tramwajową, Robert przypomina urodzonych tam Emila Ciorana i Octaviana Gogę, a w górskim kurorcie Paltinis – innego wybitnego myśliciela, Constantina Noicę. Danie główne odcinka: cascaval pane czyli ser panierowany.

Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem

Caşcaval pane - Ser panierowany z pikantnym sosem (źródło: tvp.pl)

Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 300 g sera typu kaszkawał
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ser pokrajać na kawałki grubości palca. Jajko roztrzepać w misce. Kawałki sera obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Panierkę z jajka i bułki tartej powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ser z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem.

Sos:
1 szklanka octu
1 cebula
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki mąki
200 ml bulionu
100 ml śmietany
2 ogórki konserwowe
1 papryczka chilli
pęczek pietruszki
sól

Sposób przygotowania:

Do rondelka włożyć drobno posiekaną cebulę, zalać octem i gotować aż cebula zmięknie. W drugim rondelku z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać zimny bulion. Całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gładkiej masy przecedzić wywar z octu i cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkę chilli i pietruszkę. Wymieszać, dodać śmietanę i jeszcze raz dobrze wymieszać.

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kaszkawal ser panierowany,kaszkawał panierowany,makłowicz w podróży odcinek 119