W Sybinie, mieście trzech kultur – niemieckiej, węgierskiej i rumuńskiej – wśród wspaniale zachowanej zabytkowej architektury, Robert Makłowicz wyjaśnia historię siedmiogrodzkich Sasów. Kulinarne tradycje niemieckie odnajduje w kawiarni w stylu wiedeńskim, a rumuńskie – w restauracji podającej słynne kiełbaski mititei. W Dolnym Mieście za murami zagląda na targ, a w lokalu świętującym Oktoberfest konfrontuje menu bawarskie z wędlinami i dodatkami rumuńskimi. W podmiejskim Rasinari, połączonym z Sybinem linią tramwajową, Robert przypomina urodzonych tam Emila Ciorana i Octaviana Gogę, a w górskim kurorcie Paltinis – innego wybitnego myśliciela, Constantina Noicę. Danie główne odcinka: cascaval pane czyli ser panierowany.
Caşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
Składniki:
- 300 g sera typu kaszkawał
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ser pokrajać na kawałki grubości palca. Jajko roztrzepać w misce. Kawałki sera obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Panierkę z jajka i bułki tartej powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ser z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem.
Sos:
1 szklanka octu
1 cebula
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki mąki
200 ml bulionu
100 ml śmietany
2 ogórki konserwowe
1 papryczka chilli
pęczek pietruszki
sól
Sposób przygotowania:
Do rondelka włożyć drobno posiekaną cebulę, zalać octem i gotować aż cebula zmięknie. W drugim rondelku z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać zimny bulion. Całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gładkiej masy przecedzić wywar z octu i cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkę chilli i pietruszkę. Wymieszać, dodać śmietanę i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kaszkawal ser panierowany,kaszkawał panierowany,makłowicz w podróży odcinek 119