Wyruszając z Sighishoary, pięknego miasta ze średniowieczną cytadelą wzniesioną przez niemieckich kolonistów, powszechnie zwanych Sasami, Robert Makłowicz podziwia warowne saskie kościoły w Valea Viilor i Biertanie, których w Siedmiogrodzie jest bardzo wiele. W Medias, dawnej siedzibie Stefana Batorego, poznaje miejscowe wypieki, popularne precle na słono i słodko, a na przydrożnych cygańskich kramach ogląda ręcznie wyrabiane naczynia z miedzi. W wysokich Karpatach bierze udział w poszukiwaniu i degustacji trufli, a po przekroczeniu gór, już na Wołoszczyźnie, trafia do nowoczesnej winnicy. Wraz z miejscowym szefem kuchni przyrządza tam ziemniaczane naleśniki z nadzieniem z kurczaka.
Invartita de la Ciuta – Ziemniaczane naleśniki
Ciasto naleśnikowe:
- 1 duży ziemniak
- 3 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 200 ml wody
Ziemniaka obrać i utrzeć na tarce (duże oczka), nie odlewać wody spod ziemniaka, dodać 3 jajka – całe, wodę, olej, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać aby uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki, patelnię natłuścić olejem i smażyć naleśniki z obu stron. Odkładać na płaski, odwrócony dnem talerz.
Sos czosnkowy:
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml wody
- sól
- pieprz
- Obrany czosnek zmiksować z wodą i doprawić solą i pieprzem
Farsz:
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 100 ml białego wina
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Obsmażyć mięso. Następnie wlać 1-2 łyżeczki sosu czosnkowego. Dokładnie wymieszać całość. Dodać mąkę i białe wino. Udusić całość.
Gotowe naleśniki nadziać farszem, złożyć na pół i podawać np. z uduszonymi jarzynami.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: przepisnarumunskienalesnikizziemiaczanegociasta,ciuta nalesniki rumunskie,przepisy makłowicza z rumunii